Camponeses assentados e as práticas agroecológicas no contexto do agrohidronegócio canavieiro no Pontal do Paranapanema (SP)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rabello, Diógenes [UNESP]
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/157390
Resumo: This Master's Dissertation started from the general objective of understanding the conflicts and impediments imposed by the presence of the sugarcane agroindustrial capital for the agroecological transition in Pontal do Paranapanema (SP). To do this, we used qualitative research using the resources of the semi-structured interview to perform the production of primary information, which together with the bibliographic review on the subject matter and the secondary data, could provide us with arguments and information to discussions on agroecology in Pontal. We are starting from the theoretical understanding that agroecology is a project against model to the model of agriculture created with the Green Revolution, and adopted by the State, which presents us with elements to think about overcoming the monopolization of the land and the maintenance of grilagem and process of commoditization of agriculture, based on monoculture and intensive use of agrochemicals. Sugarcane is gaining more and more space in the Pontal do Paranapanema thanks to the agroindustrial capital, grileiros and State alliance, since there are interests in the three parts to maintain this capitalist form of land exploitation rather than the incentive for reproduction of the peasantry. We conclude our work with the idea that agroecology, at Pontal do Paranapanema, has been thought of as a strategy of resistance on earth and as a way of producing healthy food by thinking of another man / woman-nature relationship.
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To do this, we used qualitative research using the resources of the semi-structured interview to perform the production of primary information, which together with the bibliographic review on the subject matter and the secondary data, could provide us with arguments and information to discussions on agroecology in Pontal. We are starting from the theoretical understanding that agroecology is a project against model to the model of agriculture created with the Green Revolution, and adopted by the State, which presents us with elements to think about overcoming the monopolization of the land and the maintenance of grilagem and process of commoditization of agriculture, based on monoculture and intensive use of agrochemicals. Sugarcane is gaining more and more space in the Pontal do Paranapanema thanks to the agroindustrial capital, grileiros and State alliance, since there are interests in the three parts to maintain this capitalist form of land exploitation rather than the incentive for reproduction of the peasantry. We conclude our work with the idea that agroecology, at Pontal do Paranapanema, has been thought of as a strategy of resistance on earth and as a way of producing healthy food by thinking of another man / woman-nature relationship.Este trabalho partiu do objetivo geral de entender os conflitos e impedimentos pôstos a partir da presença do capital agroindustrial canavieiro para a transição agroecológica no Pontal do Paranapanema (SP). Para isso, nos apropriamos da pesquisa qualitativa com a utilização dos recursos da entrevista semiestruturada para realizar a produção de informações primárias, que juntamente com a revisão bibliográfica sobre o tema em questão e os dados secundários, puderam nos municiar de argumentos e informações para alinhavar as discussões sobre a agroecologia no Pontal. Estamos partindo do entendimento teórico de que a agroecologia se trata de um projeto contra modelo ao modelo de agricultura criado com a Revolução Verde, e adotado pelo Estado, que nos apresenta elementos para pensar a superação da monopolização da terra e a manutenção da grilagem e o processo de commoditização da agricultura, baseado no monocultivo e no uso intensivo de agrotóxicos. A cana-de-açúcar ganha cada vez mais espaço no Pontal do Paranapanema graças à aliança capital agroindustrial-latifundiários grileiros-Estado, uma vez que há interesses nas três partes em manter esta forma capitalista de exploração da terra em detrimento do incentivo para a reprodução socioterritorial dos camponeses. Concluímos o trabalho com a ideia de que a agroecologia, no Pontal do Paranapanema, tem sido pensada como estratégia de resistência na terra e como forma de produzir alimentos sanos pensando outra relação.Este trabajo partió del objetivo general de entender los conflictos e impedimentos puestos a partir de la presencia del capital agroindustrial de la caña de azúcar para la transición agreocológica en el Pontal do Paranapanema (SP). Así, nos apropiamos de la investigación cualitativa con la utilización de los recursos de la entrevista semiestructurada para realizar la producción de informaciones primarias, que junto con la revisión bibliográfica sobre el tema en cuestión y los datos secundarios, pudieron darnos soporte y argumentos e informaciones para las discusiones sobre la agroecología en el Pontal. Estamos partiendo del entendimiento teórico de que la agroecología se trata de un proyecto contra modelo al modelo de agricultura creado con la Revolución Verde, y adoptado por el Estado, que nos presenta elementos para pensar la superación de la monopolización de la tierra y el mantenimiento del latifundio y, el proceso de commoditización de la agricultura, basado en el monocultivo y en el uso intensivo de agrotóxicos. La caña de azúcar gana cada vez más espacio en el Pontal do Paranapanema gracias a la alianza capital agroindustrial-latifundistas-Estado, ya que hay intereses en las tres partes en mantener esta forma capitalista de explotación de la tierra en detrimento del incentivo para la reproducción socioterritorial de los campesinos. Concluimos el trabajo con la idea de que la agroecología, en el Pontal do Panapanema, ha sido pensada como estrategia de resistencia en la tierra y como forma de producir alimentos sanos pensando otra relación hombre/mujer-naturaleza.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)FAPESP 2015/02962-0Universidade Estadual Paulista (Unesp)Thomaz Junior, Antonio [UNESP]Paula, Ricardo Pires [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Rabello, Diógenes [UNESP]2018-10-23T17:22:03Z2018-10-23T17:22:03Z2018-02-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11449/15739000090925733004129042P3porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESP2024-06-20T13:36:22Zoai:repositorio.unesp.br:11449/157390Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:12:27.652598Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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