Efeito de meios diluentes na viabilidade de sêmen congelado bovino

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Chacur, Marcelo George Mungai
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Dias, Huberson Sanches, Papa, Frederico Ozanam [UNESP], Louvison, Bruno Alves, Calesco, Mayra Micarelli, Papa, Patrícia de Mello
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/474
http://hdl.handle.net/11449/141256
Resumo: The increase number in the livestock can be acquired with the use of bio techniques as artificial insemination. The aim of this study was to test the viability of new extenders of freezing semen for bulls classified as very good and regular freezability. Ten zebu bulls was used, being classified as very good freezability (n=5) and regular one (n=5). The ejaculates were frozen using the extenders TRIS-egg yolk, Botu-Bov® and Botu-Bov Egg Free® ; evaluated by computer analysis (CASA) and the membrane integrity by fluorescence. The statistics was realized by ANOVA and Tukey test at 5%. No difference (p>0.05) between bulls of very good and regular frozen, pre-freeze was found in the tests. However, there was the superiority of Botu-Bov ® and Botu-Bov Egg Free® (p<0.05) for CASA: MP, ALH, BCF, STR, LIN and RAP for regular freezability. The bulls that have regular freezability also presented superiority (p<0.05) to Botu-Bov Egg-Free® and Botu-Bov® in the MT and VSL parameters. There was also the superiority of Botu-Bov® and Botu-Bov Egg Free ® (p<0.05) in BCF and STR parameters used in bulls of very good freezability. The extenders Botu-Bov® and Botu-Bov Egg Free® presented superiority in most parameters that were analyzed using the system CASA, mainly in bulls with regular freezability.
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No difference (p>0.05) between bulls of very good and regular frozen, pre-freeze was found in the tests. However, there was the superiority of Botu-Bov ® and Botu-Bov Egg Free® (p<0.05) for CASA: MP, ALH, BCF, STR, LIN and RAP for regular freezability. The bulls that have regular freezability also presented superiority (p<0.05) to Botu-Bov Egg-Free® and Botu-Bov® in the MT and VSL parameters. There was also the superiority of Botu-Bov® and Botu-Bov Egg Free ® (p<0.05) in BCF and STR parameters used in bulls of very good freezability. The extenders Botu-Bov® and Botu-Bov Egg Free® presented superiority in most parameters that were analyzed using the system CASA, mainly in bulls with regular freezability.El aumento de la productividad pecuaria puede ser logrado con el uso de biotécnicas como la inseminación artificial. El objetivo de este trabajo fue evaluar la viabilidad de nuevas medios de congelación de semen de bovino que presenta congelabilidad alta y regular. Fueron utilizados eyaculados de 10 toros cebuinos, clasificados como de congelabilidad alta (n=5) y regular (n=5). Los eyaculados fueron congelados con los diluyentes TRIS-yema, Botu-Bov y Botu-Bov Egg Free y evaluados por análisis computadorizado (CASA). Así mismo, la integridad de membrana fue evaluada por fluorescencia. Fue realizado análisis de varianza (ANOVA) y prueba de Tukey al 5%. No hubo diferencia (p>0,05) entre el semen de alta y baja congelabilidad antes de la congelación. Los diluyentes Botu-Bov® y Botu-Bov Egg Free® se mostraron superiores (p<0,05) ante CASA: MP, ALH, BCF, STR, LIN y RAP para el semen de congelabilidad regular. El semen de congelabilidad regular presentó superioridad (p<0,05) en los parámetros MT y VSL cuando fue usado el diluyente Botu-Bov Egg Free® con relación al Botu-Bov®. También hubo superioridad de los diluyentes Botu-Bov® y BotuBov Egg Free® (p<0,05) en los parámetros BCF y STR en semen de congelabilidad alta. Los disolventes Botu-Bov® y Botu-Bov Egg Free® fueron mejores en la mayoría de los parámetros evaluados por CASA, principalmente en semen de congelabilidad regular.O aumento da produtividade na pecuária pode ser adquirido com o emprego de biotécnicas como a inseminação artificial. O objetivo deste trabalho foi testar a viabilidade de novos meios de congelação de sêmen para touros classificados como de muito boa e regular congelabilidade. Foram utilizados 10 touros zebuínos, sendo classificados como de muito boa (n=5) e regular (n=5) congelabilidade. Os ejaculados foram congelados com os meios: TRISgema, Botu-Bov e Botu-Bov Egg Free e avaliados pela análise computadorizada (CASA) e integridade da membrana por fluorescência. A estatística foi realizada por ANOVA e teste de Tukey a 5%. Não houve diferença (p>0,05) entre os touros de muito boa e regular congelabilidade, na pré-congelação. Houve superioridade dos diluentes Botu-Bov® e BotuBov Egg Free® (p<0,05) para CASA: MP, ALH, BCF, STR, LIN e RAP, para touros de regular congelabilidade. Os touros de regular congelabilidade apresentaram superioridade (p<0,05) no Botu-Bov Egg Free® sobre o Botu-Bov® nos parâmetros MT e VSL. Houve superioridade dos diluentes Botu-Bov® e Botu-Bov Egg Free® (p<0,05) nos parâmetros BCF e STR em touros de muito boa congelabilidade. Os meios Botu-Bov® e Botu-Bov Egg Free® apresentaram superioridade na maioria dos parâmetros avaliados pelo CASA, principalmente em touros de regular congelabilidade.Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE), Faculdade de Ciências Agrárias (FCA), Departamento de Reprodução Animal, Presidente Prudente, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Reprodução Animal e Radiologia Veterinária, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Reprodução Animal e Radiologia Veterinária, Botucatu, SP, BrasilUniversidade do Oeste Paulista (UNOESTE)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Chacur, Marcelo George MungaiDias, Huberson SanchesPapa, Frederico Ozanam [UNESP]Louvison, Bruno AlvesCalesco, Mayra MicarelliPapa, Patrícia de Mello2016-07-07T12:37:33Z2016-07-07T12:37:33Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article346-355application/pdfhttp://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/474Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 1, p. 346-355, 2012.0102-5716http://hdl.handle.net/11449/141256ISSN0102-5716-2012-19-01-346-355.pdf0640158639112242Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporVeterinária e Zootecniainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-09T14:00:46Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141256Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-09T14:00:46Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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