Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP]
Data de Publicação: 2000
Outros Autores: Batistuti, José Paschoal [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0004-06222000000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=pt
http://hdl.handle.net/11449/66243
Resumo: The aim of this research was to evaluate lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, L.) flour submitted to thermoplastic extrusion at three feed moisture levels (13%, 18% and 27%). It was verified that extrusion treatments reduced available lysine by 58% and 55% at 13% and 18% feed moisture levels. The major lysine loss, 71%, was verified at 27% feed moisture level.
id UNSP_500a95a1477567387a96234492384e72
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/66243
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)Effect of thermoplastic extrusion on lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, l.) flourChickpeaLysine availabilityThermoplastic extrusionlysineanalysis of variancefood handlingmedicinal plantAnalysis of VarianceFabaceaeLysineThe aim of this research was to evaluate lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, L.) flour submitted to thermoplastic extrusion at three feed moisture levels (13%, 18% and 27%). It was verified that extrusion treatments reduced available lysine by 58% and 55% at 13% and 18% feed moisture levels. The major lysine loss, 71%, was verified at 27% feed moisture level.Depto. de Alimentos e Nutricao Faculdade de Ciencias Farmaceuticas UNESP, Araraquara SPDepartamento de Alimentos e Nutrição, Faculdade de Ciências Farmacêuticas - UNESP, Araraquara SPUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP]Batistuti, José Paschoal [UNESP]2014-05-27T11:19:56Z2014-05-27T11:19:56Z2000-09-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article270-273http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0004-06222000000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=ptArchivos Latinoamericanos de Nutricion, v. 50, n. 3, p. 270-273, 2000.0004-0622http://hdl.handle.net/11449/66243S0004-06222000000300009WOS:0001661299000092-s2.0-174444543256406973152069497Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArchivos Latinoamericanos de Nutrición0.3580,179info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-21T12:47:01Zoai:repositorio.unesp.br:11449/66243Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:52:19.011345Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
Effect of thermoplastic extrusion on lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, l.) flour
title Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
spellingShingle Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP]
Chickpea
Lysine availability
Thermoplastic extrusion
lysine
analysis of variance
food handling
medicinal plant
Analysis of Variance
Fabaceae
Lysine
title_short Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
title_full Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
title_fullStr Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
title_full_unstemmed Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
title_sort Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
author Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP]
author_facet Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP]
Batistuti, José Paschoal [UNESP]
author_role author
author2 Batistuti, José Paschoal [UNESP]
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP]
Batistuti, José Paschoal [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Chickpea
Lysine availability
Thermoplastic extrusion
lysine
analysis of variance
food handling
medicinal plant
Analysis of Variance
Fabaceae
Lysine
topic Chickpea
Lysine availability
Thermoplastic extrusion
lysine
analysis of variance
food handling
medicinal plant
Analysis of Variance
Fabaceae
Lysine
description The aim of this research was to evaluate lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, L.) flour submitted to thermoplastic extrusion at three feed moisture levels (13%, 18% and 27%). It was verified that extrusion treatments reduced available lysine by 58% and 55% at 13% and 18% feed moisture levels. The major lysine loss, 71%, was verified at 27% feed moisture level.
publishDate 2000
dc.date.none.fl_str_mv 2000-09-01
2014-05-27T11:19:56Z
2014-05-27T11:19:56Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0004-06222000000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=pt
Archivos Latinoamericanos de Nutricion, v. 50, n. 3, p. 270-273, 2000.
0004-0622
http://hdl.handle.net/11449/66243
S0004-06222000000300009
WOS:000166129900009
2-s2.0-17444454325
6406973152069497
url http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0004-06222000000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=pt
http://hdl.handle.net/11449/66243
identifier_str_mv Archivos Latinoamericanos de Nutricion, v. 50, n. 3, p. 270-273, 2000.
0004-0622
S0004-06222000000300009
WOS:000166129900009
2-s2.0-17444454325
6406973152069497
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Archivos Latinoamericanos de Nutrición
0.358
0,179
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 270-273
dc.source.none.fl_str_mv Scopus
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129133124780032