Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2000 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0004-06222000000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=pt http://hdl.handle.net/11449/66243 |
Resumo: | The aim of this research was to evaluate lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, L.) flour submitted to thermoplastic extrusion at three feed moisture levels (13%, 18% and 27%). It was verified that extrusion treatments reduced available lysine by 58% and 55% at 13% and 18% feed moisture levels. The major lysine loss, 71%, was verified at 27% feed moisture level. |
id |
UNSP_500a95a1477567387a96234492384e72 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/66243 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.)Effect of thermoplastic extrusion on lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, l.) flourChickpeaLysine availabilityThermoplastic extrusionlysineanalysis of variancefood handlingmedicinal plantAnalysis of VarianceFabaceaeLysineThe aim of this research was to evaluate lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, L.) flour submitted to thermoplastic extrusion at three feed moisture levels (13%, 18% and 27%). It was verified that extrusion treatments reduced available lysine by 58% and 55% at 13% and 18% feed moisture levels. The major lysine loss, 71%, was verified at 27% feed moisture level.Depto. de Alimentos e Nutricao Faculdade de Ciencias Farmaceuticas UNESP, Araraquara SPDepartamento de Alimentos e Nutrição, Faculdade de Ciências Farmacêuticas - UNESP, Araraquara SPUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP]Batistuti, José Paschoal [UNESP]2014-05-27T11:19:56Z2014-05-27T11:19:56Z2000-09-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article270-273http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0004-06222000000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=ptArchivos Latinoamericanos de Nutricion, v. 50, n. 3, p. 270-273, 2000.0004-0622http://hdl.handle.net/11449/66243S0004-06222000000300009WOS:0001661299000092-s2.0-174444543256406973152069497Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArchivos Latinoamericanos de Nutrición0.3580,179info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-21T12:47:01Zoai:repositorio.unesp.br:11449/66243Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:52:19.011345Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.) Effect of thermoplastic extrusion on lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, l.) flour |
title |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.) |
spellingShingle |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.) Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP] Chickpea Lysine availability Thermoplastic extrusion lysine analysis of variance food handling medicinal plant Analysis of Variance Fabaceae Lysine |
title_short |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.) |
title_full |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.) |
title_fullStr |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.) |
title_full_unstemmed |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.) |
title_sort |
Efeito da extrusão termoplástica no teor de usina disponível da farinha desengordurada de grão-de-bico (Cicer arietinum, L.) |
author |
Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP] |
author_facet |
Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP] Batistuti, José Paschoal [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Batistuti, José Paschoal [UNESP] |
author2_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Valim, Maria Filomena Claret Fernandes de Aguiar [UNESP] Batistuti, José Paschoal [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Chickpea Lysine availability Thermoplastic extrusion lysine analysis of variance food handling medicinal plant Analysis of Variance Fabaceae Lysine |
topic |
Chickpea Lysine availability Thermoplastic extrusion lysine analysis of variance food handling medicinal plant Analysis of Variance Fabaceae Lysine |
description |
The aim of this research was to evaluate lysine availability of chickpea (Cicer arietinum, L.) flour submitted to thermoplastic extrusion at three feed moisture levels (13%, 18% and 27%). It was verified that extrusion treatments reduced available lysine by 58% and 55% at 13% and 18% feed moisture levels. The major lysine loss, 71%, was verified at 27% feed moisture level. |
publishDate |
2000 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2000-09-01 2014-05-27T11:19:56Z 2014-05-27T11:19:56Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0004-06222000000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=pt Archivos Latinoamericanos de Nutricion, v. 50, n. 3, p. 270-273, 2000. 0004-0622 http://hdl.handle.net/11449/66243 S0004-06222000000300009 WOS:000166129900009 2-s2.0-17444454325 6406973152069497 |
url |
http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0004-06222000000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=pt http://hdl.handle.net/11449/66243 |
identifier_str_mv |
Archivos Latinoamericanos de Nutricion, v. 50, n. 3, p. 270-273, 2000. 0004-0622 S0004-06222000000300009 WOS:000166129900009 2-s2.0-17444454325 6406973152069497 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Archivos Latinoamericanos de Nutrición 0.358 0,179 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
270-273 |
dc.source.none.fl_str_mv |
Scopus reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808129133124780032 |