Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2003 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/11449/144144 http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/12-09-2016/000200329.pdf |
Resumo: | The knowledge of digestibility of ingredients is very important in order to get a balanced and economic diet that meets the need for nutritional requirement of tadpoles. The aim of this study was to determine the apparent digestibility coefficients of crude protein (ADCCP) and gross energy (ADCGE) of ingredients that are usually used in the tadpoles diets as corn meal, soybean meal, wheat meal, rice bran, poultry by-product meal, blood meal, fish meal, corn starch and soybean oil. Ten experimental diets were used in random blocks with four repetitions. Diets were prepared by replacing 30% of the reference diet by one of the ingredients to be tested and adding 0.5% of chrome oxide III as inert marker. The present study showed a larger acceptance for vegetable-based ingredients, except rice bran. Blood meal and rice bran were not well used by the tadpoles should have its use restricted for the same ones |
id |
UNSP_526c4cf3bf82d708c8b8f359a90c1489 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/144144 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana CatesbeianaRã - Alimentação e raçõesRã - NutriçãoRã touroGirinoSilagemDigestãoFeeding and feedsThe knowledge of digestibility of ingredients is very important in order to get a balanced and economic diet that meets the need for nutritional requirement of tadpoles. The aim of this study was to determine the apparent digestibility coefficients of crude protein (ADCCP) and gross energy (ADCGE) of ingredients that are usually used in the tadpoles diets as corn meal, soybean meal, wheat meal, rice bran, poultry by-product meal, blood meal, fish meal, corn starch and soybean oil. Ten experimental diets were used in random blocks with four repetitions. Diets were prepared by replacing 30% of the reference diet by one of the ingredients to be tested and adding 0.5% of chrome oxide III as inert marker. The present study showed a larger acceptance for vegetable-based ingredients, except rice bran. Blood meal and rice bran were not well used by the tadpoles should have its use restricted for the same onesA exemplo de outras espécies animais o conhecimento da digestibilidade de matérias primas é indispensável para compor a dieta balanceada, econômica e que atenda as exigências nutricionais dos girinos. O presente trabalho teve por objetivo a determinação dos coeficientes de digestibilidade aparente da proteína e energia de ingredientes que normalmente são utilizados nas rações de girinos como milho, farelo de soja, farelo de trigo, farelo de arroz, farinha de vísceras de aves, farinha de sangue, farinha de peixe, amido de milho e óleo de soja. Foram utilizadas dez dietas experimentais em um delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições. As dietas foram preparadas substituindo-se 30% da dieta referência pelos ingredientes testados, adicionando-se 0,5% de óxido de crômio III como marcador inerte. Na presente pesquisa observou-se uma maior aceitação dos ingredientes de origem vegetal, exceto para o farelo de arroz. A farinha de sangue e o farelo de arroz não foram bem utilizados pelos girinos devendo ter seu uso restrito para os mesmosUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Stéfani, Marta Verardino De [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Secco, Edney Murillo [UNESP]2016-09-27T13:40:15Z2016-09-27T13:40:15Z2003-05-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisviii, 33 f. : il.application/pdfSECCO, Edney Murillo. Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana. 2003. viii, 33 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, 2003.http://hdl.handle.net/11449/144144000200329http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/12-09-2016/000200329.pdf33004102049P7Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-05T12:39:34Zoai:repositorio.unesp.br:11449/144144Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T13:56:31.493246Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana |
title |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana |
spellingShingle |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana Secco, Edney Murillo [UNESP] Rã - Alimentação e rações Rã - Nutrição Rã touro Girino Silagem Digestão Feeding and feeds |
title_short |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana |
title_full |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana |
title_fullStr |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana |
title_full_unstemmed |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana |
title_sort |
Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana |
author |
Secco, Edney Murillo [UNESP] |
author_facet |
Secco, Edney Murillo [UNESP] |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Stéfani, Marta Verardino De [UNESP] Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Secco, Edney Murillo [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Rã - Alimentação e rações Rã - Nutrição Rã touro Girino Silagem Digestão Feeding and feeds |
topic |
Rã - Alimentação e rações Rã - Nutrição Rã touro Girino Silagem Digestão Feeding and feeds |
description |
The knowledge of digestibility of ingredients is very important in order to get a balanced and economic diet that meets the need for nutritional requirement of tadpoles. The aim of this study was to determine the apparent digestibility coefficients of crude protein (ADCCP) and gross energy (ADCGE) of ingredients that are usually used in the tadpoles diets as corn meal, soybean meal, wheat meal, rice bran, poultry by-product meal, blood meal, fish meal, corn starch and soybean oil. Ten experimental diets were used in random blocks with four repetitions. Diets were prepared by replacing 30% of the reference diet by one of the ingredients to be tested and adding 0.5% of chrome oxide III as inert marker. The present study showed a larger acceptance for vegetable-based ingredients, except rice bran. Blood meal and rice bran were not well used by the tadpoles should have its use restricted for the same ones |
publishDate |
2003 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2003-05-09 2016-09-27T13:40:15Z 2016-09-27T13:40:15Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
SECCO, Edney Murillo. Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana. 2003. viii, 33 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, 2003. http://hdl.handle.net/11449/144144 000200329 http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/12-09-2016/000200329.pdf 33004102049P7 |
identifier_str_mv |
SECCO, Edney Murillo. Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana. 2003. viii, 33 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, 2003. 000200329 33004102049P7 |
url |
http://hdl.handle.net/11449/144144 http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/12-09-2016/000200329.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
viii, 33 f. : il. application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Aleph reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128292557946880 |