Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Secco, Edney Murillo [UNESP]
Data de Publicação: 2003
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/144144
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/12-09-2016/000200329.pdf
Resumo: The knowledge of digestibility of ingredients is very important in order to get a balanced and economic diet that meets the need for nutritional requirement of tadpoles. The aim of this study was to determine the apparent digestibility coefficients of crude protein (ADCCP) and gross energy (ADCGE) of ingredients that are usually used in the tadpoles diets as corn meal, soybean meal, wheat meal, rice bran, poultry by-product meal, blood meal, fish meal, corn starch and soybean oil. Ten experimental diets were used in random blocks with four repetitions. Diets were prepared by replacing 30% of the reference diet by one of the ingredients to be tested and adding 0.5% of chrome oxide III as inert marker. The present study showed a larger acceptance for vegetable-based ingredients, except rice bran. Blood meal and rice bran were not well used by the tadpoles should have its use restricted for the same ones
id UNSP_526c4cf3bf82d708c8b8f359a90c1489
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/144144
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana CatesbeianaRã - Alimentação e raçõesRã - NutriçãoRã touroGirinoSilagemDigestãoFeeding and feedsThe knowledge of digestibility of ingredients is very important in order to get a balanced and economic diet that meets the need for nutritional requirement of tadpoles. The aim of this study was to determine the apparent digestibility coefficients of crude protein (ADCCP) and gross energy (ADCGE) of ingredients that are usually used in the tadpoles diets as corn meal, soybean meal, wheat meal, rice bran, poultry by-product meal, blood meal, fish meal, corn starch and soybean oil. Ten experimental diets were used in random blocks with four repetitions. Diets were prepared by replacing 30% of the reference diet by one of the ingredients to be tested and adding 0.5% of chrome oxide III as inert marker. The present study showed a larger acceptance for vegetable-based ingredients, except rice bran. Blood meal and rice bran were not well used by the tadpoles should have its use restricted for the same onesA exemplo de outras espécies animais o conhecimento da digestibilidade de matérias primas é indispensável para compor a dieta balanceada, econômica e que atenda as exigências nutricionais dos girinos. O presente trabalho teve por objetivo a determinação dos coeficientes de digestibilidade aparente da proteína e energia de ingredientes que normalmente são utilizados nas rações de girinos como milho, farelo de soja, farelo de trigo, farelo de arroz, farinha de vísceras de aves, farinha de sangue, farinha de peixe, amido de milho e óleo de soja. Foram utilizadas dez dietas experimentais em um delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições. As dietas foram preparadas substituindo-se 30% da dieta referência pelos ingredientes testados, adicionando-se 0,5% de óxido de crômio III como marcador inerte. Na presente pesquisa observou-se uma maior aceitação dos ingredientes de origem vegetal, exceto para o farelo de arroz. A farinha de sangue e o farelo de arroz não foram bem utilizados pelos girinos devendo ter seu uso restrito para os mesmosUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Stéfani, Marta Verardino De [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Secco, Edney Murillo [UNESP]2016-09-27T13:40:15Z2016-09-27T13:40:15Z2003-05-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisviii, 33 f. : il.application/pdfSECCO, Edney Murillo. Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana. 2003. viii, 33 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, 2003.http://hdl.handle.net/11449/144144000200329http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/12-09-2016/000200329.pdf33004102049P7Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-05T12:39:34Zoai:repositorio.unesp.br:11449/144144Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T13:56:31.493246Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
title Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
spellingShingle Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
Secco, Edney Murillo [UNESP]
Rã - Alimentação e rações
Rã - Nutrição
Rã touro
Girino
Silagem
Digestão
Feeding and feeds
title_short Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
title_full Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
title_fullStr Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
title_full_unstemmed Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
title_sort Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana
author Secco, Edney Murillo [UNESP]
author_facet Secco, Edney Murillo [UNESP]
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Stéfani, Marta Verardino De [UNESP]
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Secco, Edney Murillo [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Rã - Alimentação e rações
Rã - Nutrição
Rã touro
Girino
Silagem
Digestão
Feeding and feeds
topic Rã - Alimentação e rações
Rã - Nutrição
Rã touro
Girino
Silagem
Digestão
Feeding and feeds
description The knowledge of digestibility of ingredients is very important in order to get a balanced and economic diet that meets the need for nutritional requirement of tadpoles. The aim of this study was to determine the apparent digestibility coefficients of crude protein (ADCCP) and gross energy (ADCGE) of ingredients that are usually used in the tadpoles diets as corn meal, soybean meal, wheat meal, rice bran, poultry by-product meal, blood meal, fish meal, corn starch and soybean oil. Ten experimental diets were used in random blocks with four repetitions. Diets were prepared by replacing 30% of the reference diet by one of the ingredients to be tested and adding 0.5% of chrome oxide III as inert marker. The present study showed a larger acceptance for vegetable-based ingredients, except rice bran. Blood meal and rice bran were not well used by the tadpoles should have its use restricted for the same ones
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-05-09
2016-09-27T13:40:15Z
2016-09-27T13:40:15Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SECCO, Edney Murillo. Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana. 2003. viii, 33 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, 2003.
http://hdl.handle.net/11449/144144
000200329
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/12-09-2016/000200329.pdf
33004102049P7
identifier_str_mv SECCO, Edney Murillo. Digestibilidade de diferentes ingredientes utilizados em dietas para girinos de rã-touro, Rana Catesbeiana. 2003. viii, 33 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, 2003.
000200329
33004102049P7
url http://hdl.handle.net/11449/144144
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/12-09-2016/000200329.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv viii, 33 f. : il.
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv Aleph
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128292557946880