Qualidade pós-colheita de abacates "hass" mantidos em temperatura ambiente e tratados com diferentes radiações
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p213-219 http://hdl.handle.net/11449/137726 |
Resumo: | This study aimed the avocado ‘Hass’ conservation with the use of radiation. We performed two experiments: Experiment I – fruits irradiated with different doses of cobalt-60 gamma irradiation(0,0; 0,2; 0,4; 0,6 e 1,0 kGy); Experiment II – fruit irradiated by electron accelerator in different doses (0,0; 0,48; 0,8; 1,12 e 1,45 MeV), both maintained at room temperature of 21±1 °C and at relative humidity of 79±5 %. Antioxidant capacity, total phenolic compounds, fresh weight loss, and respiration rate evaluation were performed every three days for 12 days. The experimental design was completely randomized with three replicates per treatment. For statistical analysis, the Tukey test at 5% probability was employed. Under the conditions in which the experiments were performed, the results showed that the gamma radiation use retained the fruits for 12 days, regardless the doses applied. The radiation by electron accelerator use also promote the fruits preservation, regardless the doses employed. |
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Qualidade pós-colheita de abacates "hass" mantidos em temperatura ambiente e tratados com diferentes radiaçõesPost-harvest quality of avocado 'hass' held in ambient temperature and treated with different radiationPersea americana MillGamma radiationElectron acceleratorPersea americana MillRadiação gamaAcelerador de elétronsThis study aimed the avocado ‘Hass’ conservation with the use of radiation. We performed two experiments: Experiment I – fruits irradiated with different doses of cobalt-60 gamma irradiation(0,0; 0,2; 0,4; 0,6 e 1,0 kGy); Experiment II – fruit irradiated by electron accelerator in different doses (0,0; 0,48; 0,8; 1,12 e 1,45 MeV), both maintained at room temperature of 21±1 °C and at relative humidity of 79±5 %. Antioxidant capacity, total phenolic compounds, fresh weight loss, and respiration rate evaluation were performed every three days for 12 days. The experimental design was completely randomized with three replicates per treatment. For statistical analysis, the Tukey test at 5% probability was employed. Under the conditions in which the experiments were performed, the results showed that the gamma radiation use retained the fruits for 12 days, regardless the doses applied. The radiation by electron accelerator use also promote the fruits preservation, regardless the doses employed.O presente trabalho teve como objetivo a conservação do abacate ‘Hass’ com uso da radiação. Foram realizados dois experimentos: Experimento I – frutos irradiados em diferentes doses de irradiação gama de cobalto 60 (0,0; 0,2; 0,4; 0,6 e 1,0 kGy); Experimento II – frutos irradiados por acelerador de elétrons em diferentes doses (0,0; 0,48; 0,8; 1,12 e 1,45 Mev) ambos mantidos sob temperatura ambiente 21±1 ºC e 70±5% UR. Foram realizadas análises de capacidade antioxidante, compostos fenólicos totais, perda de massa fresca e respiração a cada três dias, durante 12 dias. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com três repetições por tratamento. Para análise estatística o Teste de Tukey a 5% de probabilidade foi utilizado. Nas condições em que os experimentos foram realizados, os resultados permitiram concluir que o uso da radiação gama conservou os frutos por 12 dias independentes das doses aplicadas. O uso da radiação por acelerador de elétrons também favoreceu a conservação dos frutos independente da dose utilizada.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho [UNESP], Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, São Paulo.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho [UNESP], Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, São Paulo.Universidade Estadual Paulista (Unesp)Simon, Juliana WagnerVieites, Rogério Lopes [UNESP]2016-04-01T18:47:00Z2016-04-01T18:47:00Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article213-219application/pdfhttp://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p213-219Energia na Agricultura, v. 29, n. 3, p. 213-219, 2014.1808-8759http://hdl.handle.net/11449/13772610.17224/EnergAgric.2014v29n3p213-219ISSN1808-8759-2014-29-03-213-219.pdf60647707795582165551769177608542Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporEnergia na Agriculturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:56Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137726Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T20:30:20.147102Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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