Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício

Bibliographic Details
Main Author: Marcos, Elizangela de Lima [UNESP]
Publication Date: 2014
Format: Master thesis
Language: por
Source: Repositório Institucional da UNESP
Download full: http://hdl.handle.net/11449/124034
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/28-05-2015/000825476.pdf
Summary: The purpose of this dissertation is to analize the implentation of the SPC (Statistical Process Control) for the management of operations in a food company. Furthermore, it was performer a theoretical review that includes: Quality Control, Process Variability and SPC. This theoretical review supported this case study, and it has possible to describe and discuss all the steps of deployment the tool in the new System of Management. In addition, to suggest a proposal of a guide to aid the implementation of the SPC in manufacturing processes. The results reveal that comprise a corporative guide may not be effective, when this is not analyzed in a techinical dimension of applicability on the local to be used. Moreover, the point observed in the results, all the System of Management need to formalize a standard applicatibility of management tools, avoiding common mistakes; for instance, non-existence of a study to identify which equipment or point of operatio must be monitored
id UNSP_55bd0c87afa115da07b40b0a959c417a
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/124034
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentícioControle de processo - Métodos estatísticosControle de qualidadeAlimentos - IndustriaProcess control - Statistical methodsThe purpose of this dissertation is to analize the implentation of the SPC (Statistical Process Control) for the management of operations in a food company. Furthermore, it was performer a theoretical review that includes: Quality Control, Process Variability and SPC. This theoretical review supported this case study, and it has possible to describe and discuss all the steps of deployment the tool in the new System of Management. In addition, to suggest a proposal of a guide to aid the implementation of the SPC in manufacturing processes. The results reveal that comprise a corporative guide may not be effective, when this is not analyzed in a techinical dimension of applicability on the local to be used. Moreover, the point observed in the results, all the System of Management need to formalize a standard applicatibility of management tools, avoiding common mistakes; for instance, non-existence of a study to identify which equipment or point of operatio must be monitoredO propósito desta dissertação é analisar a implantação da ferramenta Controle Estatístico de Processo (CEP) para a gestão de operações de uma empresa do setor alimentício. Para tanto, realizou-se uma fundamentação que compreende: o Controle de Qualidade, a Variabilidade do Processo e o CEP. Esta fundamentação teórica apoiou o presente estudo de caso, consequentemente, foi possível descrever e discutir todas as etapas de aplicação da ferramenta no contexto de iplementação de um novo sistema de Gestão. Em adição, sugerir a proposta de um roteiro para auxílio na implantação da ferramenta CEP em processos de manufatura. Os resultados permitem constatar que as ferramentas que compõe um pacote corporativo podem não ser eficazes, quando esta não é analisada quanto à sua dimensão teórica de aplicabilidade no local a ser utilizado. Outro ponto constatado nos resultados é a necessidade de formalizar uma norma padrão de aplicabilidade de ferramentas de gestão, evitando a ocorrência de erros comuns de erros comuns, como, a não existência de um estudo para identificar não apenas a característica da qualidade, mas quais equipamentos ou pontos de operação devem ser monitorados pela ferramenta contida no Sistema de GestãoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Salgado, Manoel Henrique [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Marcos, Elizangela de Lima [UNESP]2015-06-17T19:34:39Z2015-06-17T19:34:39Z2014-12-19info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis83 f. : il.application/pdfMARCOS, Elizangela de Lima. Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício. 2014. 83 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Faculdade de Engenharia, 2014.http://hdl.handle.net/11449/124034000825476http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/28-05-2015/000825476.pdf33004056086P68207092389931188Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-13T06:07:49Zoai:repositorio.unesp.br:11449/124034Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-13T06:07:49Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício
title Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício
spellingShingle Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício
Marcos, Elizangela de Lima [UNESP]
Controle de processo - Métodos estatísticos
Controle de qualidade
Alimentos - Industria
Process control - Statistical methods
title_short Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício
title_full Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício
title_fullStr Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício
title_full_unstemmed Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício
title_sort Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício
author Marcos, Elizangela de Lima [UNESP]
author_facet Marcos, Elizangela de Lima [UNESP]
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Salgado, Manoel Henrique [UNESP]
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Marcos, Elizangela de Lima [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Controle de processo - Métodos estatísticos
Controle de qualidade
Alimentos - Industria
Process control - Statistical methods
topic Controle de processo - Métodos estatísticos
Controle de qualidade
Alimentos - Industria
Process control - Statistical methods
description The purpose of this dissertation is to analize the implentation of the SPC (Statistical Process Control) for the management of operations in a food company. Furthermore, it was performer a theoretical review that includes: Quality Control, Process Variability and SPC. This theoretical review supported this case study, and it has possible to describe and discuss all the steps of deployment the tool in the new System of Management. In addition, to suggest a proposal of a guide to aid the implementation of the SPC in manufacturing processes. The results reveal that comprise a corporative guide may not be effective, when this is not analyzed in a techinical dimension of applicability on the local to be used. Moreover, the point observed in the results, all the System of Management need to formalize a standard applicatibility of management tools, avoiding common mistakes; for instance, non-existence of a study to identify which equipment or point of operatio must be monitored
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-12-19
2015-06-17T19:34:39Z
2015-06-17T19:34:39Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MARCOS, Elizangela de Lima. Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício. 2014. 83 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Faculdade de Engenharia, 2014.
http://hdl.handle.net/11449/124034
000825476
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/28-05-2015/000825476.pdf
33004056086P6
8207092389931188
identifier_str_mv MARCOS, Elizangela de Lima. Implantação do controle estatístico de processo: um estudo de caso em uma empresa do setor alimentício. 2014. 83 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Faculdade de Engenharia, 2014.
000825476
33004056086P6
8207092389931188
url http://hdl.handle.net/11449/124034
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/28-05-2015/000825476.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 83 f. : il.
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv Aleph
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1797789383099678720