Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Monteiro, Marco Aurélio Alvarenga [UNESP]
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Vaz, Ednilson Luiz Silva, Sampaio, Matheus De Moura, Codaro, Eduardo Norberto, Acciari, Heloisa Andréa
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.5007/2175-7941.2013v30n3p566
http://hdl.handle.net/11449/135242
Resumo: The development of the National Curriculum Parameters for High School (PCN) is established from a logic in which the disciplines are integrated and coordinated in order to promote interdisciplinarity. However, there are few didactic-pedagogic activities that enable teachers in practice to reach this goal. In this paper, we propose an experimental activity to be used with High School students, addressing the concept of viscosity from an interdisciplinary perspective between the disciplines of Physics and Chemistry. For that purpose, flow times of sucrose solutions of different concentrations will be measured in a glass Ford and these data will be used to construct a calibration curve, which will be used to determine the concentration of sucrose in artificial flavor syrup of gooseberry.
id UNSP_64f171b8e33638c15a4bf0873222a63a
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/135242
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinarViscositySucroseInterdisciplinarityViscosidadeSacaroseInterdisciplinaridadeThe development of the National Curriculum Parameters for High School (PCN) is established from a logic in which the disciplines are integrated and coordinated in order to promote interdisciplinarity. However, there are few didactic-pedagogic activities that enable teachers in practice to reach this goal. In this paper, we propose an experimental activity to be used with High School students, addressing the concept of viscosity from an interdisciplinary perspective between the disciplines of Physics and Chemistry. For that purpose, flow times of sucrose solutions of different concentrations will be measured in a glass Ford and these data will be used to construct a calibration curve, which will be used to determine the concentration of sucrose in artificial flavor syrup of gooseberry.Os Parâmetros Curriculares Nacionais para o Ensino Médio propõem que o desenvolvimento curricular se estabeleça a partir de uma lógica na qual as disciplinas estejam integradas e articuladas de modo a favorecer a interdisciplinaridade. Contudo, são poucas as atividades de caráter didático-pedagógicas que possibilitam aos professores, na prática, a concretizarem esse objetivo. Neste trabalho, propõe-se uma atividade experimental para ser desenvolvida com alunos do Ensino Médio, abordando o conceito de viscosidade a partir de uma perspectiva interdisciplinar entre as discipli-nas de Física e Química. Para tal fim, os tempos de escoamento de soluções de sacarose de diferentes concentrações serão medidos em um copo Ford e os dados obtidos serão usados para a constru- ção de uma curva de calibração, que será usada para medir a concentração de sacarose no xarope artificial.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Engenharia de Guaratinguetá, Guaratinguetá, Av. Dr. Ariberto Pereira da Cunha, 333, Portal das Colinas, CEP 12516410, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Engenharia de Guaratinguetá, Guaratinguetá, Av. Dr. Ariberto Pereira da Cunha, 333, Portal das Colinas, CEP 12516410, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Monteiro, Marco Aurélio Alvarenga [UNESP]Vaz, Ednilson Luiz SilvaSampaio, Matheus De MouraCodaro, Eduardo NorbertoAcciari, Heloisa Andréa2016-03-02T13:00:20Z2016-03-02T13:00:20Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article566/3-578application/pdfhttp://dx.doi.org/10.5007/2175-7941.2013v30n3p566Caderno Brasileiro de Ensino de Física, v. 30, n. 3, p. 566/3-578, 2013.2175-7941http://hdl.handle.net/11449/13524210.5007/2175-7941.2013v30n3p566ISSN2175-7941-2013-30-03-5663-578.pdf014349861278122875390972604893750000-0002-1648-22810000-0002-1648-2281Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporCaderno Brasileiro de Ensino de Físicainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-01T06:05:07Zoai:repositorio.unesp.br:11449/135242Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-05-23T11:08:40.047088Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar
title Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar
spellingShingle Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar
Monteiro, Marco Aurélio Alvarenga [UNESP]
Viscosity
Sucrose
Interdisciplinarity
Viscosidade
Sacarose
Interdisciplinaridade
title_short Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar
title_full Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar
title_fullStr Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar
title_full_unstemmed Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar
title_sort Determinação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinar
author Monteiro, Marco Aurélio Alvarenga [UNESP]
author_facet Monteiro, Marco Aurélio Alvarenga [UNESP]
Vaz, Ednilson Luiz Silva
Sampaio, Matheus De Moura
Codaro, Eduardo Norberto
Acciari, Heloisa Andréa
author_role author
author2 Vaz, Ednilson Luiz Silva
Sampaio, Matheus De Moura
Codaro, Eduardo Norberto
Acciari, Heloisa Andréa
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Monteiro, Marco Aurélio Alvarenga [UNESP]
Vaz, Ednilson Luiz Silva
Sampaio, Matheus De Moura
Codaro, Eduardo Norberto
Acciari, Heloisa Andréa
dc.subject.por.fl_str_mv Viscosity
Sucrose
Interdisciplinarity
Viscosidade
Sacarose
Interdisciplinaridade
topic Viscosity
Sucrose
Interdisciplinarity
Viscosidade
Sacarose
Interdisciplinaridade
description The development of the National Curriculum Parameters for High School (PCN) is established from a logic in which the disciplines are integrated and coordinated in order to promote interdisciplinarity. However, there are few didactic-pedagogic activities that enable teachers in practice to reach this goal. In this paper, we propose an experimental activity to be used with High School students, addressing the concept of viscosity from an interdisciplinary perspective between the disciplines of Physics and Chemistry. For that purpose, flow times of sucrose solutions of different concentrations will be measured in a glass Ford and these data will be used to construct a calibration curve, which will be used to determine the concentration of sucrose in artificial flavor syrup of gooseberry.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013
2016-03-02T13:00:20Z
2016-03-02T13:00:20Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.5007/2175-7941.2013v30n3p566
Caderno Brasileiro de Ensino de Física, v. 30, n. 3, p. 566/3-578, 2013.
2175-7941
http://hdl.handle.net/11449/135242
10.5007/2175-7941.2013v30n3p566
ISSN2175-7941-2013-30-03-5663-578.pdf
0143498612781228
7539097260489375
0000-0002-1648-2281
0000-0002-1648-2281
url http://dx.doi.org/10.5007/2175-7941.2013v30n3p566
http://hdl.handle.net/11449/135242
identifier_str_mv Caderno Brasileiro de Ensino de Física, v. 30, n. 3, p. 566/3-578, 2013.
2175-7941
10.5007/2175-7941.2013v30n3p566
ISSN2175-7941-2013-30-03-5663-578.pdf
0143498612781228
7539097260489375
0000-0002-1648-2281
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Caderno Brasileiro de Ensino de Física
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 566/3-578
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1803045778560647168