Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gomes, José E. [UNESP]
Data de Publicação: 2001
Outros Autores: Perecin, Dilermando [UNESP], Martins, Antônio B. G. [UNESP], Fontes, Sérgio R. [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662001000200020
http://hdl.handle.net/11449/212917
Resumo: With the objective to study physical, chemical and rheological behavior of West Indian cherry juice of five genotypes (CL2, CL5, CL11, R1 and R2) an experiment was conducted with the juice extracted from 2 kg of mature fruits after washing, dried and squashed in a manual processor. The juice was sieved in a 1.6 mm sieve; 20 mL samples were packed in plastic tubes (5 x 3 cm) and stored in a freezer at -10 °C for a 10 month period. The evaluations of total soluble solids were refractometric, the pH was determined by potentiometer, vitamin C was measured by iodine reduction technique and apparent viscosity determined in concentric cylinders viscosimeter. The determinations were done initially and at intervals of two months (0, 2nd, 4th, 6th, 8th and 10th). Viscosity and vitamin C were the characteristics which varied highly. The genotype CL-2 surpassed other genotypes in total soluble solids and the genotypes R1 and R2 showed superiority in vitamin C content. The analyzed juices presented a non-newtonian and pseudoplastic rheological behavior.
id UNSP_67faf329379660e545af7db17961d521
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/212917
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperaturaPhysical, chemical and rheological behavior of West Indian cherry juice stored at low temperatureMalpighia punicifoliaphysical-chemical behaviorjuiceviscosityvitamin CMalpighia punicifoliavitamina CsucoviscosidadeWith the objective to study physical, chemical and rheological behavior of West Indian cherry juice of five genotypes (CL2, CL5, CL11, R1 and R2) an experiment was conducted with the juice extracted from 2 kg of mature fruits after washing, dried and squashed in a manual processor. The juice was sieved in a 1.6 mm sieve; 20 mL samples were packed in plastic tubes (5 x 3 cm) and stored in a freezer at -10 °C for a 10 month period. The evaluations of total soluble solids were refractometric, the pH was determined by potentiometer, vitamin C was measured by iodine reduction technique and apparent viscosity determined in concentric cylinders viscosimeter. The determinations were done initially and at intervals of two months (0, 2nd, 4th, 6th, 8th and 10th). Viscosity and vitamin C were the characteristics which varied highly. The genotype CL-2 surpassed other genotypes in total soluble solids and the genotypes R1 and R2 showed superiority in vitamin C content. The analyzed juices presented a non-newtonian and pseudoplastic rheological behavior.Estudou-se o comportamento físico, químico e reológico do suco de cinco genótipos de acerola (CL2, CL5, CL11, R1 e R2) depois de lavadas, as frutas (2 kg) foram esmagadas em um processador manual. Do extrato obtido, em peneira de 1,6 mm, para separar o suco dos resíduos e sementes, foi acondicionado 20 mL de suco de cada amostra em tubos plásticos com dimensões 5 x 3 cm, que foram armazenados em freezer a uma temperatura de -10 °C, durante 10 meses. As leituras de sólidos solúveis totais foram refratométricas, o pH foi aferido através de um potenciômetro, o teor de vitamina C pela técnica da redução do iodo e a viscosidade aparente com viscosímetro de cilindros concêntricos. As determinações foram realizadas inicialmente (mês 0) e bimestralmente (2°, 4°, 6°, 8° e 10° mês). Os parâmetros de viscosidade e vitamina C foram os que mais variaram. O genótipo CL-2 se destacou no teor de sólidos solúveis totais e os R1 e R2 em teores de vitamina C. Os sucos analisados mostraram comportamento reológico não-newtoniano e pseudoplástico.Universidade Estadual Paulista, FCAVJUniversidade Estadual Paulista, FCAVJDepartamento de Engenharia Agrícola - UFCGUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Gomes, José E. [UNESP]Perecin, Dilermando [UNESP]Martins, Antônio B. G. [UNESP]Fontes, Sérgio R. [UNESP]2021-07-14T10:47:09Z2021-07-14T10:47:09Z2001-05info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article296-300application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662001000200020Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. Campina Grande, PB, Brazil: Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, v. 5, n. 2, p. 296-300, 2001.1415-43661807-1929http://hdl.handle.net/11449/21291710.1590/S1415-43662001000200020S1415-43662001000200020S1415-43662001000200020.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambientalinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-06T13:43:16Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212917Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:21:30.403097Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura
Physical, chemical and rheological behavior of West Indian cherry juice stored at low temperature
title Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura
spellingShingle Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura
Gomes, José E. [UNESP]
Malpighia punicifolia
physical-chemical behavior
juice
viscosity
vitamin C
Malpighia punicifolia
vitamina C
suco
viscosidade
title_short Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura
title_full Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura
title_fullStr Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura
title_full_unstemmed Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura
title_sort Comportamento de propriedades físicas, químicas e reológicas do suco de acerola armazenado a baixa temperatura
author Gomes, José E. [UNESP]
author_facet Gomes, José E. [UNESP]
Perecin, Dilermando [UNESP]
Martins, Antônio B. G. [UNESP]
Fontes, Sérgio R. [UNESP]
author_role author
author2 Perecin, Dilermando [UNESP]
Martins, Antônio B. G. [UNESP]
Fontes, Sérgio R. [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Gomes, José E. [UNESP]
Perecin, Dilermando [UNESP]
Martins, Antônio B. G. [UNESP]
Fontes, Sérgio R. [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Malpighia punicifolia
physical-chemical behavior
juice
viscosity
vitamin C
Malpighia punicifolia
vitamina C
suco
viscosidade
topic Malpighia punicifolia
physical-chemical behavior
juice
viscosity
vitamin C
Malpighia punicifolia
vitamina C
suco
viscosidade
description With the objective to study physical, chemical and rheological behavior of West Indian cherry juice of five genotypes (CL2, CL5, CL11, R1 and R2) an experiment was conducted with the juice extracted from 2 kg of mature fruits after washing, dried and squashed in a manual processor. The juice was sieved in a 1.6 mm sieve; 20 mL samples were packed in plastic tubes (5 x 3 cm) and stored in a freezer at -10 °C for a 10 month period. The evaluations of total soluble solids were refractometric, the pH was determined by potentiometer, vitamin C was measured by iodine reduction technique and apparent viscosity determined in concentric cylinders viscosimeter. The determinations were done initially and at intervals of two months (0, 2nd, 4th, 6th, 8th and 10th). Viscosity and vitamin C were the characteristics which varied highly. The genotype CL-2 surpassed other genotypes in total soluble solids and the genotypes R1 and R2 showed superiority in vitamin C content. The analyzed juices presented a non-newtonian and pseudoplastic rheological behavior.
publishDate 2001
dc.date.none.fl_str_mv 2001-05
2021-07-14T10:47:09Z
2021-07-14T10:47:09Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662001000200020
Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. Campina Grande, PB, Brazil: Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, v. 5, n. 2, p. 296-300, 2001.
1415-4366
1807-1929
http://hdl.handle.net/11449/212917
10.1590/S1415-43662001000200020
S1415-43662001000200020
S1415-43662001000200020.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662001000200020
http://hdl.handle.net/11449/212917
identifier_str_mv Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. Campina Grande, PB, Brazil: Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, v. 5, n. 2, p. 296-300, 2001.
1415-4366
1807-1929
10.1590/S1415-43662001000200020
S1415-43662001000200020
S1415-43662001000200020.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 296-300
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG
publisher.none.fl_str_mv Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129057270792192