Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vieites, Rogério Lopes [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Russo, Viviane Citadini, Daiuto, Érica Regina [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-162/13
http://hdl.handle.net/11449/114585
Resumo: The objective of this study was to evaluated conservation of 'Hass'avocado submitted to the application of active modified atmosphere during cold storage. The fruits were packed in polyethylene+nylon and injected with mixture of gases constituting the treatments: I - the environment gas mixture (21.0 kPa of O2+0.03 kPa of CO2); II - 4.0 kPa of O2+5.0 kPa of CO2 ; III - 4.0 kPa of O2+6.0 kPa of CO2 ; IV - 4.0 kPa of O2+7.0 kPa of CO2 and V - 4.0 kPa of O2+8.0 kPa of CO2). The packing containing the fruits were stored in cold chamber at a temperature of 10±1ºC and relative humidity of 90±5%, for 25 days, with analyses performed every 5 days. The parameters evaluated were weight loss, respiratory activity, hydrogen potential (pH), firmness, titrable acidity (TA), soluble solids (SS), and activity of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). Fruits submitted to the concentration of 4.0 kPa of O2+ 7.0 kPa showed the best quality mainly with less mass loss and low production of CO2.
id UNSP_689b7f2438c2f6045a78a3708cba38da
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/114585
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativasAvocado 'HASS' quality subjected to modified atmospheres and cold storagePersea americana MillpostharvestpackingPersea americana Millpós-colheitaembalagemThe objective of this study was to evaluated conservation of 'Hass'avocado submitted to the application of active modified atmosphere during cold storage. The fruits were packed in polyethylene+nylon and injected with mixture of gases constituting the treatments: I - the environment gas mixture (21.0 kPa of O2+0.03 kPa of CO2); II - 4.0 kPa of O2+5.0 kPa of CO2 ; III - 4.0 kPa of O2+6.0 kPa of CO2 ; IV - 4.0 kPa of O2+7.0 kPa of CO2 and V - 4.0 kPa of O2+8.0 kPa of CO2). The packing containing the fruits were stored in cold chamber at a temperature of 10±1ºC and relative humidity of 90±5%, for 25 days, with analyses performed every 5 days. The parameters evaluated were weight loss, respiratory activity, hydrogen potential (pH), firmness, titrable acidity (TA), soluble solids (SS), and activity of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). Fruits submitted to the concentration of 4.0 kPa of O2+ 7.0 kPa showed the best quality mainly with less mass loss and low production of CO2.O objetivo deste trabalho foi avaliar a conservação do abacate 'Hass'frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas. Os frutos foram acondicionados em embalagem de náilon+polietileno e submetidos à injeção de mistura de gases, constituindo os tratamentos: I - mistura gasosa do ambiente (21,0 kPa de O2+0,03 kPa de CO2); II - 4,0 kPa de O2+5,0kPa de CO2 ; III - 4,0 kPa de O2+6,0 kPa de CO2 ; IV - 4,0 kPa de O2+7,0 kPa de CO2, e V- 4,0 kPa de O2+8,0 kPa de CO2). As embalagens contendo os frutos foram armazenadas em câmara frigorífica, a uma temperatura de 10±1ºC e umidade relativa de 90±5%, durante 25 dias, sendo as análises realizadas a cada 5 dias. As análises realizadas foram perda de massa, atividade respiratória, potencial hidrogeniônico (pH), firmeza, acidez titulável (AT), sólidos solúveis (SS) e atividade das enzimas pectinametilesterase (PME) e poligalacturonase (PG). O tratamento em que os frutos foram submetidos à pressão parcial de 4,0 kPa de O2+7,0 kPa de CO2 foi o mais efetivo na conservação dos frutos, principalmente pela menor perda de massa e baixa produção de CO2.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)UNESP Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de HorticulturaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Ciências Agronômicas curso HorticulturaUNESP Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de HorticulturaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Ciências Agronômicas curso HorticulturaSociedade Brasileira de FruticulturaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Vieites, Rogério Lopes [UNESP]Russo, Viviane CitadiniDaiuto, Érica Regina [UNESP]2015-02-02T12:39:40Z2015-02-02T12:39:40Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article329-338application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-162/13Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 329-338, 2014.0100-2945http://hdl.handle.net/11449/11458510.1590/0100-2945-162/13S0100-29452014000200008S0100-29452014000200008.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Fruticultura0.4750,410info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:34:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114585Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:28:39.158075Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
Avocado 'HASS' quality subjected to modified atmospheres and cold storage
title Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
spellingShingle Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
Vieites, Rogério Lopes [UNESP]
Persea americana Mill
postharvest
packing
Persea americana Mill
pós-colheita
embalagem
title_short Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
title_full Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
title_fullStr Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
title_full_unstemmed Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
title_sort Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
author Vieites, Rogério Lopes [UNESP]
author_facet Vieites, Rogério Lopes [UNESP]
Russo, Viviane Citadini
Daiuto, Érica Regina [UNESP]
author_role author
author2 Russo, Viviane Citadini
Daiuto, Érica Regina [UNESP]
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Vieites, Rogério Lopes [UNESP]
Russo, Viviane Citadini
Daiuto, Érica Regina [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Persea americana Mill
postharvest
packing
Persea americana Mill
pós-colheita
embalagem
topic Persea americana Mill
postharvest
packing
Persea americana Mill
pós-colheita
embalagem
description The objective of this study was to evaluated conservation of 'Hass'avocado submitted to the application of active modified atmosphere during cold storage. The fruits were packed in polyethylene+nylon and injected with mixture of gases constituting the treatments: I - the environment gas mixture (21.0 kPa of O2+0.03 kPa of CO2); II - 4.0 kPa of O2+5.0 kPa of CO2 ; III - 4.0 kPa of O2+6.0 kPa of CO2 ; IV - 4.0 kPa of O2+7.0 kPa of CO2 and V - 4.0 kPa of O2+8.0 kPa of CO2). The packing containing the fruits were stored in cold chamber at a temperature of 10±1ºC and relative humidity of 90±5%, for 25 days, with analyses performed every 5 days. The parameters evaluated were weight loss, respiratory activity, hydrogen potential (pH), firmness, titrable acidity (TA), soluble solids (SS), and activity of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). Fruits submitted to the concentration of 4.0 kPa of O2+ 7.0 kPa showed the best quality mainly with less mass loss and low production of CO2.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-06-01
2015-02-02T12:39:40Z
2015-02-02T12:39:40Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-162/13
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 329-338, 2014.
0100-2945
http://hdl.handle.net/11449/114585
10.1590/0100-2945-162/13
S0100-29452014000200008
S0100-29452014000200008.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-162/13
http://hdl.handle.net/11449/114585
identifier_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 329-338, 2014.
0100-2945
10.1590/0100-2945-162/13
S0100-29452014000200008
S0100-29452014000200008.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura
0.475
0,410
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 329-338
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Fruticultura
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Fruticultura
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129524269842432