Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-162/13 http://hdl.handle.net/11449/114585 |
Resumo: | The objective of this study was to evaluated conservation of 'Hass'avocado submitted to the application of active modified atmosphere during cold storage. The fruits were packed in polyethylene+nylon and injected with mixture of gases constituting the treatments: I - the environment gas mixture (21.0 kPa of O2+0.03 kPa of CO2); II - 4.0 kPa of O2+5.0 kPa of CO2 ; III - 4.0 kPa of O2+6.0 kPa of CO2 ; IV - 4.0 kPa of O2+7.0 kPa of CO2 and V - 4.0 kPa of O2+8.0 kPa of CO2). The packing containing the fruits were stored in cold chamber at a temperature of 10±1ºC and relative humidity of 90±5%, for 25 days, with analyses performed every 5 days. The parameters evaluated were weight loss, respiratory activity, hydrogen potential (pH), firmness, titrable acidity (TA), soluble solids (SS), and activity of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). Fruits submitted to the concentration of 4.0 kPa of O2+ 7.0 kPa showed the best quality mainly with less mass loss and low production of CO2. |
id |
UNSP_689b7f2438c2f6045a78a3708cba38da |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/114585 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativasAvocado 'HASS' quality subjected to modified atmospheres and cold storagePersea americana MillpostharvestpackingPersea americana Millpós-colheitaembalagemThe objective of this study was to evaluated conservation of 'Hass'avocado submitted to the application of active modified atmosphere during cold storage. The fruits were packed in polyethylene+nylon and injected with mixture of gases constituting the treatments: I - the environment gas mixture (21.0 kPa of O2+0.03 kPa of CO2); II - 4.0 kPa of O2+5.0 kPa of CO2 ; III - 4.0 kPa of O2+6.0 kPa of CO2 ; IV - 4.0 kPa of O2+7.0 kPa of CO2 and V - 4.0 kPa of O2+8.0 kPa of CO2). The packing containing the fruits were stored in cold chamber at a temperature of 10±1ºC and relative humidity of 90±5%, for 25 days, with analyses performed every 5 days. The parameters evaluated were weight loss, respiratory activity, hydrogen potential (pH), firmness, titrable acidity (TA), soluble solids (SS), and activity of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). Fruits submitted to the concentration of 4.0 kPa of O2+ 7.0 kPa showed the best quality mainly with less mass loss and low production of CO2.O objetivo deste trabalho foi avaliar a conservação do abacate 'Hass'frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas. Os frutos foram acondicionados em embalagem de náilon+polietileno e submetidos à injeção de mistura de gases, constituindo os tratamentos: I - mistura gasosa do ambiente (21,0 kPa de O2+0,03 kPa de CO2); II - 4,0 kPa de O2+5,0kPa de CO2 ; III - 4,0 kPa de O2+6,0 kPa de CO2 ; IV - 4,0 kPa de O2+7,0 kPa de CO2, e V- 4,0 kPa de O2+8,0 kPa de CO2). As embalagens contendo os frutos foram armazenadas em câmara frigorífica, a uma temperatura de 10±1ºC e umidade relativa de 90±5%, durante 25 dias, sendo as análises realizadas a cada 5 dias. As análises realizadas foram perda de massa, atividade respiratória, potencial hidrogeniônico (pH), firmeza, acidez titulável (AT), sólidos solúveis (SS) e atividade das enzimas pectinametilesterase (PME) e poligalacturonase (PG). O tratamento em que os frutos foram submetidos à pressão parcial de 4,0 kPa de O2+7,0 kPa de CO2 foi o mais efetivo na conservação dos frutos, principalmente pela menor perda de massa e baixa produção de CO2.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)UNESP Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de HorticulturaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Ciências Agronômicas curso HorticulturaUNESP Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de HorticulturaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Ciências Agronômicas curso HorticulturaSociedade Brasileira de FruticulturaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Vieites, Rogério Lopes [UNESP]Russo, Viviane CitadiniDaiuto, Érica Regina [UNESP]2015-02-02T12:39:40Z2015-02-02T12:39:40Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article329-338application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-162/13Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 329-338, 2014.0100-2945http://hdl.handle.net/11449/11458510.1590/0100-2945-162/13S0100-29452014000200008S0100-29452014000200008.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Fruticultura0.4750,410info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:34:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114585Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:28:39.158075Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas Avocado 'HASS' quality subjected to modified atmospheres and cold storage |
title |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas |
spellingShingle |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas Vieites, Rogério Lopes [UNESP] Persea americana Mill postharvest packing Persea americana Mill pós-colheita embalagem |
title_short |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas |
title_full |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas |
title_fullStr |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas |
title_full_unstemmed |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas |
title_sort |
Qualidade do abacate 'HASS' frigoarmazenado submetido a atmosferas modificadas ativas |
author |
Vieites, Rogério Lopes [UNESP] |
author_facet |
Vieites, Rogério Lopes [UNESP] Russo, Viviane Citadini Daiuto, Érica Regina [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Russo, Viviane Citadini Daiuto, Érica Regina [UNESP] |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vieites, Rogério Lopes [UNESP] Russo, Viviane Citadini Daiuto, Érica Regina [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Persea americana Mill postharvest packing Persea americana Mill pós-colheita embalagem |
topic |
Persea americana Mill postharvest packing Persea americana Mill pós-colheita embalagem |
description |
The objective of this study was to evaluated conservation of 'Hass'avocado submitted to the application of active modified atmosphere during cold storage. The fruits were packed in polyethylene+nylon and injected with mixture of gases constituting the treatments: I - the environment gas mixture (21.0 kPa of O2+0.03 kPa of CO2); II - 4.0 kPa of O2+5.0 kPa of CO2 ; III - 4.0 kPa of O2+6.0 kPa of CO2 ; IV - 4.0 kPa of O2+7.0 kPa of CO2 and V - 4.0 kPa of O2+8.0 kPa of CO2). The packing containing the fruits were stored in cold chamber at a temperature of 10±1ºC and relative humidity of 90±5%, for 25 days, with analyses performed every 5 days. The parameters evaluated were weight loss, respiratory activity, hydrogen potential (pH), firmness, titrable acidity (TA), soluble solids (SS), and activity of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). Fruits submitted to the concentration of 4.0 kPa of O2+ 7.0 kPa showed the best quality mainly with less mass loss and low production of CO2. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-06-01 2015-02-02T12:39:40Z 2015-02-02T12:39:40Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-162/13 Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 329-338, 2014. 0100-2945 http://hdl.handle.net/11449/114585 10.1590/0100-2945-162/13 S0100-29452014000200008 S0100-29452014000200008.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-162/13 http://hdl.handle.net/11449/114585 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 329-338, 2014. 0100-2945 10.1590/0100-2945-162/13 S0100-29452014000200008 S0100-29452014000200008.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura 0.475 0,410 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
329-338 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Fruticultura |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Fruticultura |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808129524269842432 |