Pós-colheita de frutos de morangueiro submetidos a aplicação de hidroxietilcelulose e própolis aquoso

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Minarelli, Philipp Herbst [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Daiuto, Érica Regina [UNESP], Vieites, Rogério Lopes [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81331357009
http://hdl.handle.net/11449/140972
Resumo: The strawberry is a nutritious fruit of great commercial value, consumed in fresh form and very used in theelaboration of several desserts types. However, it is highly perishable presenting short period postharvest. Theaim of this work was to evaluate the quality of strawberries cv. Aroma, covered for edible film ofhydroxetylcelullose and propolis aqueous extract maintained under refrigeration(0±1°C e relative humidity of75±5%).Thetreatmentswere:control(T1-without hydroxetylcelulloseand without propolis), hydroxetylcelullose without propolis (T2), propolis 100% (T3), hydroxetylcelullose and propolis 0,5% (T4), hidroxietilcelulose and propolis 1,0% (T5) and hydroxetylcelullose and propolis 1,5% (T6). The strawberries were evaluated for weight loss, respiratory activity, potential hidrogenionic (pH), acidity tritable (AT), soluble solids (SS) and maturation index (SS/AT). The T5 provided to the strawberries to smallest weigth loss and production of CO 2 . For the other evaluated parameters difference was not observed among the treatments, but some alterations during the experimental period.
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spelling Pós-colheita de frutos de morangueiro submetidos a aplicação de hidroxietilcelulose e própolis aquosoPostharvest behavior of strawberry of fruits subjected to the application to the hydroxyetilcellulose and aqueous propolisFragaria ananassa Duchcv. AromaEdible filmFragaria ananassa Duchcv. AromaFilme comestívelThe strawberry is a nutritious fruit of great commercial value, consumed in fresh form and very used in theelaboration of several desserts types. However, it is highly perishable presenting short period postharvest. Theaim of this work was to evaluate the quality of strawberries cv. Aroma, covered for edible film ofhydroxetylcelullose and propolis aqueous extract maintained under refrigeration(0±1°C e relative humidity of75±5%).Thetreatmentswere:control(T1-without hydroxetylcelulloseand without propolis), hydroxetylcelullose without propolis (T2), propolis 100% (T3), hydroxetylcelullose and propolis 0,5% (T4), hidroxietilcelulose and propolis 1,0% (T5) and hydroxetylcelullose and propolis 1,5% (T6). The strawberries were evaluated for weight loss, respiratory activity, potential hidrogenionic (pH), acidity tritable (AT), soluble solids (SS) and maturation index (SS/AT). The T5 provided to the strawberries to smallest weigth loss and production of CO 2 . For the other evaluated parameters difference was not observed among the treatments, but some alterations during the experimental period.O morango é um altamente perecível apresentando curto período pós colheita. O objetivo deste trabalho foiavaliar a qualidade de morangos cv. Aroma, recobertos por filme comestível de hidroxetilcelulose e extratoaquoso de própolis mantidos sob refrigeração (0±1°C e umidade relativa de 75±5%). Os tratamentos foram:controle (T1 - sem hidroxietilcelulose e sem própolis), hidroxietilcelulose sem própolis (T2), própolis 100% (T3),hidroxietilcelulose e própolis 0,5% (T4), hidroxietilcelulose e própolis 1,0% (T5) e hidroxietilcelulose e própolis1,5% (T6). Os morangos foram avaliados quando a perda de massa, atividade respiratória, potencialhidrogeniônico (pH), acidez titulável (AT), sólidos solúveis (SS) e índice de maturação (SS/AT). O T5proporcionou aos morangos a menor perda de massa e produção de CO2.Para os demais parâmetros avaliadosnão foi observada diferença entre os tratamentos, apenas alterações durante o período do experimento.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Minarelli, Philipp Herbst [UNESP]Daiuto, Érica Regina [UNESP]Vieites, Rogério Lopes [UNESP]2016-07-07T12:36:15Z2016-07-07T12:36:15Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article69-76application/pdfhttp://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81331357009Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 15, n. 1, p. 69-76, 2014.1665-0203http://hdl.handle.net/11449/140972ISSN1665-0203-2014-15-01-69-76.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Iberoamericana de Tecnologia Postcosechainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:34:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140972Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:11:50.161475Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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description The strawberry is a nutritious fruit of great commercial value, consumed in fresh form and very used in theelaboration of several desserts types. However, it is highly perishable presenting short period postharvest. Theaim of this work was to evaluate the quality of strawberries cv. Aroma, covered for edible film ofhydroxetylcelullose and propolis aqueous extract maintained under refrigeration(0±1°C e relative humidity of75±5%).Thetreatmentswere:control(T1-without hydroxetylcelulloseand without propolis), hydroxetylcelullose without propolis (T2), propolis 100% (T3), hydroxetylcelullose and propolis 0,5% (T4), hidroxietilcelulose and propolis 1,0% (T5) and hydroxetylcelullose and propolis 1,5% (T6). The strawberries were evaluated for weight loss, respiratory activity, potential hidrogenionic (pH), acidity tritable (AT), soluble solids (SS) and maturation index (SS/AT). The T5 provided to the strawberries to smallest weigth loss and production of CO 2 . For the other evaluated parameters difference was not observed among the treatments, but some alterations during the experimental period.
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