Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pastor López, Francisco Javier [UNESP]
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/126640
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/04-08-2015/000844494.pdf
Resumo: The fastest strategy that alters Milk fatty acid profile in order to benefit consumer health is to improve the level of conjugated linoleic acid (CLA) by supplementing animal diets with vegetable oils. This research aimed to evaluate goat diets supplemented with avocado addition using a fruit polp with 16% of ether extract (EE) in dry matter (DM) and commercial oil with 8% EE in DM on: intake and milk production, chemical composition and fatty acid profile. There were used six Anglo Nubian lactating goats, distributed in two balanced 3 x 3 latin squares. Pulp diet reduced and oil diet improved DM intake in relation to control (3% EE), and the nutrients followed the same tendency, except for EE, that was more consumed in pulp and oil diets. The content of milk total solids and fat were higher in oil diet in relation to control, and did not differ from pulp diet, the other constituents and the milk production were not influenced by diets. In relation to fatty acids, it was observed reduction in short chain fatty acids in milk from goats supplemented with lipid sources in relation to control and increase on CLA level in 56,88 and 66,10/% in treatments with pulp and oil respectively. The supplementation with unsaturated fatty acids by avocado oil and pulp increases CLA concentration and decreases short chain fatty acids, improving milk nutraceutical properties, what can benefit consumer health.
id UNSP_7ae68afe5110ae25b9b3c739cc91c496
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/126640
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminaisProduction, composition and profile of milk fatty acids in anglo nubian lactanting goats receiving pulp and avocado oil (Persea americana Mill.) on the dietCaprino - Alimentação e raçõesAcidos graxosRuminanteLeite - ProduçãoGoats Feeding and feedsThe fastest strategy that alters Milk fatty acid profile in order to benefit consumer health is to improve the level of conjugated linoleic acid (CLA) by supplementing animal diets with vegetable oils. This research aimed to evaluate goat diets supplemented with avocado addition using a fruit polp with 16% of ether extract (EE) in dry matter (DM) and commercial oil with 8% EE in DM on: intake and milk production, chemical composition and fatty acid profile. There were used six Anglo Nubian lactating goats, distributed in two balanced 3 x 3 latin squares. Pulp diet reduced and oil diet improved DM intake in relation to control (3% EE), and the nutrients followed the same tendency, except for EE, that was more consumed in pulp and oil diets. The content of milk total solids and fat were higher in oil diet in relation to control, and did not differ from pulp diet, the other constituents and the milk production were not influenced by diets. In relation to fatty acids, it was observed reduction in short chain fatty acids in milk from goats supplemented with lipid sources in relation to control and increase on CLA level in 56,88 and 66,10/% in treatments with pulp and oil respectively. The supplementation with unsaturated fatty acids by avocado oil and pulp increases CLA concentration and decreases short chain fatty acids, improving milk nutraceutical properties, what can benefit consumer health.A estratégia mais rápida para alterar o perfil de ácidos graxos do leite de maneira a beneficiar a saúde do consumidor é aumentar o teor do ácido linoléico conjugado (CLA) por meio da suplementação da dieta dos animais com óleos vegetais. Este trabalho objetivou avaliar a inclusão de abacate na dieta de cabras, por meio da polpa da fruta com 16% de extrato etéreo (EE) na matéria seca (MS) e óleo comercial com 8% de EE na MS sobre: consumo, produção, composição e perfil de ácidos graxos do leite. Foram usadas seis cabras Anglo-nubianas em lactação, distribuídas em dois quadrados latinos 3 x 3 balanceados. A dieta com polpa reduziu e a de óleo aumentou o consumo de MS em relação ao controle (3% EE na MS), sendo observada a mesma tendência para os nutrientes, exceção para o EE que foi mais consumido na dieta com polpa em relação ao controle. Os teores de sólidos totais e gordura do leite foram maiores na dieta com óleo em relação ao controle, e estes não diferirem da polpa, os demais constituintes e a produção de leite não foram influenciados pelas dietas. Observou-se redução no teor de ácidos graxos de cadeia curta no leite das cabras suplementadas com fontes lipídicas em relação ao controle, e aumento no nível de CLA em 56,88 e 66,10% nas dietas com polpa e óleo respectivamente. A suplementação de ácidos graxos insaturados por meio do óleo ou da polpa de abacate aumenta a concentração de CLA e diminui os ácidos graxos de cadeia curta, melhorando assim as propriedades nutracêuticas do leite podendo beneficiar a saúde dos consumidoresFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)FAPESP: 13/07146-0Universidade Estadual Paulista (Unesp)Gonçalves, Heraldo César [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Pastor López, Francisco Javier [UNESP]2015-08-20T17:10:19Z2015-08-20T17:10:19Z2015-07-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisvii, 91 f. : il., grafs. tabsapplication/pdfPASTOR LÓPEZ, Francisco Javier. Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais. 2015. vii, 91 f. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, 2015.http://hdl.handle.net/11449/126640000844494http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/04-08-2015/000844494.pdf33004064048P27787314478210146Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-09T18:06:57Zoai:repositorio.unesp.br:11449/126640Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-09T18:06:57Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais
Production, composition and profile of milk fatty acids in anglo nubian lactanting goats receiving pulp and avocado oil (Persea americana Mill.) on the diet
title Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais
spellingShingle Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais
Pastor López, Francisco Javier [UNESP]
Caprino - Alimentação e rações
Acidos graxos
Ruminante
Leite - Produção
Goats Feeding and feeds
title_short Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais
title_full Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais
title_fullStr Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais
title_full_unstemmed Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais
title_sort Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais
author Pastor López, Francisco Javier [UNESP]
author_facet Pastor López, Francisco Javier [UNESP]
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Gonçalves, Heraldo César [UNESP]
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Pastor López, Francisco Javier [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Caprino - Alimentação e rações
Acidos graxos
Ruminante
Leite - Produção
Goats Feeding and feeds
topic Caprino - Alimentação e rações
Acidos graxos
Ruminante
Leite - Produção
Goats Feeding and feeds
description The fastest strategy that alters Milk fatty acid profile in order to benefit consumer health is to improve the level of conjugated linoleic acid (CLA) by supplementing animal diets with vegetable oils. This research aimed to evaluate goat diets supplemented with avocado addition using a fruit polp with 16% of ether extract (EE) in dry matter (DM) and commercial oil with 8% EE in DM on: intake and milk production, chemical composition and fatty acid profile. There were used six Anglo Nubian lactating goats, distributed in two balanced 3 x 3 latin squares. Pulp diet reduced and oil diet improved DM intake in relation to control (3% EE), and the nutrients followed the same tendency, except for EE, that was more consumed in pulp and oil diets. The content of milk total solids and fat were higher in oil diet in relation to control, and did not differ from pulp diet, the other constituents and the milk production were not influenced by diets. In relation to fatty acids, it was observed reduction in short chain fatty acids in milk from goats supplemented with lipid sources in relation to control and increase on CLA level in 56,88 and 66,10/% in treatments with pulp and oil respectively. The supplementation with unsaturated fatty acids by avocado oil and pulp increases CLA concentration and decreases short chain fatty acids, improving milk nutraceutical properties, what can benefit consumer health.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-08-20T17:10:19Z
2015-08-20T17:10:19Z
2015-07-06
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
format doctoralThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv PASTOR LÓPEZ, Francisco Javier. Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais. 2015. vii, 91 f. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, 2015.
http://hdl.handle.net/11449/126640
000844494
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/04-08-2015/000844494.pdf
33004064048P2
7787314478210146
identifier_str_mv PASTOR LÓPEZ, Francisco Javier. Abacate (Persea americana Mill.) na alimentação de cabras: produção, composição e perfil de ácidos graxos no leite e parâmetros ruminais. 2015. vii, 91 f. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, 2015.
000844494
33004064048P2
7787314478210146
url http://hdl.handle.net/11449/126640
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/04-08-2015/000844494.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv vii, 91 f. : il., grafs. tabs
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv Aleph
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv repositoriounesp@unesp.br
_version_ 1810021345814118400