Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP]
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Penna, Ana Lúcia Barretto [UNESP], Campos-Sás, Luciana Frizarin [UNESP], Santos Junior, Osvaldo dos [UNESP], Vasconcelos, Ana Flora Dalberto [UNESP], Silva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP], Lemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP], Campanharo, João Carlos [UNESP], Silveira, Joana Léa Meira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025
http://hdl.handle.net/11449/21851
Resumo: Viscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl.
id UNSP_87984d97e8376ad4dda46663801501e5
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/21851
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero RhizobiumRheological properties and effect of the salt addition on the exopolysaccharides viscosity produced by bacteria of Rhizobium genusrheological behaviourexopolysaccharides from RhizobiumPseudoplastic solutionViscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Universidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de AlimentosUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e BiologiaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de TecnologiaUniversidade Federal de Uberlândia (UFU) Departamento de Bioquímica e Biologia MolecularUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de AlimentosUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e BiologiaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de TecnologiaSociedade Brasileira de QuímicaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal do Paraná (UFPR)Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP]Penna, Ana Lúcia Barretto [UNESP]Campos-Sás, Luciana Frizarin [UNESP]Santos Junior, Osvaldo dos [UNESP]Vasconcelos, Ana Flora Dalberto [UNESP]Silva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP]Lemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP]Campanharo, João Carlos [UNESP]Silveira, Joana Léa Meira2014-05-20T14:01:58Z2014-05-20T14:01:58Z2010-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article895-899application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 33, n. 4, p. 895-899, 2010.0100-4042http://hdl.handle.net/11449/2185110.1590/S0100-40422010000400025S0100-40422010000400025WOS:000278322500025S0100-40422010000400025.pdf8710975442052503SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporQuímica Nova0.6460,255info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-19T12:44:06Zoai:repositorio.unesp.br:11449/21851Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T13:49:07.392605Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
Rheological properties and effect of the salt addition on the exopolysaccharides viscosity produced by bacteria of Rhizobium genus
title Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
spellingShingle Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP]
rheological behaviour
exopolysaccharides from Rhizobium
Pseudoplastic solution
title_short Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
title_full Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
title_fullStr Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
title_full_unstemmed Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
title_sort Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
author Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP]
author_facet Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP]
Penna, Ana Lúcia Barretto [UNESP]
Campos-Sás, Luciana Frizarin [UNESP]
Santos Junior, Osvaldo dos [UNESP]
Vasconcelos, Ana Flora Dalberto [UNESP]
Silva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP]
Lemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP]
Campanharo, João Carlos [UNESP]
Silveira, Joana Léa Meira
author_role author
author2 Penna, Ana Lúcia Barretto [UNESP]
Campos-Sás, Luciana Frizarin [UNESP]
Santos Junior, Osvaldo dos [UNESP]
Vasconcelos, Ana Flora Dalberto [UNESP]
Silva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP]
Lemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP]
Campanharo, João Carlos [UNESP]
Silveira, Joana Léa Meira
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Universidade Federal do Paraná (UFPR)
dc.contributor.author.fl_str_mv Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP]
Penna, Ana Lúcia Barretto [UNESP]
Campos-Sás, Luciana Frizarin [UNESP]
Santos Junior, Osvaldo dos [UNESP]
Vasconcelos, Ana Flora Dalberto [UNESP]
Silva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP]
Lemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP]
Campanharo, João Carlos [UNESP]
Silveira, Joana Léa Meira
dc.subject.por.fl_str_mv rheological behaviour
exopolysaccharides from Rhizobium
Pseudoplastic solution
topic rheological behaviour
exopolysaccharides from Rhizobium
Pseudoplastic solution
description Viscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-01-01
2014-05-20T14:01:58Z
2014-05-20T14:01:58Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025
Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 33, n. 4, p. 895-899, 2010.
0100-4042
http://hdl.handle.net/11449/21851
10.1590/S0100-40422010000400025
S0100-40422010000400025
WOS:000278322500025
S0100-40422010000400025.pdf
8710975442052503
url http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025
http://hdl.handle.net/11449/21851
identifier_str_mv Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 33, n. 4, p. 895-899, 2010.
0100-4042
10.1590/S0100-40422010000400025
S0100-40422010000400025
WOS:000278322500025
S0100-40422010000400025.pdf
8710975442052503
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Química Nova
0.646
0,255
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 895-899
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128279346937856