Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025 http://hdl.handle.net/11449/21851 |
Resumo: | Viscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl. |
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Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero RhizobiumRheological properties and effect of the salt addition on the exopolysaccharides viscosity produced by bacteria of Rhizobium genusrheological behaviourexopolysaccharides from RhizobiumPseudoplastic solutionViscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Universidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de AlimentosUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e BiologiaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de TecnologiaUniversidade Federal de Uberlândia (UFU) Departamento de Bioquímica e Biologia MolecularUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de AlimentosUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e BiologiaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de TecnologiaSociedade Brasileira de QuímicaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal do Paraná (UFPR)Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP]Penna, Ana Lúcia Barretto [UNESP]Campos-Sás, Luciana Frizarin [UNESP]Santos Junior, Osvaldo dos [UNESP]Vasconcelos, Ana Flora Dalberto [UNESP]Silva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP]Lemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP]Campanharo, João Carlos [UNESP]Silveira, Joana Léa Meira2014-05-20T14:01:58Z2014-05-20T14:01:58Z2010-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article895-899application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 33, n. 4, p. 895-899, 2010.0100-4042http://hdl.handle.net/11449/2185110.1590/S0100-40422010000400025S0100-40422010000400025WOS:000278322500025S0100-40422010000400025.pdf8710975442052503SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporQuímica Nova0.6460,255info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-19T12:44:06Zoai:repositorio.unesp.br:11449/21851Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T13:49:07.392605Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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