Indicadores de qualidade e composição de leite informal comercializado na região Sudeste do Estado de São Paulo
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-736X2015000500417&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt http://hdl.handle.net/11449/128432 |
Resumo: | The informal milk is recognized as the product marketed without inspection. We evaluated the microbiological quality, nutritional ingredients and substances inhibiting bacterial growth in 100 informal samples from cows milk, marketed in the southwest region of the state of Sao Paulo, Brazil. It was found that 77% of Somatic Cell Count (SCC) and 86% of Total Bacterial Count (TBC) of the samples were at odds with the maximum values required by Instruction Rules 62 of the Ministry of Agriculture and Livestock Supply. It was identified to solids contents in disagreement (36%), protein (23%), fat (38%), nonfat dry extract (43%) and 73% urea nitrogen. In 59% of the samples was detected residues of the bacterial growth inhibitors. Were isolated 240 strains of micro-organisms with a prevalence of enterobacteria, streptococci, staphylococci and fungi. The informal milk is marketed in the region without the minimum hygienic conditions and present risks to public health, and represents serious socio-economic problem for the region. |
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Indicadores de qualidade e composição de leite informal comercializado na região Sudeste do Estado de São PauloIndicators of quality and composition of informal milk marketed in the in the Southeast region of São Paulo, BrazilCowMastitisInstruction Rules 62InhibitoryTBCCellularityInformal milkVacaMastiteInstrução Normativa 62InibidoresCBTCelularidadeLeite informalThe informal milk is recognized as the product marketed without inspection. We evaluated the microbiological quality, nutritional ingredients and substances inhibiting bacterial growth in 100 informal samples from cows milk, marketed in the southwest region of the state of Sao Paulo, Brazil. It was found that 77% of Somatic Cell Count (SCC) and 86% of Total Bacterial Count (TBC) of the samples were at odds with the maximum values required by Instruction Rules 62 of the Ministry of Agriculture and Livestock Supply. It was identified to solids contents in disagreement (36%), protein (23%), fat (38%), nonfat dry extract (43%) and 73% urea nitrogen. In 59% of the samples was detected residues of the bacterial growth inhibitors. Were isolated 240 strains of micro-organisms with a prevalence of enterobacteria, streptococci, staphylococci and fungi. The informal milk is marketed in the region without the minimum hygienic conditions and present risks to public health, and represents serious socio-economic problem for the region.O leite informal é reconhecido como o produto comercializado sem inspeção. Avaliou-se a qualidade microbiológica, constituintes nutricionais e presença de substâncias inibidoras do crescimento bacteriano em 100 amostras informais de leite de vacas, comercializadas na região sudoeste do estado de São Paulo, Brasil. Verificou-se que 77% da Contagem de Células Somáticas (CCS) e 86% da Contagem Bacteriana Total (CBT) das amostras estavam em desacordo com os valores máximos exigidos pela Instrução Normativa 62 do MAPA. Identificaram-se teores em desacordo para sólidos totais (36%), proteína (23%), gordura (38%), extrato seco desengordurado (43%) e nitrogênio uréico (73%). Em 59% das amostras detectou-se a presença de resíduos de inibidores do crescimento bacteriano. Isolaram-se 240 linhagens de micro-organismos com predomínio de enterobactérias, estreptococos, estafilococos e fungos. O leite informal é comercializado na região sem as mínimas condições de higiene e oferece riscos a saúde pública, além de representar sério problema sócio-econômico para região.Univ Estadual Paulista, Dept Higiene Vet &Saude Publ, Fac Med Vet &Zootecnia FMVZ, UNESP, BR-18618970 Botucatu, SP, BrazilUniv Estadual Feira de Santana, Dept Ciencias Biol DCBIO, BR-44036900 Feira De Santana, BA, BrazilUniv Oeste Paulista Unoeste, Dept Vet Prevent Med, BR-19067175 Presidente Prudente, SP, BrazilUniv Estadual Campinas, Dept Genet Evolucao &Bioagentes, Inst Biol, UNICAMP, BR-13083970 Campinas, SP, BrazilUniv Estadual Ctr Oeste Parana Unicentro, Curso Med Vet, BR-85040080 Guarapuava, PR, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Higiene Vet & Saude Publ, Fac Med Vet &Zootecnia FMVZ, UNESP, BR-18618970 Botucatu, SP, BrazilRevista Pesquisa Veterinaria BrasileiraUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Estadual de Feira de Santana (UEFS)Universidade do Oeste Paulista (Unoeste)Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)Universidade Estadual do Centro Oeste do Paraná (Unicentro)Motta, Rodrigo G. [UNESP]Silva, Aristeu V.Giuffrida, RogerioSiqueira, Amanda K.Paes, Antonio C. [UNESP]Motta, Igor G.Listoni, Fernando J. P. [UNESP]Ribeiro, Marcio G. [UNESP]2015-10-21T13:09:49Z2015-10-21T13:09:49Z2015-05-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article417-423application/pdfhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-736X2015000500417&lng=pt&nrm=iso&tlng=ptPesquisa Veterinaria Brasileira, v. 35, n. 5, p. 417-423, 2015.0100-736Xhttp://hdl.handle.net/11449/12843210.1590/S0100-736X2015000500005S0100-736X2015000500417WOS:000357746000005S0100-736X2015000500417.pdfWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Veterinaria Brasileira0.385info:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-15T06:18:27Zoai:repositorio.unesp.br:11449/128432Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T20:24:52.957122Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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