Revisão: síndrome do osso negro em frangos de corte
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.18011/bioeng2014v8n2p97-103 http://hdl.handle.net/11449/141120 |
Resumo: | Some factors involved in the incidence of black bone syndrome and its consequences on the quality and acceptability of meat from the thighs and drumsticks of broilers are described in this review. It is know that the conservation of thighs and drumsticks by freezing leads to the formation of ice crystals that disrupt the cells of the bone marrow, causing leakage of hemoglobin present in the same, when the bone is brittle or porous sharpens extravasation of blood the occurs primarily in the proximal tibia and the femur. The darkening caused in meat adjacent the bone is called of black bone syndrome and has implications in meat quality, mainly by changing the appearance of the same due to darkening caused. The darkening resulting from extravasated blood in the meat has implications for the quality in the same and can result in problems acceptance of meat from thigh and drumsticks. Thus, it becomes necessary to provision the long term, genetic screening focused on the bone structure and the short term with the addition of nutrients can improve bone quality. |
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Revisão: síndrome do osso negro em frangos de corteReview: black bone syndrome in broilersBone disorderDarkening meatMeat qualityPorosityDistúrbio ósseoEscurecimento da carnePorosidadeQualidade de carneSome factors involved in the incidence of black bone syndrome and its consequences on the quality and acceptability of meat from the thighs and drumsticks of broilers are described in this review. It is know that the conservation of thighs and drumsticks by freezing leads to the formation of ice crystals that disrupt the cells of the bone marrow, causing leakage of hemoglobin present in the same, when the bone is brittle or porous sharpens extravasation of blood the occurs primarily in the proximal tibia and the femur. The darkening caused in meat adjacent the bone is called of black bone syndrome and has implications in meat quality, mainly by changing the appearance of the same due to darkening caused. The darkening resulting from extravasated blood in the meat has implications for the quality in the same and can result in problems acceptance of meat from thigh and drumsticks. Thus, it becomes necessary to provision the long term, genetic screening focused on the bone structure and the short term with the addition of nutrients can improve bone quality.Alguns fatores envolvidos na incidência de síndrome do osso negro e suas consequências na qualidade e aceitação da carne de coxas e sobrecoxas de frangos de corte estão descritos nesta revisão. Sabe-se que a conservação de coxas e sobrecoxas pelo congelamento leva à formação de cristais de gelo que rompem as células da medula óssea, causando extravasamento da hemoglobina presente na mesma, quando o osso está frágil ou poroso acentua-se o extravasamento de sangue que ocorre principalmente pela região proximal na tíbia e no fêmur. O escurecimento causado na carne adjacente ao osso é chamado de síndrome do osso e tem implicações na qualidade da carne, alterando principalmente a aparência da mesma devido ao escurecimento causado. O escurecimento decorrente do sangue extravasado na carne tem implicações na qualidade da mesma e pode resultar em problemas na aceitação de carne de coxa e sobrecoxa. Assim, torna-se necessário providências a longo prazo, com seleção genética focada na estrutura óssea e a curto prazo, com adição de nutrientes que podem melhorar a qualidade óssea.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Produção Animal, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual de Maringá (UEM), Centro de Ciências Agrárias, Maringá, PR, BrasilUniversidade Federal da Grande Dourados (UFGD), Faculdade de Ciências Agrárias (FCA), Dourados, MS, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Produção Animal, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Estadual de Maringá (UEM)Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)Baldo, Grace Alessandra de Araújo [UNESP]Paz, Ibiara Correia de Lima Almeida [UNESP]Garcia, Edivaldo Antônio [UNESP]Amadori, Marília S.Alves, Marília Carvalho FigueiredoMolino, Andréa de Britto [UNESP]Vieira Filho, Javer Alves [UNESP]Santos, Luan Souza dos [UNESP]2016-07-07T12:36:57Z2016-07-07T12:36:57Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article97-103application/pdfhttp://dx.doi.org/10.18011/bioeng2014v8n2p97-103Revista Brasileira de Engenharia de Biossistemas, v. 8, n. 2, p. 97-103, 2014.1981-7061http://hdl.handle.net/11449/14112010.18011/bioeng2014v8n2p97-103ISSN1981-7061-2014-08-02-97-103.pdf6743591347106727Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Engenharia de Biossistemasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-09T13:00:25Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141120Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-09T13:00:25Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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