Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cardia, Daniel Fontana Ferreira [UNESP]
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Bresciani, Katia Denise Saraiva [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/283
http://hdl.handle.net/11449/132981
Resumo: Among the major food-borne parasitic zoonoses, the helminthiasis transmitted by consumption of fish have been highlighted because they involve a large number of individuals in many regions of the world in recent years. In the past, these parasitosis were restricted to underdeveloped nations or with peculiar eating habits; however the process of globalization of food production, the increased international travel and consumption of fish for their nutritional benefits caused the expansion into new areas, which had never before been recorded, making it a serious public health problem in some countries. This review discuss the main helminths transmitted by eating raw or undercooked fish, in order to alert the public, the scientific community and health authorities about their risks to human health, as well as stimulate the realization of new researches that contributes to a greater knowledge of the epidemiological situation in the country of these parasites and the development of strategies for prevention and control of them.
id UNSP_a493d230bf82525301701928d8b37e6c
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/132981
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixesZoonotic helminthiasis transmitted by the inadequate consumption of fishesHelmintiasis zoonóticas transmitidas por consumo inadecuado de pescadoHelminthsParasitesZoonosesFishManHelmintosParasitosisZoonosisPescadoHombreHelmintosParasitosesZoonosesPeixesHomemAmong the major food-borne parasitic zoonoses, the helminthiasis transmitted by consumption of fish have been highlighted because they involve a large number of individuals in many regions of the world in recent years. In the past, these parasitosis were restricted to underdeveloped nations or with peculiar eating habits; however the process of globalization of food production, the increased international travel and consumption of fish for their nutritional benefits caused the expansion into new areas, which had never before been recorded, making it a serious public health problem in some countries. This review discuss the main helminths transmitted by eating raw or undercooked fish, in order to alert the public, the scientific community and health authorities about their risks to human health, as well as stimulate the realization of new researches that contributes to a greater knowledge of the epidemiological situation in the country of these parasites and the development of strategies for prevention and control of them.Las helmintiasis por consumo de pescado se destacan entre las principales zoonosis parasitarias transmitidas por alimentos, debido al aumento en su incidencia en varias regiones del mundo durante los últimos años. En el pasado, la presencia de estas parasitosis se limitaba a países subdesarrollados o con hábitos de alimentación peculiares. Sin embargo, el proceso de globalización en la producción de alimentos, el aumento de viajes internacionales y el consumo de pescado por sus beneficios nutricionales han provocado la diseminación de estas enfermedades hacia regiones sin registro de casuística previo, convirtiéndose en un grave problema de salud pública en algunos países. En esta revisión se discuten las principales helmintiasis transmitidas por consumo de pescado crudo o mal cocido, con la finalidad de alertar a la población, a la comunidad científica y a las autoridades de salud sobre los riesgos para la salud humana, así como estimular la realización de nuevas investigaciones que puedan contribuir con un mejor conocimiento de la situación epidemiológica relacionada con estas parasitosis en el país así como con el desarrollo de estrategias de prevención y control de las mismas.Dentre as principais zoonoses parasitárias de origem alimentar, as helmintoses transmitidas pelo consumo de pescado destacam-se devido ao aumento de sua incidência em várias regiões do mundo nos últimos anos. No passado estas parasitoses restringiam-se a nações subdesenvolvidas ou com hábitos alimentares peculiares, entretanto, diversos fatores como o processo de globalização da produção de alimentos, o aumento das viagens internacionais e do consumo de peixes pelos seus benefícios nutricionais, causaram a expansão destas doenças à áreas onde nunca antes haviam sido registradas, tornando-se um grave problema de saúde pública em alguns países. Nesta revisão são abordadas as principais helmintoses transmitidas pela ingestão de peixe cru ou mal cozido, com o intuito de alertar a população, comunidade científica e autoridades sanitárias sobre os seus riscos à saúde humana, bem como estimular a realização de novas pesquisas que contribuam para um maior conhecimento epidemiológico da situação destas parasitoses no país e na elaboração de estratégias de prevenção e controle.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária de Araçatuba - UNESP, Departamento de Apoio, Produção e Saúde Animal, Araçatuba, Rua Clóvis Pestana, 793, Jardim D. Amélia, CEP 16050680, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária de Araçatuba - UNESP, Departamento de Apoio, Produção e Saúde Animal, Araçatuba, Rua Clóvis Pestana, 793, Jardim D. Amélia, CEP 16050680, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Cardia, Daniel Fontana Ferreira [UNESP]Bresciani, Katia Denise Saraiva [UNESP]2016-01-28T16:53:00Z2016-01-28T16:53:00Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article55-65application/pdfhttp://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/283Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 1, p. 55-65, 2012.0102-5716http://hdl.handle.net/11449/132981ISSN0102-5716-2012-19-01-55-65.pdf5950594366829647Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporVeterinária e Zootecniainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-04T19:15:26Zoai:repositorio.unesp.br:11449/132981Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-04T19:15:26Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes
Zoonotic helminthiasis transmitted by the inadequate consumption of fishes
Helmintiasis zoonóticas transmitidas por consumo inadecuado de pescado
title Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes
spellingShingle Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes
Cardia, Daniel Fontana Ferreira [UNESP]
Helminths
Parasites
Zoonoses
Fish
Man
Helmintos
Parasitosis
Zoonosis
Pescado
Hombre
Helmintos
Parasitoses
Zoonoses
Peixes
Homem
title_short Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes
title_full Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes
title_fullStr Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes
title_full_unstemmed Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes
title_sort Helmintoses zoonóticas transmitidas pelo consumo inadequado de peixes
author Cardia, Daniel Fontana Ferreira [UNESP]
author_facet Cardia, Daniel Fontana Ferreira [UNESP]
Bresciani, Katia Denise Saraiva [UNESP]
author_role author
author2 Bresciani, Katia Denise Saraiva [UNESP]
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Cardia, Daniel Fontana Ferreira [UNESP]
Bresciani, Katia Denise Saraiva [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Helminths
Parasites
Zoonoses
Fish
Man
Helmintos
Parasitosis
Zoonosis
Pescado
Hombre
Helmintos
Parasitoses
Zoonoses
Peixes
Homem
topic Helminths
Parasites
Zoonoses
Fish
Man
Helmintos
Parasitosis
Zoonosis
Pescado
Hombre
Helmintos
Parasitoses
Zoonoses
Peixes
Homem
description Among the major food-borne parasitic zoonoses, the helminthiasis transmitted by consumption of fish have been highlighted because they involve a large number of individuals in many regions of the world in recent years. In the past, these parasitosis were restricted to underdeveloped nations or with peculiar eating habits; however the process of globalization of food production, the increased international travel and consumption of fish for their nutritional benefits caused the expansion into new areas, which had never before been recorded, making it a serious public health problem in some countries. This review discuss the main helminths transmitted by eating raw or undercooked fish, in order to alert the public, the scientific community and health authorities about their risks to human health, as well as stimulate the realization of new researches that contributes to a greater knowledge of the epidemiological situation in the country of these parasites and the development of strategies for prevention and control of them.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2016-01-28T16:53:00Z
2016-01-28T16:53:00Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/283
Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 1, p. 55-65, 2012.
0102-5716
http://hdl.handle.net/11449/132981
ISSN0102-5716-2012-19-01-55-65.pdf
5950594366829647
url http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/283
http://hdl.handle.net/11449/132981
identifier_str_mv Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 1, p. 55-65, 2012.
0102-5716
ISSN0102-5716-2012-19-01-55-65.pdf
5950594366829647
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Veterinária e Zootecnia
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 55-65
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv repositoriounesp@unesp.br
_version_ 1810021382597115904