Desenvolvimento e validação de método analítico para determinação de benzoato, sorbato, metil e propilparabenos em produtos alimentícios utilizando a eletroforese capilar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Petruci, João Flávio da Silveira [UNESP]
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Cardoso, Arnaldo Alves [UNESP], Pereira, Elisabete Alves
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422011000700014
http://hdl.handle.net/11449/27626
Resumo: In this work, a rapid and simple method using capillary electrophoresis (CE) was developed for the determination of the benzoate, sorbate, methyl and propylparaben in foodstuffs. A running buffer consisting of 20 mmol L-1 (pH = 9.3) tetraborate enabled separation of the analytes in less than 5 min. The detector wavelength was set at 220 nm. The method was successfully applied to the analysis of sodas, sweeteners, sauces and juices. The range of preservatives found were from 478.5-466.6 mg kg-1 for methylparaben , 83.7-231.3 mg kg-1 for sorbate and 336.7-428.3 mg kg-1 for benzoate.
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