Efeitos da amonização sobre o valor nutritivo do feno de capim-braquiária

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pereira, JRA
Data de Publicação: 1993
Outros Autores: Ezequiel, JMB, Reis, R. A., Rodrigues, LRD, BONJARDIM, SR
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4019
http://hdl.handle.net/11449/38102
Resumo: This work was conducted to determine the effects of ammoniation and supplementation on the nutritive value of signal grass (Brachiaria decumbens Stapf) hay. The hay was treated with anhydrous ammonia (3.0% DM) and introduced into the rations for sheep with 12.00% of CP, identified as T1 grass hay without NH3 + cotton seed meal; T2 = treated hay (3.0% de NH3); T3 = treated hay (3.0% de NH3) + com grain meal; T4 = hay + cotton seed meal + corn grain meal. nit: following coefficients of digestibility were determined for T1, T2, T3 e T4, respectively: DM (54.90; 55.50); 54.50; and 56.12%); NI)I: (51.36; 60.20; 55.30; and 48.35%); ADF (47.36; 58.66; 56.03; and 47.07%); hemicellulose (58.80; 63.32; 56.00; and 49.70%); cellulose (55.58; 71.80; 68.07; and 58.21%); lignin (10.10; 32.18; 31.74; and 0.72%) and protein (64.6; 59.36; 56.16; and 70. 15%). nle N balances for T1, T2, T3 and T4 were 5.69; 3.88; 3.90; and 8,82 g N/day. It was concluded that the ammoniation was equivalent to the vegetable protein supplementation in the rations. Furthermore, this treatment showed a greater potential to increase fiber digestion, particulary for ADF and cellulose.
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spelling Efeitos da amonização sobre o valor nutritivo do feno de capim-braquiáriaEffect of ammoniation on nutritive-value on signal grass hayAnhydrous ammoniaBrachiaria decumbensDigestibilityNitrogen balanceThis work was conducted to determine the effects of ammoniation and supplementation on the nutritive value of signal grass (Brachiaria decumbens Stapf) hay. The hay was treated with anhydrous ammonia (3.0% DM) and introduced into the rations for sheep with 12.00% of CP, identified as T1 grass hay without NH3 + cotton seed meal; T2 = treated hay (3.0% de NH3); T3 = treated hay (3.0% de NH3) + com grain meal; T4 = hay + cotton seed meal + corn grain meal. nit: following coefficients of digestibility were determined for T1, T2, T3 e T4, respectively: DM (54.90; 55.50); 54.50; and 56.12%); NI)I: (51.36; 60.20; 55.30; and 48.35%); ADF (47.36; 58.66; 56.03; and 47.07%); hemicellulose (58.80; 63.32; 56.00; and 49.70%); cellulose (55.58; 71.80; 68.07; and 58.21%); lignin (10.10; 32.18; 31.74; and 0.72%) and protein (64.6; 59.36; 56.16; and 70. 15%). nle N balances for T1, T2, T3 and T4 were 5.69; 3.88; 3.90; and 8,82 g N/day. It was concluded that the ammoniation was equivalent to the vegetable protein supplementation in the rations. Furthermore, this treatment showed a greater potential to increase fiber digestion, particulary for ADF and cellulose.O estudo foi realizado na UNESP/Jaboticabal com o objetivo de avaliar os efeitos da amonização e da suplementação energética ou protéica sobre o valor nutritivo do feno de Brachiaria decumbens Stapf. Os níveis de amônia anidra estudados foram 0,0 e 3,0% da matéria seca (% MS), formulando-se rações isoprotéicas (12% de PB): T1 = feno + far. de algodão; T2 = feno tratado (3,0% de NH3); T3 = feno tratado (3,0% de NH3) + milho; T4 = feno + far. de algodão + milho, e fornecidas para ovinos em crescimento. Os coeficientes de digestibilidade obtidos foram: para MS (54,9; 55,5; 54,5 e 56,12%), para FDN (51,36; 60,20; 55,30 e 48,35%), para FDA (47,36; 58,66; 56,03 e 47,07%), para hemicelulose (58,80; 63,32; 56,00 e 49,70%), para celulose (55,58; 71,80; 68,07 e 58,21%), para lignina (10,10; 32,18; 31,74 e 0,72%), para PB (64,60; 59,36; 56,16 e 70,15%), respectivamente para T1, T2, T3 e T4; o balanço de N, para os respectivos tratamentos foi 5,69; 3,88; 3,90 e 8,82 g N/dia. Concluiu-se que a amonização foi equivalente à adição da fonte protéica vegetal na utilização das rações. Ademais, esse tratamento teve um grande efeito no aumento de digestibilidade da fibra, em especial FDA e celulose.UNESP, FCAVJ, BR-14870000 JABOTICABAL, SP, BRAZILUNESP, FCAVJ, BR-14870000 JABOTICABAL, SP, BRAZILEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Pereira, JRAEzequiel, JMBReis, R. A.Rodrigues, LRDBONJARDIM, SR2014-05-20T15:28:16Z2014-05-20T15:28:16Z1993-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1451-1455application/pdfhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4019Pesquisa Agropecuaria Brasileira. Brasilia: Empresa Brasil Pesq Agropec, v. 28, n. 12, p. 1451-1455, 1993.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/38102WOS:A1993MV64100016WOSA1993MV64100016.pdf8605438226392855Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:42:33Zoai:repositorio.unesp.br:11449/38102Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:12:07.059262Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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