Espectro de agentes etiológicos associados a surtos de doenças transmitidas por alimentos em núcleos receptores turísticos de três regiões geográficas do Estado de São Paulo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pizzolitto, Nádia
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Pizzolitto, Elisabeth Loshchagin [UNESP], Simões, M. J S [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://serv-bib.fcfar.unesp.br/seer/index.php/Cien_Farm/article/view/243
http://hdl.handle.net/11449/70130
Resumo: Foodborne and waterborne diseases are spread by the consumption of food or water contaminated with bacteria and/or their toxins, viruses, parasites or chemicals. The aim of the research reported here was to establish the spectrum of etiologic agents of foodborne outbreaks at 15 tourist resorts in three geographic regions of the State of Sao Paulo (Brazil). The study was based on the cases reported to the Epidemic Surveillance Center (CVE) of the Public Health Authority of the State of São Paulo (SES), from 2002 to 2005. The tourist centers were chosen at random in three regions of the state (Capital, Interior and Coast) and offered the following attractions: events, agribusiness, cultural history, shopping, town center, gastronomy, health and leisure, sun and sea. Among the bacteria, the results showed that Salmonella spp. were most frequently associated with outbreaks, followed by Shigella spp., enterotoxigenic Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus and Campylobacter spp. Viruses (Rotavirus and Hepatitis A) played a part in many of the cases, while the frequency of parasites and worm infestations was low in the foodborne disease outbreaks at these resorts. The mixed foods (rice, beans, liver, potatoes, barbecue, juice), fish and poultry were the three commonest vehicles implicated in the outbreaks.
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The aim of the research reported here was to establish the spectrum of etiologic agents of foodborne outbreaks at 15 tourist resorts in three geographic regions of the State of Sao Paulo (Brazil). The study was based on the cases reported to the Epidemic Surveillance Center (CVE) of the Public Health Authority of the State of São Paulo (SES), from 2002 to 2005. The tourist centers were chosen at random in three regions of the state (Capital, Interior and Coast) and offered the following attractions: events, agribusiness, cultural history, shopping, town center, gastronomy, health and leisure, sun and sea. Among the bacteria, the results showed that Salmonella spp. were most frequently associated with outbreaks, followed by Shigella spp., enterotoxigenic Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus and Campylobacter spp. Viruses (Rotavirus and Hepatitis A) played a part in many of the cases, while the frequency of parasites and worm infestations was low in the foodborne disease outbreaks at these resorts. The mixed foods (rice, beans, liver, potatoes, barbecue, juice), fish and poultry were the three commonest vehicles implicated in the outbreaks.As doenças transmitidas por alimentos são causadas pelo consumo de alimento ou água contaminados por bactéria e/ou suas toxinas, vírus, parasitas ou substâncias químicas. O objetivo do presente estudo foi conhecer o espectro dos agentes associados a doenças transmitidas por alimentos em quinze núcleos receptores turísticos de três regiões geográficas do Estado de São Paulo. O estudo baseou-se em dados do Centro de Vigilância Epidemiológica (CVE), Secretaria Estadual de Saúde (SES) do Estado de São Paulo, no período 2002 até 2005. Foram selecionados aleatoriamente núcleos receptores turísticos divididos em três regiões geográficas: Capital, Interior e Litoral, envolvendo o turismo histórico-cultural, agro-negócios; eventos; compras; urbano; gastronômico; saúde e lazer; sol e mar. Em relação às bactérias os resultados obtidos mostraram que Salmonella spp. foi o organismo mais associado aos surtos de doenças transmitidas por alimentos, seguidos por Shigella spp., E. coli enteropatogênica, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus e Campylobacter spp. Os vírus (Rotavirus e da Hepatite A) tiveram participação elevada ao passo que os parasitas e helmintos apresentaram baixa freqüência, nas doenças que ocorreram em núcleos receptores turísticos. Os alimentos mistos (arroz, feijão, fígado, batata, beterraba, churrasco, escarola e suco), peixe e carnes de aves foram os três alimentos mais relacionados com o surtos de doenças transmitidas por alimentos. Palavras-chave: toxinfecção alimentar; doença veiculada por alimentos; doença veiculada por água.Departamento de Ciências Humanas e Sociais Curso de Turismo Com Ênfase em Hotelaria Centro Universitário de Araraquara, UNIARA, Araraquara, SPDepartamento de Análises Clínicas Faculdade de Ciências Farmacêuticas Universidade Estadual Paulista, UNESP, Araraquara, SPDepartamento de Ciências Biológicas Faculdade de Ciências Farmacêuticas Universidade Estadual Paulista, UNESP, Araraquara, SPDepartamento de Ciências Humanas e Sociais Centro Universitário de Araraquara, UNIARA, Rua Voluntários da Pátria, 1309, CEP: 14801-320 - Araraquara - SPDepartamento de Análises Clínicas Faculdade de Ciências Farmacêuticas Universidade Estadual Paulista, UNESP, Araraquara, SPDepartamento de Ciências Biológicas Faculdade de Ciências Farmacêuticas Universidade Estadual Paulista, UNESP, Araraquara, SPCentro Universitário de Araraquara, UNIARAUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Pizzolitto, NádiaPizzolitto, Elisabeth Loshchagin [UNESP]Simões, M. J S [UNESP]2014-05-27T11:22:42Z2014-05-27T11:22:42Z2007-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article301-310application/pdfhttp://serv-bib.fcfar.unesp.br/seer/index.php/Cien_Farm/article/view/243Revista de Ciencias Farmaceuticas Basica e Aplicada, v. 28, n. 3, p. 301-310, 2007.1808-45322179-443Xhttp://hdl.handle.net/11449/701302-s2.0-500491017882-s2.0-50049101788.pdfScopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista de Ciências Farmacêuticas Básica e Aplicada0,131info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-24T13:08:35Zoai:repositorio.unesp.br:11449/70130Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:35:27.839748Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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