Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81320900011 http://hdl.handle.net/11449/141002 |
Resumo: | Sweet pepper is one of the leading vegetables grown in Brazil, where prices reach very compensatory and fruits with reddish and yellow are reaching higher prices. As the fruits are considered not- climacteric there is need techniques for change in its coloration and one alternative is the use of ethephon, but it is important that this does not change the physico-chemical fruit quality, in this sense, we studied concentrations of ethephon on fruit quality of sweet pepper during ripening. The experimental design was completely randomized factorial 5x4 (five concentrations and four evaluation times) with three replications. We evaluated the firmness, weight loss, soluble solids, acidity, soluble solids / acidity, ascorbic acid and hydrogen potential. Statistical analysis showed no interaction between factors, and the ethephon only changed the acidity and soluble solids/acidity and time changed all characteristics except the soluble solids/ acidity. The method of degreening of fruit cultivar Gaston ® with use of ethephon is a viable alternative, because there is little change in fruit quality. |
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Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimentoFruit quality of sweet peppers in function of ethephon concentration duringripeningCapsicum annuumDegreeningCapsicum annuumDesverdecimentoEtilenoSweet pepper is one of the leading vegetables grown in Brazil, where prices reach very compensatory and fruits with reddish and yellow are reaching higher prices. As the fruits are considered not- climacteric there is need techniques for change in its coloration and one alternative is the use of ethephon, but it is important that this does not change the physico-chemical fruit quality, in this sense, we studied concentrations of ethephon on fruit quality of sweet pepper during ripening. The experimental design was completely randomized factorial 5x4 (five concentrations and four evaluation times) with three replications. We evaluated the firmness, weight loss, soluble solids, acidity, soluble solids / acidity, ascorbic acid and hydrogen potential. Statistical analysis showed no interaction between factors, and the ethephon only changed the acidity and soluble solids/acidity and time changed all characteristics except the soluble solids/ acidity. The method of degreening of fruit cultivar Gaston ® with use of ethephon is a viable alternative, because there is little change in fruit quality.O pimentão é uma das hortaliças mais cultivadas no Brasil, que atingem preços muitocompensatórios, sendo que os frutos com coloração avermelhada e amarelada são aqueles queatingem preços mais elevados. Como os frutos são considerados não climatéricos é necessário quehaja técnicas para que haja alteração em sua coloração e uma das alternativas é a utilização deethephon. Porém, é importante que este não altere as qualidades físico-químicas do mesmo, nestesentido, estudou-se concentrações de ethephon sobre a qualidade dos frutos de pimentão durante oamadurecimento. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial5x4 (cinco concentrações e quatro épocas de avaliação) com três repetições. Avaliou-se a firmeza dapolpa, perda de massa, teor de sólidos solúveis, acidez titulável, relação sólidos solúveis/acideztitulável, potencial hidrogeniônico e teor de ácido ascórbico. A análise estatística mostrou que nãohouve interação dos fatores, sendo que o ethephon alterou apenas a acidez titulável e a relaçãosólidos solúveis/acidez titulável e o tempo alterou todas as características analisadas exceto a relaçãosólidos solúveis/acidez titulável. O método de desverdecimento de frutos de pimentão cultivarGaston® com utilização de ethephon é uma alternativa viável, pois há pouca alteração na qualidadedos frutos.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Instituto de Biociências (IBB), Departamento de Botânica, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Instituto de Biociências (IBB), Departamento de Botânica, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Silva, Ewerton Gasparetto da [UNESP]Takata, William Hiroshi Suekane [UNESP]Almeida, Gabriel Vicente Bitencourt de [UNESP]Evangelista, Regina Marta [UNESP]Ono, Elizabeth Orika [UNESP]Rodrigues, João Domingos [UNESP]2016-07-07T12:36:23Z2016-07-07T12:36:23Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article199-205application/pdfhttp://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81320900011Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 12, n. 2, p. 199-205, 2011.1665-0204http://hdl.handle.net/11449/141002ISSN1665-0204-2011-12-02-199-205.pdf7904769201845860Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Iberoamericana de Tecnologia Postcosechainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:57Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141002Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T21:04:40.745217Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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