Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Ewerton Gasparetto da [UNESP]
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Takata, William Hiroshi Suekane [UNESP], Almeida, Gabriel Vicente Bitencourt de [UNESP], Evangelista, Regina Marta [UNESP], Ono, Elizabeth Orika [UNESP], Rodrigues, João Domingos [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81320900011
http://hdl.handle.net/11449/141002
Resumo: Sweet pepper is one of the leading vegetables grown in Brazil, where prices reach very compensatory and fruits with reddish and yellow are reaching higher prices. As the fruits are considered not- climacteric there is need techniques for change in its coloration and one alternative is the use of ethephon, but it is important that this does not change the physico-chemical fruit quality, in this sense, we studied concentrations of ethephon on fruit quality of sweet pepper during ripening. The experimental design was completely randomized factorial 5x4 (five concentrations and four evaluation times) with three replications. We evaluated the firmness, weight loss, soluble solids, acidity, soluble solids / acidity, ascorbic acid and hydrogen potential. Statistical analysis showed no interaction between factors, and the ethephon only changed the acidity and soluble solids/acidity and time changed all characteristics except the soluble solids/ acidity. The method of degreening of fruit cultivar Gaston ® with use of ethephon is a viable alternative, because there is little change in fruit quality.
id UNSP_b4d777a86ede8cebdbcd89f8b471b036
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/141002
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimentoFruit quality of sweet peppers in function of ethephon concentration duringripeningCapsicum annuumDegreeningCapsicum annuumDesverdecimentoEtilenoSweet pepper is one of the leading vegetables grown in Brazil, where prices reach very compensatory and fruits with reddish and yellow are reaching higher prices. As the fruits are considered not- climacteric there is need techniques for change in its coloration and one alternative is the use of ethephon, but it is important that this does not change the physico-chemical fruit quality, in this sense, we studied concentrations of ethephon on fruit quality of sweet pepper during ripening. The experimental design was completely randomized factorial 5x4 (five concentrations and four evaluation times) with three replications. We evaluated the firmness, weight loss, soluble solids, acidity, soluble solids / acidity, ascorbic acid and hydrogen potential. Statistical analysis showed no interaction between factors, and the ethephon only changed the acidity and soluble solids/acidity and time changed all characteristics except the soluble solids/ acidity. The method of degreening of fruit cultivar Gaston ® with use of ethephon is a viable alternative, because there is little change in fruit quality.O pimentão é uma das hortaliças mais cultivadas no Brasil, que atingem preços muitocompensatórios, sendo que os frutos com coloração avermelhada e amarelada são aqueles queatingem preços mais elevados. Como os frutos são considerados não climatéricos é necessário quehaja técnicas para que haja alteração em sua coloração e uma das alternativas é a utilização deethephon. Porém, é importante que este não altere as qualidades físico-químicas do mesmo, nestesentido, estudou-se concentrações de ethephon sobre a qualidade dos frutos de pimentão durante oamadurecimento. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial5x4 (cinco concentrações e quatro épocas de avaliação) com três repetições. Avaliou-se a firmeza dapolpa, perda de massa, teor de sólidos solúveis, acidez titulável, relação sólidos solúveis/acideztitulável, potencial hidrogeniônico e teor de ácido ascórbico. A análise estatística mostrou que nãohouve interação dos fatores, sendo que o ethephon alterou apenas a acidez titulável e a relaçãosólidos solúveis/acidez titulável e o tempo alterou todas as características analisadas exceto a relaçãosólidos solúveis/acidez titulável. O método de desverdecimento de frutos de pimentão cultivarGaston® com utilização de ethephon é uma alternativa viável, pois há pouca alteração na qualidadedos frutos.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Instituto de Biociências (IBB), Departamento de Botânica, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Instituto de Biociências (IBB), Departamento de Botânica, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Silva, Ewerton Gasparetto da [UNESP]Takata, William Hiroshi Suekane [UNESP]Almeida, Gabriel Vicente Bitencourt de [UNESP]Evangelista, Regina Marta [UNESP]Ono, Elizabeth Orika [UNESP]Rodrigues, João Domingos [UNESP]2016-07-07T12:36:23Z2016-07-07T12:36:23Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article199-205application/pdfhttp://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81320900011Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 12, n. 2, p. 199-205, 2011.1665-0204http://hdl.handle.net/11449/141002ISSN1665-0204-2011-12-02-199-205.pdf7904769201845860Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Iberoamericana de Tecnologia Postcosechainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-23T06:16:16Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141002Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-12-23T06:16:16Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
Fruit quality of sweet peppers in function of ethephon concentration duringripening
title Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
spellingShingle Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
Silva, Ewerton Gasparetto da [UNESP]
Capsicum annuum
Degreening
Capsicum annuum
Desverdecimento
Etileno
title_short Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
title_full Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
title_fullStr Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
title_full_unstemmed Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
title_sort Qualidade de frutos de pimentão em função de concentrações de ethephon durante o amadurecimento
author Silva, Ewerton Gasparetto da [UNESP]
author_facet Silva, Ewerton Gasparetto da [UNESP]
Takata, William Hiroshi Suekane [UNESP]
Almeida, Gabriel Vicente Bitencourt de [UNESP]
Evangelista, Regina Marta [UNESP]
Ono, Elizabeth Orika [UNESP]
Rodrigues, João Domingos [UNESP]
author_role author
author2 Takata, William Hiroshi Suekane [UNESP]
Almeida, Gabriel Vicente Bitencourt de [UNESP]
Evangelista, Regina Marta [UNESP]
Ono, Elizabeth Orika [UNESP]
Rodrigues, João Domingos [UNESP]
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Ewerton Gasparetto da [UNESP]
Takata, William Hiroshi Suekane [UNESP]
Almeida, Gabriel Vicente Bitencourt de [UNESP]
Evangelista, Regina Marta [UNESP]
Ono, Elizabeth Orika [UNESP]
Rodrigues, João Domingos [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Capsicum annuum
Degreening
Capsicum annuum
Desverdecimento
Etileno
topic Capsicum annuum
Degreening
Capsicum annuum
Desverdecimento
Etileno
description Sweet pepper is one of the leading vegetables grown in Brazil, where prices reach very compensatory and fruits with reddish and yellow are reaching higher prices. As the fruits are considered not- climacteric there is need techniques for change in its coloration and one alternative is the use of ethephon, but it is important that this does not change the physico-chemical fruit quality, in this sense, we studied concentrations of ethephon on fruit quality of sweet pepper during ripening. The experimental design was completely randomized factorial 5x4 (five concentrations and four evaluation times) with three replications. We evaluated the firmness, weight loss, soluble solids, acidity, soluble solids / acidity, ascorbic acid and hydrogen potential. Statistical analysis showed no interaction between factors, and the ethephon only changed the acidity and soluble solids/acidity and time changed all characteristics except the soluble solids/ acidity. The method of degreening of fruit cultivar Gaston ® with use of ethephon is a viable alternative, because there is little change in fruit quality.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2016-07-07T12:36:23Z
2016-07-07T12:36:23Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81320900011
Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 12, n. 2, p. 199-205, 2011.
1665-0204
http://hdl.handle.net/11449/141002
ISSN1665-0204-2011-12-02-199-205.pdf
7904769201845860
url http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81320900011
http://hdl.handle.net/11449/141002
identifier_str_mv Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 12, n. 2, p. 199-205, 2011.
1665-0204
ISSN1665-0204-2011-12-02-199-205.pdf
7904769201845860
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 199-205
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1797790083455123456