Avaliação dos efeitos do cogumelo do sol (Agaricus blazei) sobre o colesterol plasmático em coelhos com hipercolesterolemia induzida

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Bruna Leal [UNESP]
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: SantAnna, Bruna Klassa Cardoso [UNESP], Grosseli, Marcela Martins [UNESP], Tardivo, Antonio Carlos Barros [UNESP], Alves, Maria José Queiroz de Freitas [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://pgsskroton.com.br/seer//index.php/RPInF/article/view/27
http://hdl.handle.net/11449/140827
Resumo: Prophylactic or  therapeutic  treatments administered with medicinal plants and natural products are used in popular  medicine  of  diverse  communities  since  prehistoric  times  to  the  present  days.  Species  with medicinal  properties  are  increasingly studied in an attempt to understand their possible effects on organisms and their functioning. This study  aimed  to analyze  the effect of  the mushroom Agaricus blazei (aqueous extract) in rabbits subjected  to experimental hypercholesterolemia.  The  animals  were  divided  into  two  groups  (control  and  treated  with  the  mushroom)  whose  experimental protocol was divided into three phases: Phase 1, the animals were fed with normal diet to evaluate the  physiological  level  of  cholesterol;  phase  2,  the  animals  were  fed  with  supplemented  diet  to  induce  hypercholesterolemia  and  in  phase  3, the  animals  of  control  group  continued  to  take  high‐cholesterol  diet  and  the  animals of treated group with high‐cholesterol diet including treatment with the mushroom. Weekly, after fasting of  14  hours,  blood  samples  were  collected  from  the  animals  and  its plasma  was  stored  for  later  measurement  of  plasmatic  cholesterol.  In  the  first  phase,  the  cholesterol  level  was,  on  average,  31.30±7.34  mg.dL‐1 .  In  the  second  phase,  there  was  a  significant  increase  (p<0.05)  in  cholesterol  level  of  both  groups.  During  the last  phase  of  the  experiment,  the  mushrooms  didn’t  cause  reduction  in  plasmatic  cholesterol  of  treated  rabbits,  however,  prevent  disease  progression,  maintaining  the  cholesterol  level  established  at  the  beginning  of  treatment,  whereas,  in  the  control group, total serum cholesterol increased significantly at this stage.
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