Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Neves, Valdir Augusto [UNESP]
Data de Publicação: 2006
Outros Autores: Silva Jr., Sinézio Inácio, Silva, Maraiza Aparecida Da [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612006000400019
http://hdl.handle.net/11449/212614
Resumo: The aim of the present work was to isolate, purify and study some properties of the major globulin fraction from sweet lupin, var. Multolupa; as well as to evaluate the digestibility features of flour and isolated fractions. The protein fractions were separated by differential fractionation with different solvents. The lupin major globulin was isolated, purified by Q-Sepharose chromatography when it showed only one protein peak. The major protein presented a molecular weight of 162.5 ± 10.0 kDa, determined on Sephacryl S-300 chromatography; and subunits between 20 to 70 kDa on SDS-PAGE. The protein solubility in relation to pH and NaCl concentrations showed a typical S-like curve for globulins. The flour and the isolated protein fractions, albumins, globulins and glutelins were evaluated by in vitro and in vivo experiments. The in vitro and in vivo digestibility assays revealed a high digestibility for the globulin, followed by glutelin, albumin and the flour. The globulin in vivo digestibility did not differ significantly from that obtained to casein. Despite the high digestibility encountered for the major protein fraction and protein fractions, the use as the only protein source in the diets revealed low values for RNPR (relative net protein ratio), showing it to be insufficient in terms of sustaining the growth of animals, comparatively to casein.
id UNSP_b66c56a37bc8375dcad6f663f596f57e
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/212614
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. MultolupaIsolation of major globulin, in vivo and in vitro digestibility of proteins from sweet lupin (Lupinus albus L.) var. MultolupaLupinus albusprotein fractionsmajor globulinin vitro and in vivo digestibilitybiological assayLupinus albusfrações protéicasglobulina principaldigestibilidade in vitro e in vivoensaio biológicoThe aim of the present work was to isolate, purify and study some properties of the major globulin fraction from sweet lupin, var. Multolupa; as well as to evaluate the digestibility features of flour and isolated fractions. The protein fractions were separated by differential fractionation with different solvents. The lupin major globulin was isolated, purified by Q-Sepharose chromatography when it showed only one protein peak. The major protein presented a molecular weight of 162.5 ± 10.0 kDa, determined on Sephacryl S-300 chromatography; and subunits between 20 to 70 kDa on SDS-PAGE. The protein solubility in relation to pH and NaCl concentrations showed a typical S-like curve for globulins. The flour and the isolated protein fractions, albumins, globulins and glutelins were evaluated by in vitro and in vivo experiments. The in vitro and in vivo digestibility assays revealed a high digestibility for the globulin, followed by glutelin, albumin and the flour. The globulin in vivo digestibility did not differ significantly from that obtained to casein. Despite the high digestibility encountered for the major protein fraction and protein fractions, the use as the only protein source in the diets revealed low values for RNPR (relative net protein ratio), showing it to be insufficient in terms of sustaining the growth of animals, comparatively to casein.Os objetivos do trabalho foram isolar, purificar e estudar algumas propriedades da fração globulina majoritária de tremoço-doce, var. Multolupa; assim como avaliar as características de digestibilidade da farinha e frações isoladas. As frações protéicas foram separadas por fracionamento diferencial com uso de diferentes solventes. A globulina majoritária de tremoço-doce foi isolada, purificada por cromatografia em Q-Sepharose, revelando um único pico de proteína. Apresentou um peso molecular de 162,5 ± 10,0 kDa, determinado por cromatografia em Sephacryl S-300, e subunidades entre 20-70 kDa em PAGE-SDS. A solubilidade em função do pH e concentrações de NaCl revelaram curva típica dessa fração. A digestibilidade da proteína da farinha e das frações albumina, globulina e glutelina foi avaliada por experimentos in vitro e in vivo e se revelou alta para a fração globulina, seguida pela glutelina, albumina e farinha. A digestibilidade in vivo da fração globulina, tanto aparente quanto verdadeira, não diferiu significativamente daquela determinada para a caseína. Apesar da alta digestibilidade da fração majoritária e frações protéicas, a utilização como única fonte de proteína nas dietas revelou valores baixos de RPLR (razão protéica líquida relativa), indicando ser insuficiente para sustentar o crescimento dos animais, comparativamente à caseína.Centro Universitário de AraraquaraUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências FarmacêuticasUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências FarmacêuticasSociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de AlimentosCentro Universitário de AraraquaraUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Neves, Valdir Augusto [UNESP]Silva Jr., Sinézio InácioSilva, Maraiza Aparecida Da [UNESP]2021-07-14T10:42:41Z2021-07-14T10:42:41Z2006-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article832-840application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612006000400019Food Science and Technology. Campinas, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 4, p. 832-840, 2006.0101-20611678-457Xhttp://hdl.handle.net/11449/21261410.1590/S0101-20612006000400019S0101-20612006000400019S0101-20612006000400019.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporFood Science and Technologyinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-21T12:47:11Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212614Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-06-21T12:47:11Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa
Isolation of major globulin, in vivo and in vitro digestibility of proteins from sweet lupin (Lupinus albus L.) var. Multolupa
title Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa
spellingShingle Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa
Neves, Valdir Augusto [UNESP]
Lupinus albus
protein fractions
major globulin
in vitro and in vivo digestibility
biological assay
Lupinus albus
frações protéicas
globulina principal
digestibilidade in vitro e in vivo
ensaio biológico
title_short Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa
title_full Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa
title_fullStr Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa
title_full_unstemmed Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa
title_sort Isolamento da globulina majoritária, digestibilidade in vivo e in vitro das proteínas do tremoço-doce (Lupinus albus L.), var. Multolupa
author Neves, Valdir Augusto [UNESP]
author_facet Neves, Valdir Augusto [UNESP]
Silva Jr., Sinézio Inácio
Silva, Maraiza Aparecida Da [UNESP]
author_role author
author2 Silva Jr., Sinézio Inácio
Silva, Maraiza Aparecida Da [UNESP]
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Centro Universitário de Araraquara
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Neves, Valdir Augusto [UNESP]
Silva Jr., Sinézio Inácio
Silva, Maraiza Aparecida Da [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Lupinus albus
protein fractions
major globulin
in vitro and in vivo digestibility
biological assay
Lupinus albus
frações protéicas
globulina principal
digestibilidade in vitro e in vivo
ensaio biológico
topic Lupinus albus
protein fractions
major globulin
in vitro and in vivo digestibility
biological assay
Lupinus albus
frações protéicas
globulina principal
digestibilidade in vitro e in vivo
ensaio biológico
description The aim of the present work was to isolate, purify and study some properties of the major globulin fraction from sweet lupin, var. Multolupa; as well as to evaluate the digestibility features of flour and isolated fractions. The protein fractions were separated by differential fractionation with different solvents. The lupin major globulin was isolated, purified by Q-Sepharose chromatography when it showed only one protein peak. The major protein presented a molecular weight of 162.5 ± 10.0 kDa, determined on Sephacryl S-300 chromatography; and subunits between 20 to 70 kDa on SDS-PAGE. The protein solubility in relation to pH and NaCl concentrations showed a typical S-like curve for globulins. The flour and the isolated protein fractions, albumins, globulins and glutelins were evaluated by in vitro and in vivo experiments. The in vitro and in vivo digestibility assays revealed a high digestibility for the globulin, followed by glutelin, albumin and the flour. The globulin in vivo digestibility did not differ significantly from that obtained to casein. Despite the high digestibility encountered for the major protein fraction and protein fractions, the use as the only protein source in the diets revealed low values for RNPR (relative net protein ratio), showing it to be insufficient in terms of sustaining the growth of animals, comparatively to casein.
publishDate 2006
dc.date.none.fl_str_mv 2006-12
2021-07-14T10:42:41Z
2021-07-14T10:42:41Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612006000400019
Food Science and Technology. Campinas, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 4, p. 832-840, 2006.
0101-2061
1678-457X
http://hdl.handle.net/11449/212614
10.1590/S0101-20612006000400019
S0101-20612006000400019
S0101-20612006000400019.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612006000400019
http://hdl.handle.net/11449/212614
identifier_str_mv Food Science and Technology. Campinas, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 4, p. 832-840, 2006.
0101-2061
1678-457X
10.1590/S0101-20612006000400019
S0101-20612006000400019
S0101-20612006000400019.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Food Science and Technology
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 832-840
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1803045480561639424