Avaliação energética da produção de etanol utilizando como matéria-prima a cana-de-açúcar
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Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782009005000170 http://hdl.handle.net/11449/212312 |
Resumo: | This research analyzed the energetic consumption of the etanol, using as raw-material sugar cane. The searches were carried out from the field in the Midle Paranapanema River Region, Sao Paulo state, in the period from January to December 2007. The referring energy consumption from the crop production phase and industrial processing were evaluated. It was verified that the total energetic cost of the crop production corresponded to 14370.9MJ ha-1, and the most onerous item was the inputs (50.4%). In the industrial step, the energetic consumption was equivalent to 1,641.56MJ t-1. The 'hydrolysis, saccharification and broth treatment operations' represented 71.72% of the total energetic expenditure. It was also observed an energetic cost of 2.0MJ L-1 in relation to the etanol produced in the main crop production operations, and 19.4MJ L-1 in the industrial processing. The energy efficiency observed in the crop production and industrialization were of 1.1. |
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Avaliação energética da produção de etanol utilizando como matéria-prima a cana-de-açúcarEnergy evaluation of the etanol production using as raw-material the sugar caneSaccharum spp.environmental sustainabilityrenewable energyagricultural productionindustrial processingSaccharum spp.sustentabilidade ambientalenergia renovávelprodução agrícolaprocessamento industrialThis research analyzed the energetic consumption of the etanol, using as raw-material sugar cane. The searches were carried out from the field in the Midle Paranapanema River Region, Sao Paulo state, in the period from January to December 2007. The referring energy consumption from the crop production phase and industrial processing were evaluated. It was verified that the total energetic cost of the crop production corresponded to 14370.9MJ ha-1, and the most onerous item was the inputs (50.4%). In the industrial step, the energetic consumption was equivalent to 1,641.56MJ t-1. The 'hydrolysis, saccharification and broth treatment operations' represented 71.72% of the total energetic expenditure. It was also observed an energetic cost of 2.0MJ L-1 in relation to the etanol produced in the main crop production operations, and 19.4MJ L-1 in the industrial processing. The energy efficiency observed in the crop production and industrialization were of 1.1.Analisou-se energeticamente a produção de etanol originária da cana-de-açúcar. As pesquisas de campo foram realizadas na região paulista do Médio Paranapanema, no período de janeiro a dezembro de 2007, avaliando-se o consumo energético referente às fases de produção e processamento industrial. Verificou-se que o custo energético total da produção agrícola correspondeu a 14.370,9MJ ha-1, e o item mais oneroso foi o de insumos (50,4%). Nas etapas industriais, o consumo energético foi equivalente a 1.641,6MJ t-1. As operações de hidrólise, sacarificação e tratamento do caldo representaram 71,7% do dispêndio energético total. Na cana-de-açúcar, observou-se um custo energético de 2,0MJ L-1 em relação ao etanol produzido nas principais operações agronômicas de produção e 19,4MJ L-1 nas etapas de processamento industrial. A eficiência energética no cultivo e na industrialização foi de 1,1.Secretaria de Extensão Agro-Florestal e Produção FamiliarUniversidade Estadual Paulista, Centro de Raízes e Amidos TropicaisAgência Paulista de Tecnologia dos AgronegóciosUniversidade Estadual Paulista, Centro de Raízes e Amidos TropicaisUniversidade Federal de Santa MariaSecretaria de Extensão Agro-Florestal e Produção FamiliarUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Agência Paulista de Tecnologia dos AgronegóciosSalla, Diones AssisFurlaneto, Fernanda De Paiva BadizCabello, Claudio [UNESP]Kanthack, Ricardo Augusto Dias2021-07-14T10:37:53Z2021-07-14T10:37:53Z2009-11info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article2516-2520application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782009005000170Ciência Rural. Santa Maria, RS, Brazil: Universidade Federal de Santa Maria, v. 39, n. 8, p. 2516-2520, 2009.0103-84781678-4596http://hdl.handle.net/11449/21231210.1590/S0103-84782009005000170S0103-84782009000800038S0103-84782009000800038.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporCiência Ruralinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-12T13:49:51Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212312Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T20:16:09.615436Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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