Análise energética de sistemas de produção de etanol de mandioca (Manihot esculenta Crantz)
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662010000400015 http://hdl.handle.net/11449/212358 |
Resumo: | This work aimed to analyze the energetic consumption of the etanol production system, using the cassava as carbohidrates source. The researches were carried out from the field in the mid region of Paranapanema river, Sao Paulo state, during the period January to December, 2007. The energy consumption referring to the phases of crop production and industrial processing were appraised. It was verified that the total energetic cost of the crop production corresponded to 9,528.33 MJ ha-1, and the most onerous item was the inputs (35.72%). In the industrial step, the energetic consumption was equivalent to 2,208.28 MJ t-1. The operations of hydrolysis/saccharification/ treatment of the juice represented 56.72% of the total energetic expenditure. The cassava crop presented an energetic cost of 1.54 MJ L-1 in relation to the etanol produced in the main agronomic operations crop production, and 11.76 MJ L-1 in the industrial processing. The energy efficiency observed in the cultivation and industrialization of the cassava was of 1.76. |
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Análise energética de sistemas de produção de etanol de mandioca (Manihot esculenta Crantz)Energetic analysis of the ethanol production systems of cassava (Manihot esculenta Crantz)Environmental sustainabilityrenewable energyagricultural productionindustrial processingcarbohidratesSustentabilidade ambientalenergia renovávelprodução agrícolaprocessamento industrialcarboidratoThis work aimed to analyze the energetic consumption of the etanol production system, using the cassava as carbohidrates source. The researches were carried out from the field in the mid region of Paranapanema river, Sao Paulo state, during the period January to December, 2007. The energy consumption referring to the phases of crop production and industrial processing were appraised. It was verified that the total energetic cost of the crop production corresponded to 9,528.33 MJ ha-1, and the most onerous item was the inputs (35.72%). In the industrial step, the energetic consumption was equivalent to 2,208.28 MJ t-1. The operations of hydrolysis/saccharification/ treatment of the juice represented 56.72% of the total energetic expenditure. The cassava crop presented an energetic cost of 1.54 MJ L-1 in relation to the etanol produced in the main agronomic operations crop production, and 11.76 MJ L-1 in the industrial processing. The energy efficiency observed in the cultivation and industrialization of the cassava was of 1.76.Buscou-se, com este trabalho, analisar energeticamente o sistema de produção de etanol utilizando como fonte de carboidratos, a mandioca. As pesquisas de campo foram realizadas na região do Médio Paranapanema, Estado de São Paulo, no período de janeiro a dezembro de 2007. Avaliou-se o consumo energético referente às fases de produção e processamento industrial e se verificou que o custo energético total da produção agrícola correspondeu a 9.528,33 MJ ha-1, sendo que o item mais oneroso foi o de insumos (35,72%). Nas etapas industriais o consumo energético foi equivalente a 2.208,28 MJ t-1. As operações de hidrólise/sacarificação/tratamento do caldo representaram 56,72% do dispêndio energético total. A mandioca apresentou um custo energético de 1,54 MJ L-1 em relação ao etanol produzido nas principais operações agronômicas de produção e 11,76 MJ L-1 nas etapas de processamento industrial. A eficiência energética observada no cultivo e industrialização da mandioca foi de 1,76.SEAPROFAgência Paulista de Tecnologia dos AgronegóciosUniversidade Estadual Paulista, CERATUniversidade Estadual Paulista, CERATDepartamento de Engenharia Agrícola - UFCGSEAPROFAgência Paulista de Tecnologia dos AgronegóciosUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Salla, Diones A.Furlaneto, Fernanda P. B.Cabello, Claudio [UNESP]Kanthack, Ricardo A. D.2021-07-14T10:38:43Z2021-07-14T10:38:43Z2010-04info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article444-448application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662010000400015Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. Campina Grande, PB, Brazil: Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, v. 14, n. 4, p. 444-448, 2010.1415-43661807-1929http://hdl.handle.net/11449/21235810.1590/S1415-43662010000400015S1415-43662010000400015S1415-43662010000400015.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambientalinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-12T13:49:51Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212358Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:09:26.776274Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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This work aimed to analyze the energetic consumption of the etanol production system, using the cassava as carbohidrates source. The researches were carried out from the field in the mid region of Paranapanema river, Sao Paulo state, during the period January to December, 2007. The energy consumption referring to the phases of crop production and industrial processing were appraised. It was verified that the total energetic cost of the crop production corresponded to 9,528.33 MJ ha-1, and the most onerous item was the inputs (35.72%). In the industrial step, the energetic consumption was equivalent to 2,208.28 MJ t-1. The operations of hydrolysis/saccharification/ treatment of the juice represented 56.72% of the total energetic expenditure. The cassava crop presented an energetic cost of 1.54 MJ L-1 in relation to the etanol produced in the main agronomic operations crop production, and 11.76 MJ L-1 in the industrial processing. The energy efficiency observed in the cultivation and industrialization of the cassava was of 1.76. |
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