Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1986 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051986000200014 http://hdl.handle.net/11449/211063 |
Resumo: | The effect of grain size and moisture on the popping expansion of popcorn was evaluated for the cultivar South American Mushroom, produced in 1984/85, in Campinas, São Paulo, Brazil. Grain size classes ranging from 14/64 to 18/64 inch, and moisture contents from 9.4 to 19.8% were studied. The results indicated a higher expansion rate for the smaller grains and for moisture contents between 10.5 and 11.5%. |
id |
UNSP_cdeba08275dfce198f79886eaee6ad85 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/211063 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American MushroomInfluence of size and moisture of grain on the popping expansion of the cultivar South American Mushroom popcornpopcorngrain size and moisturepopping expansionmilho-pipocagrãotamanhoumidade e capacidade de expansãoThe effect of grain size and moisture on the popping expansion of popcorn was evaluated for the cultivar South American Mushroom, produced in 1984/85, in Campinas, São Paulo, Brazil. Grain size classes ranging from 14/64 to 18/64 inch, and moisture contents from 9.4 to 19.8% were studied. The results indicated a higher expansion rate for the smaller grains and for moisture contents between 10.5 and 11.5%.Utilizando sementes do cultivar de milho-pipoca South American Mushroom, obtido em 1984/85 em Campinas, SP, procurou-se avaliar os efeitos do teor de umidade e tamanho de grão na expansão da pipoca. Foram empregados tamanhos de grãos compreendidos entre as peneiras 14 e 18 e teores de umidade entre 9,4 e 19,8%. Os resultados mostraram que a capacidade de expansão foi maior nos grãos menores e nos teores de umidade de 10,5 a 11,5%.Universidade Estadual Paulista, Curso de AgronomiaInstituto Agronómico, Seção de Milho e Cereais DiversosInstituto Agronômico, Seção de SementesUniversidade Estadual Paulista, Curso de AgronomiaInstituto Agronômico de CampinasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Instituto AgronómicoInstituto AgronômicoSawazaki, EduardoMorais, Jener Fernando Leite De [UNESP]Lago, Antonio Augusto Do2021-07-14T10:18:42Z2021-07-14T10:18:42Z1986info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article363-370application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051986000200014Bragantia. Campinas, SP, Brazil: Instituto Agronômico de Campinas, v. 45, n. 2, p. 363-370, 1986.0006-87051678-4499http://hdl.handle.net/11449/21106310.1590/S0006-87051986000200014S0006-87051986000200014S0006-87051986000200014.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBragantiainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-16T06:08:38Zoai:repositorio.unesp.br:11449/211063Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-11-16T06:08:38Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom Influence of size and moisture of grain on the popping expansion of the cultivar South American Mushroom popcorn |
title |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom |
spellingShingle |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom Sawazaki, Eduardo popcorn grain size and moisture popping expansion milho-pipoca grão tamanho umidade e capacidade de expansão |
title_short |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom |
title_full |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom |
title_fullStr |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom |
title_full_unstemmed |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom |
title_sort |
Influência do tamanho e umidade do grão na expansão da pipoca South American Mushroom |
author |
Sawazaki, Eduardo |
author_facet |
Sawazaki, Eduardo Morais, Jener Fernando Leite De [UNESP] Lago, Antonio Augusto Do |
author_role |
author |
author2 |
Morais, Jener Fernando Leite De [UNESP] Lago, Antonio Augusto Do |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) Instituto Agronómico Instituto Agronômico |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Sawazaki, Eduardo Morais, Jener Fernando Leite De [UNESP] Lago, Antonio Augusto Do |
dc.subject.por.fl_str_mv |
popcorn grain size and moisture popping expansion milho-pipoca grão tamanho umidade e capacidade de expansão |
topic |
popcorn grain size and moisture popping expansion milho-pipoca grão tamanho umidade e capacidade de expansão |
description |
The effect of grain size and moisture on the popping expansion of popcorn was evaluated for the cultivar South American Mushroom, produced in 1984/85, in Campinas, São Paulo, Brazil. Grain size classes ranging from 14/64 to 18/64 inch, and moisture contents from 9.4 to 19.8% were studied. The results indicated a higher expansion rate for the smaller grains and for moisture contents between 10.5 and 11.5%. |
publishDate |
1986 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1986 2021-07-14T10:18:42Z 2021-07-14T10:18:42Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051986000200014 Bragantia. Campinas, SP, Brazil: Instituto Agronômico de Campinas, v. 45, n. 2, p. 363-370, 1986. 0006-8705 1678-4499 http://hdl.handle.net/11449/211063 10.1590/S0006-87051986000200014 S0006-87051986000200014 S0006-87051986000200014.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051986000200014 http://hdl.handle.net/11449/211063 |
identifier_str_mv |
Bragantia. Campinas, SP, Brazil: Instituto Agronômico de Campinas, v. 45, n. 2, p. 363-370, 1986. 0006-8705 1678-4499 10.1590/S0006-87051986000200014 S0006-87051986000200014 S0006-87051986000200014.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Bragantia |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
363-370 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Agronômico de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Agronômico de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799964952272830464 |