Momento de Irrigar a Cultura de Amendoim Utilizando a Termometria a Infravermelho

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Turco, José Eduardo Pitelli [UNESP]
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Vieira, Ana Carla Nogueira Tobias [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/0102-77863610004
http://hdl.handle.net/11449/212718
Resumo: The use of water stress indexes in the developmental phases of the crop can be an essential tool for irrigation control. The aim of this study was to determine the ideal time to irrigate a peanut crop, using a water stress index found using infrared thermometry. The research was developed in the experimental area of the Department of Rural Engineering of FCAV / UNESP, Jaboticabal-SP, located at 22°15’22” S, 48°18’58” W, and altitude of 575 m, in an “Hydrographic Basin” (0%, 20% and 40%) and solar exposures (North, South, East and West), under induced water deficit. The soil of the experimental area is LE1, Red-Dark, eutrophic, A moderate, kaolinite, hypoferric, clayey texture, smooth undulating relief (Eutrustox). Water stress level was determined by measuring the temperatures of the vegetation cover and the ambient air. Watering was carried out using a drip irrigation system. The results indicate that the time of irrigation differs for each stage of development of the peanut, in a range between 1.3 °C and 3.3 °C. The area maintained in the field capacity obtained lower water stress index (-1.4°C).
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spelling Momento de Irrigar a Cultura de Amendoim Utilizando a Termometria a InfravermelhoThe Timeto Irrigate a Peanut Crop Using Infrared Thermometrywater and soil managementwater stresssloping surfacesmanejo de água e solodéficit hídricosuperfícies inclinadasThe use of water stress indexes in the developmental phases of the crop can be an essential tool for irrigation control. The aim of this study was to determine the ideal time to irrigate a peanut crop, using a water stress index found using infrared thermometry. The research was developed in the experimental area of the Department of Rural Engineering of FCAV / UNESP, Jaboticabal-SP, located at 22°15’22” S, 48°18’58” W, and altitude of 575 m, in an “Hydrographic Basin” (0%, 20% and 40%) and solar exposures (North, South, East and West), under induced water deficit. The soil of the experimental area is LE1, Red-Dark, eutrophic, A moderate, kaolinite, hypoferric, clayey texture, smooth undulating relief (Eutrustox). Water stress level was determined by measuring the temperatures of the vegetation cover and the ambient air. Watering was carried out using a drip irrigation system. The results indicate that the time of irrigation differs for each stage of development of the peanut, in a range between 1.3 °C and 3.3 °C. The area maintained in the field capacity obtained lower water stress index (-1.4°C).O uso de índices de estresse hídrico nas fases de desenvolvimento da cultura pode atuar como uma ferramenta essencial no manejo da irrigação. Objetivou-se com este trabalho determinar o momento ideal de irrigar a cultura do amendoim, por meio de índices de estresse hídrico utilizando-se a termometria a infravermelho. A pesquisa foi desenvolvida na área experimental do Departamento de Engenharia Rural da FCAV/UNESP, Jaboticabal-SP, situada a 22°15’22” S, 48°18’58” W, e altitude de 575 m, em uma “Bacia Hidrográfica Experimental”, utilizando superfícies com diferentes declividades (0%, 20% e 40%) e exposições solares (Norte, Sul, Leste e Oeste), sob déficit hídrico induzido. O solo da área experimental é o LE1, Vermelho-Escuro, eutrófico, A moderado, caulinítico, hipoférrico, textura argilosa, relevo suave ondulado (Eutrustox). O índice de estresse hídrico foi determinado por meio da medição da temperatura da cobertura vegetal e do ar ambiente. A rega foi realizada utilizando-se sistema de irrigação por gotejamento. Os resultados indicam que o momento de irrigar difere para cada fase de desenvolvimento do amendoim, em uma faixa entre 1,3 °C até 3,3 °C. A superfície mantida na capacidade de campo obteve menor índice de estresse hídrico (-1,4 °C).Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Departamento de Engenharia e Ciências ExatasUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Programa de Pós-Graduação em AgronomiaUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Departamento de Engenharia e Ciências ExatasUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Programa de Pós-Graduação em AgronomiaSociedade Brasileira de MeteorologiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Turco, José Eduardo Pitelli [UNESP]Vieira, Ana Carla Nogueira Tobias [UNESP]2021-07-14T10:44:08Z2021-07-14T10:44:08Z2021-04-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article-application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0102-77863610004Revista Brasileira de Meteorologia. Sociedade Brasileira de Meteorologia, p. -, 2021.0102-77861982-4351http://hdl.handle.net/11449/21271810.1590/0102-77863610004S0102-77862021005009201S0102-77862021005009201.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Meteorologiainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-06T15:18:17Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212718Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:04:13.591895Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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description The use of water stress indexes in the developmental phases of the crop can be an essential tool for irrigation control. The aim of this study was to determine the ideal time to irrigate a peanut crop, using a water stress index found using infrared thermometry. The research was developed in the experimental area of the Department of Rural Engineering of FCAV / UNESP, Jaboticabal-SP, located at 22°15’22” S, 48°18’58” W, and altitude of 575 m, in an “Hydrographic Basin” (0%, 20% and 40%) and solar exposures (North, South, East and West), under induced water deficit. The soil of the experimental area is LE1, Red-Dark, eutrophic, A moderate, kaolinite, hypoferric, clayey texture, smooth undulating relief (Eutrustox). Water stress level was determined by measuring the temperatures of the vegetation cover and the ambient air. Watering was carried out using a drip irrigation system. The results indicate that the time of irrigation differs for each stage of development of the peanut, in a range between 1.3 °C and 3.3 °C. The area maintained in the field capacity obtained lower water stress index (-1.4°C).
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