Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Célico, Amanda Schimidt [UNESP]
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/128022
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/18-09-2015/000848521.pdf
Resumo: Compost from carcasses, as well as animal and vegetable waste, constitutes a viable alternative for the partial or total substitution of mineral fertilizers. However, little is known about the environmental impact of using this agricultural compound on the quality of water. The aim was to evaluate the water quality of a stream that irrigates an agricultural area treated with organic compost produced by carcasses, animal and vegetable waste. We sampled water biannually in 2013 and 2014 from six different locations: one water catchment site for vegetable irrigation, two sites upstream, two downstream from that point and one water well. The variables analyzed were pH, temperature, dissolved oxygen, conductivity, turbidity, redox potential, dissolved solids, chemical oxygen demand, chloride, nitrate, nitrite, ammonia nitrogen, total and reactive phosphorus, total coliforms, E. coli and substrate consumption (Ecoplate). The analytical results compared with national water quality standards indicated that the environment was not negatively impacted by the compost. Using the substrate consumption technique, we observed that there was no correlation between the use of the organic compost and changes in microbial populations of the different points sampled. This study showed that the use of this organic compost does not negatively influence the quality of surface water in area studied. Therefore, the organic compost is a novel and attractive alternative for local agricultural production
id UNSP_d7dab9c89171ba95ae6712ac7828996a
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/128022
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliçasAgua - AnaliseÁgua de irrigação - QualidadeAdubação orgânicaFísico-químicaAgua - MicrobiologiaIrrigation waterCompost from carcasses, as well as animal and vegetable waste, constitutes a viable alternative for the partial or total substitution of mineral fertilizers. However, little is known about the environmental impact of using this agricultural compound on the quality of water. The aim was to evaluate the water quality of a stream that irrigates an agricultural area treated with organic compost produced by carcasses, animal and vegetable waste. We sampled water biannually in 2013 and 2014 from six different locations: one water catchment site for vegetable irrigation, two sites upstream, two downstream from that point and one water well. The variables analyzed were pH, temperature, dissolved oxygen, conductivity, turbidity, redox potential, dissolved solids, chemical oxygen demand, chloride, nitrate, nitrite, ammonia nitrogen, total and reactive phosphorus, total coliforms, E. coli and substrate consumption (Ecoplate). The analytical results compared with national water quality standards indicated that the environment was not negatively impacted by the compost. Using the substrate consumption technique, we observed that there was no correlation between the use of the organic compost and changes in microbial populations of the different points sampled. This study showed that the use of this organic compost does not negatively influence the quality of surface water in area studied. Therefore, the organic compost is a novel and attractive alternative for local agricultural productionO composto orgânico proveniente do processo de compostagem de carcaças, resíduos animais e vegetais constitui-se em uma alternativa viável para a substituição total ou parcial dos fertilizantes minerais. Entretanto, pouco se conhece sobre o impacto ambiental do uso agrícola desse composto na qualidade da água. O objetivo com este trabalho foi avaliar a qualidade da água de um córrego que irriga uma área agrícola tratada com composto orgânico produzido pela compostagem de carcaças, resíduos animais e vegetais. A amostragem da água foi realizada bianualmente em 2013 e 2014 em seis pontos diferentes: um no local de captação de água para irrigação, dois à montante, dois à jusante desse ponto e um em poço não jorrante. As variáveis analisadas foram pH, temperatura, oxigênio dissolvido, condutividade, turbidez, potencial de oxidação-redução, sólidos totais dissolvidos, cloreto, nitrato, nitrito, nitrogênio amoniacal, fósforo total e reativo, demanda química de oxigênio, coliformes totais, E. coli e consumo de substratos (Ecoplate). Os resultados das análises comparados com padrões de qualidade de água estabelecidos em normas nacionais indicaram que o ambiente não estava impactado negativamente. Não se observou correlação entre uso do composto orgânico e alterações na população microbiana dos diferentes pontos por meio da técnica de consumo de substratos. Este estudo demonstrou que o uso desse tipo de composto não influenciou negativamente a qualidade da água. Portanto, esse adubo é uma alternativa viável para a produção agrícola localUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Alves, Lúcia Maria Carareto [UNESP]Saran, Luciana Maria [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Célico, Amanda Schimidt [UNESP]2015-10-06T13:02:54Z2015-10-06T13:02:54Z2015-06-02info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisvii, 93 p. : il.application/pdfCÉLICO, Amanda Schimidt. Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças. 2015. vii, 93 p. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, 2015.http://hdl.handle.net/11449/128022000848521http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/18-09-2015/000848521.pdf33004102070P666761766321326376360325887122401Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-05T13:58:44Zoai:repositorio.unesp.br:11449/128022Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-06-05T13:58:44Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças
title Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças
spellingShingle Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças
Célico, Amanda Schimidt [UNESP]
Agua - Analise
Água de irrigação - Qualidade
Adubação orgânica
Físico-química
Agua - Microbiologia
Irrigation water
title_short Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças
title_full Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças
title_fullStr Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças
title_full_unstemmed Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças
title_sort Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças
author Célico, Amanda Schimidt [UNESP]
author_facet Célico, Amanda Schimidt [UNESP]
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Alves, Lúcia Maria Carareto [UNESP]
Saran, Luciana Maria [UNESP]
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Célico, Amanda Schimidt [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Agua - Analise
Água de irrigação - Qualidade
Adubação orgânica
Físico-química
Agua - Microbiologia
Irrigation water
topic Agua - Analise
Água de irrigação - Qualidade
Adubação orgânica
Físico-química
Agua - Microbiologia
Irrigation water
description Compost from carcasses, as well as animal and vegetable waste, constitutes a viable alternative for the partial or total substitution of mineral fertilizers. However, little is known about the environmental impact of using this agricultural compound on the quality of water. The aim was to evaluate the water quality of a stream that irrigates an agricultural area treated with organic compost produced by carcasses, animal and vegetable waste. We sampled water biannually in 2013 and 2014 from six different locations: one water catchment site for vegetable irrigation, two sites upstream, two downstream from that point and one water well. The variables analyzed were pH, temperature, dissolved oxygen, conductivity, turbidity, redox potential, dissolved solids, chemical oxygen demand, chloride, nitrate, nitrite, ammonia nitrogen, total and reactive phosphorus, total coliforms, E. coli and substrate consumption (Ecoplate). The analytical results compared with national water quality standards indicated that the environment was not negatively impacted by the compost. Using the substrate consumption technique, we observed that there was no correlation between the use of the organic compost and changes in microbial populations of the different points sampled. This study showed that the use of this organic compost does not negatively influence the quality of surface water in area studied. Therefore, the organic compost is a novel and attractive alternative for local agricultural production
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-10-06T13:02:54Z
2015-10-06T13:02:54Z
2015-06-02
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv CÉLICO, Amanda Schimidt. Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças. 2015. vii, 93 p. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, 2015.
http://hdl.handle.net/11449/128022
000848521
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/18-09-2015/000848521.pdf
33004102070P6
6676176632132637
6360325887122401
identifier_str_mv CÉLICO, Amanda Schimidt. Influência da adubação orgânica na qualidade da água destinada à irrigação de hortaliças. 2015. vii, 93 p. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, 2015.
000848521
33004102070P6
6676176632132637
6360325887122401
url http://hdl.handle.net/11449/128022
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/18-09-2015/000848521.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv vii, 93 p. : il.
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv Aleph
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1803650029861208064