O efeito da complexidade estrutural da fonte de carbono e nitrogênio no desempenho fermentativo de leveduras industriais
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://cascavel.ufsm.br/revistas/ojs-2.2.2/index.php/cienciaenatura/article/view/12555 http://hdl.handle.net/11449/123444 |
Resumo: | Saccharomyces cerevisiae has evolved to better utilize the nutrients available and to adapt nutritional deficiencies in order to maximize its survival. This study evaluated the effect of carbon and nitrogen sources in the fermentation performance of industrial yeasts (Catanduva-1 and Pedra-2). Analyses of fermentation parameters showed that the type of carbon source and structural complexity of nitrogen source cause different effects on the metabolism of industrial strains. The carbon sources containing glucose and sucrose supplemented with nitrogen source (peptone) showed better fermentation performance for the strains studied. This study showed that the structural complexity of the nitrogen source in correlation with the type of sugar has an important effect on the fermentation performance of industrial yeasts. |
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O efeito da complexidade estrutural da fonte de carbono e nitrogênio no desempenho fermentativo de leveduras industriaisThe effect of the structural complexity of the carbon and nitrogen source in the fermentative performance of industrial yeastFermentação alcoólicaLeveduras industriaisSaccharomyces cerevisiaeNitrogênio complexometabolismSaccharomyces cerevisiaefermentationSaccharomyces cerevisiae has evolved to better utilize the nutrients available and to adapt nutritional deficiencies in order to maximize its survival. This study evaluated the effect of carbon and nitrogen sources in the fermentation performance of industrial yeasts (Catanduva-1 and Pedra-2). Analyses of fermentation parameters showed that the type of carbon source and structural complexity of nitrogen source cause different effects on the metabolism of industrial strains. The carbon sources containing glucose and sucrose supplemented with nitrogen source (peptone) showed better fermentation performance for the strains studied. This study showed that the structural complexity of the nitrogen source in correlation with the type of sugar has an important effect on the fermentation performance of industrial yeasts.Saccharomyces cerevisiae tem evoluído para utilizar melhor os nutrientes acessíveis e se adaptar as deficiências nutricionais de forma a maximizar sua sobrevivência. O presente trabalho avaliou o efeito das fontes de carbono e nitrogênio no desempenho fermentativo de leveduras industriais (Catanduva-1 e Pedra-2). As análises dos parâmetros fermentativos mostraram que o tipo da fonte de carbono e a complexidade estrutural da fonte nitrogenada causam efeitos diferentes sobre o metabolismo das linhagens industriais. As fontes de carbono contendo glicose e sacarose suplementadas com a fonte nitrogenada (peptona) apresentaram melhor desempenho fermentativo para as linhagens estudadas. Este estudo mostrou que a complexidade estrutural da fonte de nitrogênio, em correlação com o tipo de açúcar, tem um efeito importante no desempenho fermentativo de leveduras industriais.Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Instituto de Química de Araraquara, São Paulo, R. PROF. FRANCISCO DEGNI, 55, QUITANDINHA, CEP 14800900, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Instituto de Química de AraraquaraUniversidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)Universidade Estadual de Universidade Estadual Paulista (Unesp)Santos, Eric Francisco Simão dosSchautz, Lilian Cristina ApolinárioCardoso, Cláudia Andrea LimaErnandes, Jose Roberto [UNESP]Batistote, Margateth2015-05-15T13:30:13Z2015-05-15T13:30:13Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article9-14application/pdfhttp://cascavel.ufsm.br/revistas/ojs-2.2.2/index.php/cienciaenatura/article/view/12555Ciência e Natura, v. 35, n. 2, p. 9-14, 2013.2179-460Xhttp://hdl.handle.net/11449/12344410.5902/2179-460X651ISSN2179-460X-2013-35-02-09-14.pdf49668230218662960646280144981793Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporCiência e Naturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-01-03T06:19:25Zoai:repositorio.unesp.br:11449/123444Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T21:58:47.109306Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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