O efeito da complexidade estrutural da fonte de carbono e nitrogênio no desempenho fermentativo de leveduras industriais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Eric Francisco Simão dos
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Schautz, Lilian Cristina Apolinário, Cardoso, Cláudia Andrea Lima, Ernandes, Jose Roberto [UNESP], Batistote, Margateth
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://cascavel.ufsm.br/revistas/ojs-2.2.2/index.php/cienciaenatura/article/view/12555
http://hdl.handle.net/11449/123444
Resumo: Saccharomyces cerevisiae has evolved to better utilize the nutrients available and to adapt nutritional deficiencies in order to maximize its survival. This study evaluated the effect of carbon and nitrogen sources in the fermentation performance of industrial yeasts (Catanduva-1 and Pedra-2). Analyses of fermentation parameters showed that the type of carbon source and structural complexity of nitrogen source cause different effects on the metabolism of industrial strains. The carbon sources containing glucose and sucrose supplemented with nitrogen source (peptone) showed better fermentation performance for the strains studied. This study showed that the structural complexity of the nitrogen source in correlation with the type of sugar has an important effect on the fermentation performance of industrial yeasts.
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