Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Jobim, Clóves Cabreira
Data de Publicação: 1997
Outros Autores: Reis, Ricardo Andrade [UNESP], De Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP], Schocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625
http://hdl.handle.net/11449/65037
Resumo: This experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened.
id UNSP_e0bf71cfa7e5358107e71e27b9485bbe
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/65037
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugoMicroorganisms in the high-moisture corn grain silage with different proportions of the cobClostridiumEnterobacteriaLactobacillusSamplingYeastenterobacteriaEnterobacteriaceaeZea maysThis experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened.Avaliou-se, na Universidade Estadual Paulista (UNESP) em Jaboticabal, a presença de microrganismos nas silagens de grãos úmidos de milho. Os tratamentos constaram de cinco percentagens de sabugo na silagem (0, 5, 10, 15 e 20% na matéria verde) e quatro períodos de amostragem após a abertura dos silos (0, 2, 4 e 6 dias), em esquema fatorial, num delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. O crescimento de lactobacilos foi maior na silagem exclusiva de grãos. A presença de clostrídeos diferiu entre os tratamentos, com valores entre 1,30 e 3,32 log UFC/g de silagem. A presença de leveduras e enterobactérias aumentou em função das proporções de sabugo e dos períodos de amostragem. A população de lactobacilos foi satisfatória para uma boa fermentação das silagens, e a presença do sabugo favoreceu o desenvolvimento de clostrídeos, leveduras e enterobactérias após a abertura dos silos.Dep. Zoot. Univ. Estadual de Maringá, Av. Colombo, 3690, CEP 87020-900 Maringá, PRDep. Nutr. Animal e Pastagens Universidade Estadual Paulista, Rod. Carlos Tonnani Km 5, CEP 14870-000 Jaboticabal, SPDep. Nutr. Animal e Pastagens UNESPDep. Microbiologia UNESPDep. Nutr. Animal e Pastagens Universidade Estadual Paulista, Rod. Carlos Tonnani Km 5, CEP 14870-000 Jaboticabal, SPDep. Nutr. Animal e Pastagens UNESPDep. Microbiologia UNESPUniversidade Estadual de Maringá (UEM)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Jobim, Clóves CabreiraReis, Ricardo Andrade [UNESP]De Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP]Schocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP]2014-05-27T11:18:12Z2014-05-27T11:18:12Z1997-02-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article201-204application/pdfhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 2, p. 201-204, 1997.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/650372-s2.0-00315062912-s2.0-0031506291.pdf8605438226392855Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-21T06:10:29Zoai:repositorio.unesp.br:11449/65037Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-11-21T06:10:29Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
Microorganisms in the high-moisture corn grain silage with different proportions of the cob
title Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
spellingShingle Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
Jobim, Clóves Cabreira
Clostridium
Enterobacteria
Lactobacillus
Sampling
Yeast
enterobacteria
Enterobacteriaceae
Zea mays
title_short Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
title_full Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
title_fullStr Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
title_full_unstemmed Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
title_sort Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
author Jobim, Clóves Cabreira
author_facet Jobim, Clóves Cabreira
Reis, Ricardo Andrade [UNESP]
De Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP]
Schocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP]
author_role author
author2 Reis, Ricardo Andrade [UNESP]
De Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP]
Schocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Maringá (UEM)
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Jobim, Clóves Cabreira
Reis, Ricardo Andrade [UNESP]
De Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP]
Schocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Clostridium
Enterobacteria
Lactobacillus
Sampling
Yeast
enterobacteria
Enterobacteriaceae
Zea mays
topic Clostridium
Enterobacteria
Lactobacillus
Sampling
Yeast
enterobacteria
Enterobacteriaceae
Zea mays
description This experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened.
publishDate 1997
dc.date.none.fl_str_mv 1997-02-01
2014-05-27T11:18:12Z
2014-05-27T11:18:12Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 2, p. 201-204, 1997.
0100-204X
http://hdl.handle.net/11449/65037
2-s2.0-0031506291
2-s2.0-0031506291.pdf
8605438226392855
url http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625
http://hdl.handle.net/11449/65037
identifier_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 2, p. 201-204, 1997.
0100-204X
2-s2.0-0031506291
2-s2.0-0031506291.pdf
8605438226392855
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira
0.546
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 201-204
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Scopus
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799965016222334976