Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
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Data de Publicação: | 1997 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625 http://hdl.handle.net/11449/65037 |
Resumo: | This experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened. |
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Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugoMicroorganisms in the high-moisture corn grain silage with different proportions of the cobClostridiumEnterobacteriaLactobacillusSamplingYeastenterobacteriaEnterobacteriaceaeZea maysThis experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened.Avaliou-se, na Universidade Estadual Paulista (UNESP) em Jaboticabal, a presença de microrganismos nas silagens de grãos úmidos de milho. Os tratamentos constaram de cinco percentagens de sabugo na silagem (0, 5, 10, 15 e 20% na matéria verde) e quatro períodos de amostragem após a abertura dos silos (0, 2, 4 e 6 dias), em esquema fatorial, num delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. O crescimento de lactobacilos foi maior na silagem exclusiva de grãos. A presença de clostrídeos diferiu entre os tratamentos, com valores entre 1,30 e 3,32 log UFC/g de silagem. A presença de leveduras e enterobactérias aumentou em função das proporções de sabugo e dos períodos de amostragem. A população de lactobacilos foi satisfatória para uma boa fermentação das silagens, e a presença do sabugo favoreceu o desenvolvimento de clostrídeos, leveduras e enterobactérias após a abertura dos silos.Dep. Zoot. Univ. Estadual de Maringá, Av. Colombo, 3690, CEP 87020-900 Maringá, PRDep. Nutr. Animal e Pastagens Universidade Estadual Paulista, Rod. Carlos Tonnani Km 5, CEP 14870-000 Jaboticabal, SPDep. Nutr. Animal e Pastagens UNESPDep. Microbiologia UNESPDep. Nutr. Animal e Pastagens Universidade Estadual Paulista, Rod. Carlos Tonnani Km 5, CEP 14870-000 Jaboticabal, SPDep. Nutr. Animal e Pastagens UNESPDep. Microbiologia UNESPUniversidade Estadual de Maringá (UEM)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Jobim, Clóves CabreiraReis, Ricardo Andrade [UNESP]De Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP]Schocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP]2014-05-27T11:18:12Z2014-05-27T11:18:12Z1997-02-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article201-204application/pdfhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 2, p. 201-204, 1997.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/650372-s2.0-00315062912-s2.0-0031506291.pdf8605438226392855Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:42:05Zoai:repositorio.unesp.br:11449/65037Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T18:19:24.514340Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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