Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Machado, Carla Carolina Batista
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Bastos, Deborah Helena Markowicz, Janzantti, Natália Soares [UNESP], Facanali, Roselaine, Marques, Marcia Ortiz M., Franco, Maria Regina Bueno
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422007000300002
http://hdl.handle.net/11449/8028
Resumo: Volatile compounds from green and roasted yerba mate were analyzed by gas chromatography/mass spectrometry and the flavor profile from yerba mate beverages was determined by descriptive quantitative analyses. The main compounds tentatively identified in green mate were linalool, alpha-terpineol and trans-linalool oxide and in roasted mate were (E,Z)-2,4-heptadienal isomers and 5-methylfurfural. Green mate infusion was qualified as having bitter taste and aroma as well as green grass aroma while roasted mate was defined as having a smooth, slightly burnt aroma. The relationship between the tentatively identified compounds and flavor must be determined by olfatometric analysis.
id UNSP_e368ff55ee5c3696fec0266942665d51
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/8028
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)Volatile compounds profile and flavor analysis of yerba mate (Ilex paraguariensis) beveragesyerba matevolatile compoundsflavorVolatile compounds from green and roasted yerba mate were analyzed by gas chromatography/mass spectrometry and the flavor profile from yerba mate beverages was determined by descriptive quantitative analyses. The main compounds tentatively identified in green mate were linalool, alpha-terpineol and trans-linalool oxide and in roasted mate were (E,Z)-2,4-heptadienal isomers and 5-methylfurfural. Green mate infusion was qualified as having bitter taste and aroma as well as green grass aroma while roasted mate was defined as having a smooth, slightly burnt aroma. The relationship between the tentatively identified compounds and flavor must be determined by olfatometric analysis.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Universidade de São Paulo Faculdade de Saúde PúblicaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Farmacêuticas Departamento de Alimentos e NutriçãoInstituto Agronômico de Campinas Centro de P & D de Recursos Genéticos VegetaisUniversidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos Departamento de Ciências de AlimentosUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Farmacêuticas Departamento de Alimentos e NutriçãoSociedade Brasileira de QuímicaUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Instituto Agronômico (IAC)Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)Machado, Carla Carolina BatistaBastos, Deborah Helena MarkowiczJanzantti, Natália Soares [UNESP]Facanali, RoselaineMarques, Marcia Ortiz M.Franco, Maria Regina Bueno2014-05-20T13:25:22Z2014-05-20T13:25:22Z2007-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article513-518application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422007000300002Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 30, n. 3, p. 513-518, 2007.0100-4042http://hdl.handle.net/11449/802810.1590/S0100-40422007000300002S0100-40422007000300002S0100-40422007000300002.pdf628518324010655SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporQuímica Nova0.6460,255info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-21T12:47:00Zoai:repositorio.unesp.br:11449/8028Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:21:34.917973Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)
Volatile compounds profile and flavor analysis of yerba mate (Ilex paraguariensis) beverages
title Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)
spellingShingle Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)
Machado, Carla Carolina Batista
yerba mate
volatile compounds
flavor
title_short Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)
title_full Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)
title_fullStr Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)
title_full_unstemmed Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)
title_sort Determinação do perfil de compostos voláteis e avaliação do sabor e aroma de bebidas produzidas a partir da erva-mate (Ilex paraguariensis)
author Machado, Carla Carolina Batista
author_facet Machado, Carla Carolina Batista
Bastos, Deborah Helena Markowicz
Janzantti, Natália Soares [UNESP]
Facanali, Roselaine
Marques, Marcia Ortiz M.
Franco, Maria Regina Bueno
author_role author
author2 Bastos, Deborah Helena Markowicz
Janzantti, Natália Soares [UNESP]
Facanali, Roselaine
Marques, Marcia Ortiz M.
Franco, Maria Regina Bueno
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo (USP)
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Instituto Agronômico (IAC)
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Machado, Carla Carolina Batista
Bastos, Deborah Helena Markowicz
Janzantti, Natália Soares [UNESP]
Facanali, Roselaine
Marques, Marcia Ortiz M.
Franco, Maria Regina Bueno
dc.subject.por.fl_str_mv yerba mate
volatile compounds
flavor
topic yerba mate
volatile compounds
flavor
description Volatile compounds from green and roasted yerba mate were analyzed by gas chromatography/mass spectrometry and the flavor profile from yerba mate beverages was determined by descriptive quantitative analyses. The main compounds tentatively identified in green mate were linalool, alpha-terpineol and trans-linalool oxide and in roasted mate were (E,Z)-2,4-heptadienal isomers and 5-methylfurfural. Green mate infusion was qualified as having bitter taste and aroma as well as green grass aroma while roasted mate was defined as having a smooth, slightly burnt aroma. The relationship between the tentatively identified compounds and flavor must be determined by olfatometric analysis.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-06-01
2014-05-20T13:25:22Z
2014-05-20T13:25:22Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422007000300002
Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 30, n. 3, p. 513-518, 2007.
0100-4042
http://hdl.handle.net/11449/8028
10.1590/S0100-40422007000300002
S0100-40422007000300002
S0100-40422007000300002.pdf
628518324010655
url http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422007000300002
http://hdl.handle.net/11449/8028
identifier_str_mv Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 30, n. 3, p. 513-518, 2007.
0100-4042
10.1590/S0100-40422007000300002
S0100-40422007000300002
S0100-40422007000300002.pdf
628518324010655
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Química Nova
0.646
0,255
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 513-518
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128230477004800