Coeficiente de cultivo e lâminas de irrigação do maracujazeiro amarelo nas condições semiáridas
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
DOI: | 10.12702/ii.inovagri.2014-a064 |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.12702/ii.inovagri.2014-a064 http://hdl.handle.net/11449/137270 |
Resumo: | The study aimed to determine the coefficient of the yellow passion fruit cultivation and irrigation set capable of increasing crop productivity and quality of production in the environmental conditions of the semi-arid region of Piauí. The experiment was conducted in the Pilot Project for Fruit Crops Irrigated area in Santa Rosa, PI. We used a randomized block design with six treatments and four replications. Treatments (irrigation) were defined according to percentages of reference evapotranspiration (ETo): T1 25%, T2: 50%, T3: 75%, T4: 100%; T5: T6 and 125%: 150%. For monitoring water in the soil profile was used tensiometers. To determine the crop coefficient (Kc) used the water balance in the soil treatment based on 100% replacement of water. Morphological and physiological characteristics of yellow passion fruit were evaluated. The maximum yield of 27.052 kg ha-1 yr-1 was obtained by applying a water depth of 763.80 mm. The values of average fruit weight ranged from 0.207 kg (T6) and 0.159 kg (T1). The average kc obtained for the vegetative stage was 0.57 to 0.94 and flowering stage to fruiting phase 1.04. The water depth of greater efficiency comprise in the range of 75% and 100% ETo. |
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Coeficiente de cultivo e lâminas de irrigação do maracujazeiro amarelo nas condições semiáridasCrop coefficient and irrigation blades of yellow passion fruit in semi-arid conditionsPassiflora edulis Sims f. flavicarpaWater demandWater managementPassiflora edulis Sims f. flavicarpaDemanda hídricaManejo de águaThe study aimed to determine the coefficient of the yellow passion fruit cultivation and irrigation set capable of increasing crop productivity and quality of production in the environmental conditions of the semi-arid region of Piauí. The experiment was conducted in the Pilot Project for Fruit Crops Irrigated area in Santa Rosa, PI. We used a randomized block design with six treatments and four replications. Treatments (irrigation) were defined according to percentages of reference evapotranspiration (ETo): T1 25%, T2: 50%, T3: 75%, T4: 100%; T5: T6 and 125%: 150%. For monitoring water in the soil profile was used tensiometers. To determine the crop coefficient (Kc) used the water balance in the soil treatment based on 100% replacement of water. Morphological and physiological characteristics of yellow passion fruit were evaluated. The maximum yield of 27.052 kg ha-1 yr-1 was obtained by applying a water depth of 763.80 mm. The values of average fruit weight ranged from 0.207 kg (T6) and 0.159 kg (T1). The average kc obtained for the vegetative stage was 0.57 to 0.94 and flowering stage to fruiting phase 1.04. The water depth of greater efficiency comprise in the range of 75% and 100% ETo.O trabalho teve como objetivo determinar o coeficiente de cultivo do maracujazeiro amarelo, definir lâminas de irrigação capazes de elevar a produtividade da cultura e a qualidade da produção nas condições ambientais da região semiárida do Piauí. O experimento foi realizado na área do Projeto Piloto de Fruticultura Irrigada no município de Santa Rosa, PI. Utilizou-se delineamento experimental blocos ao acaso, com seis tratamentos e quatro repetições. Os tratamentos (lâminas de irrigação) foram definidos em função de percentagens da evapotranspiração de referência (ETo): T1: 25%; T2: 50%; T3: 75%; T4: 100%; T5: 125% e T6: 150%. Para o monitoramento da água no perfil do solo utilizou-se tensiômetros. Para determinação do coeficiente de cultivo (kc), utilizou-se o balanço de água no solo com base no tratamento de 100% reposição de água. Foram avaliadas características morfofisiológicas do maracujazeiro amarelo. A produtividade máxima de 27.052 kg ha-1 ano-1 foi obtida com aplicação da lâmina de irrigação de 763,80 mm. Os valores de peso médio de fruto variou de 0,207 kg (T6) e 0,159 kg (T1). O kc médio obtido para a fase vegetativa foi de 0,57 para fase de floração 0,94 e para a fase de frutificação 1,04. As lâminas de irrigação de maior eficiência compreendem-se no intervalo de 75% e 100% ETo.Universidade Estadual Paulista, Departamento de Química e Bioquímica, Instituto de Biociências de BotucatuUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Estadual do Norte Fluminense (UENF)Nogueira, EliomarGomes, Edilson Ramos [UNESP]Sousa, Valdemício Ferreira deSilva, Lígia Renata Almeida daBroetto, Fernando [UNESP]2016-04-01T18:44:57Z2016-04-01T18:44:57Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article474-484application/pdfhttp://dx.doi.org/10.12702/ii.inovagri.2014-a064INOVAGRI International Meeting, 2., p. 474-484, 2014.2014-3456http://hdl.handle.net/11449/137270ISSN2014-3456-2014-474-484.pdf39640894778176630000-0002-8316-4144Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporINOVAGRI International Meetinginfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-29T06:18:32Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137270Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T21:35:09.878079Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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The study aimed to determine the coefficient of the yellow passion fruit cultivation and irrigation set capable of increasing crop productivity and quality of production in the environmental conditions of the semi-arid region of Piauí. The experiment was conducted in the Pilot Project for Fruit Crops Irrigated area in Santa Rosa, PI. We used a randomized block design with six treatments and four replications. Treatments (irrigation) were defined according to percentages of reference evapotranspiration (ETo): T1 25%, T2: 50%, T3: 75%, T4: 100%; T5: T6 and 125%: 150%. For monitoring water in the soil profile was used tensiometers. To determine the crop coefficient (Kc) used the water balance in the soil treatment based on 100% replacement of water. Morphological and physiological characteristics of yellow passion fruit were evaluated. The maximum yield of 27.052 kg ha-1 yr-1 was obtained by applying a water depth of 763.80 mm. The values of average fruit weight ranged from 0.207 kg (T6) and 0.159 kg (T1). The average kc obtained for the vegetative stage was 0.57 to 0.94 and flowering stage to fruiting phase 1.04. The water depth of greater efficiency comprise in the range of 75% and 100% ETo. |
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