Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400016 http://hdl.handle.net/11449/158162 |
Resumo: | SUMMARY The objective was to assess the effect of inclusion of crude glycerin (CG) replacing corn in the diet of feedlot Pantaneiro lambs on the non-carcass components, regional and tissue composition, and carcass traits. Were used 24 not castrated males, in a completely randomized design with four treatments (0, 2.5, 5.0 and 7.5% of CG on DM basis). There was no effect of GB inclusion on non-carcass components. There was a quadratic effect for hot carcass weight, with lower value to 2.5% of CG. Regional and tissue composition of the carcass was not affected by the substitution of corn by CG. The tissue composition of shoulder and leg and instrumental traits of the shoulder were not affected by CG. There was a quadratic effect for the yellowness of the leg, with high value for 5.0% of GB. The ether extract content of shoulder showed decreased linear effect. The use of 7.5% of CG, in dry matter, can be recommend to replace corn of feedlot diets, without changing carcass traits and meat quality. |
id |
UNSP_f8cf61dc08da098196bf4c6b7eae5de0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/158162 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina brutaCarcass traits and meat quality of Pantaneiro lambs fed with increasing levels of crude glycerincoproductfeedlotglycerolloin eye areanutritionsheepárea de olho de lomboconfinamentocoprodutoglicerolnutriçãoovinosSUMMARY The objective was to assess the effect of inclusion of crude glycerin (CG) replacing corn in the diet of feedlot Pantaneiro lambs on the non-carcass components, regional and tissue composition, and carcass traits. Were used 24 not castrated males, in a completely randomized design with four treatments (0, 2.5, 5.0 and 7.5% of CG on DM basis). There was no effect of GB inclusion on non-carcass components. There was a quadratic effect for hot carcass weight, with lower value to 2.5% of CG. Regional and tissue composition of the carcass was not affected by the substitution of corn by CG. The tissue composition of shoulder and leg and instrumental traits of the shoulder were not affected by CG. There was a quadratic effect for the yellowness of the leg, with high value for 5.0% of GB. The ether extract content of shoulder showed decreased linear effect. The use of 7.5% of CG, in dry matter, can be recommend to replace corn of feedlot diets, without changing carcass traits and meat quality.RESUMO Objetivou-se avaliar o efeito da inclusão de glicerina bruta (GB) em substituição ao milho, na dieta de cordeiros Pantaneiros confinados, sobre as características da carcaça e qualidade da paleta e do pernil. Foram utilizados 24 cordeiros machos, não castrados, em delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos (0, 2,5, 5,0 e 7,5% de GB em base da MS). Não houve efeito da inclusão de GB sobre os não componentes de carcaça. Houve efeito quadrático para peso de carcaça quente, com menor valor para 2,5% de GB. A composição regional e tecidual da carcaça não foi alterada pela substituição do milho pela GB. A composição tecidual da paleta e pernil e as características instrumentais da paleta não foram afetadas pelos teores de GB. Houve efeito quadrático para a intensidade de amarelo do pernil, com maior valor para 5,0% de GB. O teor de extrato etéreo da paleta apresentou efeito linear decrescente. Pode-se recomendar a utilização de 7,5% de GB, na matéria seca, em substituição ao milho, sem alteração das características da carcaça e qualidade da carne.Universidade Estadual de Londrina Centro de Ciências AgráriasUniversidade Federal da Grande Dourados Faculdade de Ciências AgráriasUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Produção AnimalUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Produção AnimalUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUFBA - Universidade Federal da BahiaUniversidade Estadual de Londrina Centro de Ciências AgráriasUniversidade Federal da Grande Dourados Faculdade de Ciências AgráriasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Cunha, Camila MagalhãesCornÉlio, Thatiane Da CunhaFernandes, Alexandre Rodrigo MendesSeno, Leonardo De OliveiraRicardo, Hélio De AlmeidaOsÓrio, José Carlos Da SilveiraOsÓrio, Maria Teresa MoreiraAlves, Luis Gustavo CastroOliveira, Emanuel Almeida2018-11-12T17:28:38Z2018-11-12T17:28:38Z2016-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article729-743application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400016Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 729-743, 2016.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/15816210.1590/s1519-99402016000400016S1519-99402016000400729S1519-99402016000400729.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-09T13:01:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/158162Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-09T13:01:23Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta Carcass traits and meat quality of Pantaneiro lambs fed with increasing levels of crude glycerin |
title |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta |
spellingShingle |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta Cunha, Camila Magalhães coproduct feedlot glycerol loin eye area nutrition sheep área de olho de lombo confinamento coproduto glicerol nutrição ovinos |
title_short |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta |
title_full |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta |
title_fullStr |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta |
title_full_unstemmed |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta |
title_sort |
Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta |
author |
Cunha, Camila Magalhães |
author_facet |
Cunha, Camila Magalhães CornÉlio, Thatiane Da Cunha Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes Seno, Leonardo De Oliveira Ricardo, Hélio De Almeida OsÓrio, José Carlos Da Silveira OsÓrio, Maria Teresa Moreira Alves, Luis Gustavo Castro Oliveira, Emanuel Almeida |
author_role |
author |
author2 |
CornÉlio, Thatiane Da Cunha Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes Seno, Leonardo De Oliveira Ricardo, Hélio De Almeida OsÓrio, José Carlos Da Silveira OsÓrio, Maria Teresa Moreira Alves, Luis Gustavo Castro Oliveira, Emanuel Almeida |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Londrina Centro de Ciências Agrárias Universidade Federal da Grande Dourados Faculdade de Ciências Agrárias Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cunha, Camila Magalhães CornÉlio, Thatiane Da Cunha Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes Seno, Leonardo De Oliveira Ricardo, Hélio De Almeida OsÓrio, José Carlos Da Silveira OsÓrio, Maria Teresa Moreira Alves, Luis Gustavo Castro Oliveira, Emanuel Almeida |
dc.subject.por.fl_str_mv |
coproduct feedlot glycerol loin eye area nutrition sheep área de olho de lombo confinamento coproduto glicerol nutrição ovinos |
topic |
coproduct feedlot glycerol loin eye area nutrition sheep área de olho de lombo confinamento coproduto glicerol nutrição ovinos |
description |
SUMMARY The objective was to assess the effect of inclusion of crude glycerin (CG) replacing corn in the diet of feedlot Pantaneiro lambs on the non-carcass components, regional and tissue composition, and carcass traits. Were used 24 not castrated males, in a completely randomized design with four treatments (0, 2.5, 5.0 and 7.5% of CG on DM basis). There was no effect of GB inclusion on non-carcass components. There was a quadratic effect for hot carcass weight, with lower value to 2.5% of CG. Regional and tissue composition of the carcass was not affected by the substitution of corn by CG. The tissue composition of shoulder and leg and instrumental traits of the shoulder were not affected by CG. There was a quadratic effect for the yellowness of the leg, with high value for 5.0% of GB. The ether extract content of shoulder showed decreased linear effect. The use of 7.5% of CG, in dry matter, can be recommend to replace corn of feedlot diets, without changing carcass traits and meat quality. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-12-01 2018-11-12T17:28:38Z 2018-11-12T17:28:38Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400016 Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 729-743, 2016. 1519-9940 http://hdl.handle.net/11449/158162 10.1590/s1519-99402016000400016 S1519-99402016000400729 S1519-99402016000400729.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400016 http://hdl.handle.net/11449/158162 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 729-743, 2016. 1519-9940 10.1590/s1519-99402016000400016 S1519-99402016000400729 S1519-99402016000400729.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 0,273 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
729-743 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
UFBA - Universidade Federal da Bahia |
publisher.none.fl_str_mv |
UFBA - Universidade Federal da Bahia |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositoriounesp@unesp.br |
_version_ |
1813546591001247744 |