Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cunha, Camila Magalhães
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: CornÉlio, Thatiane Da Cunha, Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes, Seno, Leonardo De Oliveira, Ricardo, Hélio De Almeida, OsÓrio, José Carlos Da Silveira, OsÓrio, Maria Teresa Moreira, Alves, Luis Gustavo Castro, Oliveira, Emanuel Almeida
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400016
http://hdl.handle.net/11449/158162
Resumo: SUMMARY The objective was to assess the effect of inclusion of crude glycerin (CG) replacing corn in the diet of feedlot Pantaneiro lambs on the non-carcass components, regional and tissue composition, and carcass traits. Were used 24 not castrated males, in a completely randomized design with four treatments (0, 2.5, 5.0 and 7.5% of CG on DM basis). There was no effect of GB inclusion on non-carcass components. There was a quadratic effect for hot carcass weight, with lower value to 2.5% of CG. Regional and tissue composition of the carcass was not affected by the substitution of corn by CG. The tissue composition of shoulder and leg and instrumental traits of the shoulder were not affected by CG. There was a quadratic effect for the yellowness of the leg, with high value for 5.0% of GB. The ether extract content of shoulder showed decreased linear effect. The use of 7.5% of CG, in dry matter, can be recommend to replace corn of feedlot diets, without changing carcass traits and meat quality.
id UNSP_f8cf61dc08da098196bf4c6b7eae5de0
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/158162
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina brutaCarcass traits and meat quality of Pantaneiro lambs fed with increasing levels of crude glycerincoproductfeedlotglycerolloin eye areanutritionsheepárea de olho de lomboconfinamentocoprodutoglicerolnutriçãoovinosSUMMARY The objective was to assess the effect of inclusion of crude glycerin (CG) replacing corn in the diet of feedlot Pantaneiro lambs on the non-carcass components, regional and tissue composition, and carcass traits. Were used 24 not castrated males, in a completely randomized design with four treatments (0, 2.5, 5.0 and 7.5% of CG on DM basis). There was no effect of GB inclusion on non-carcass components. There was a quadratic effect for hot carcass weight, with lower value to 2.5% of CG. Regional and tissue composition of the carcass was not affected by the substitution of corn by CG. The tissue composition of shoulder and leg and instrumental traits of the shoulder were not affected by CG. There was a quadratic effect for the yellowness of the leg, with high value for 5.0% of GB. The ether extract content of shoulder showed decreased linear effect. The use of 7.5% of CG, in dry matter, can be recommend to replace corn of feedlot diets, without changing carcass traits and meat quality.RESUMO Objetivou-se avaliar o efeito da inclusão de glicerina bruta (GB) em substituição ao milho, na dieta de cordeiros Pantaneiros confinados, sobre as características da carcaça e qualidade da paleta e do pernil. Foram utilizados 24 cordeiros machos, não castrados, em delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos (0, 2,5, 5,0 e 7,5% de GB em base da MS). Não houve efeito da inclusão de GB sobre os não componentes de carcaça. Houve efeito quadrático para peso de carcaça quente, com menor valor para 2,5% de GB. A composição regional e tecidual da carcaça não foi alterada pela substituição do milho pela GB. A composição tecidual da paleta e pernil e as características instrumentais da paleta não foram afetadas pelos teores de GB. Houve efeito quadrático para a intensidade de amarelo do pernil, com maior valor para 5,0% de GB. O teor de extrato etéreo da paleta apresentou efeito linear decrescente. Pode-se recomendar a utilização de 7,5% de GB, na matéria seca, em substituição ao milho, sem alteração das características da carcaça e qualidade da carne.Universidade Estadual de Londrina Centro de Ciências AgráriasUniversidade Federal da Grande Dourados Faculdade de Ciências AgráriasUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Produção AnimalUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Produção AnimalUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUFBA - Universidade Federal da BahiaUniversidade Estadual de Londrina Centro de Ciências AgráriasUniversidade Federal da Grande Dourados Faculdade de Ciências AgráriasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Cunha, Camila MagalhãesCornÉlio, Thatiane Da CunhaFernandes, Alexandre Rodrigo MendesSeno, Leonardo De OliveiraRicardo, Hélio De AlmeidaOsÓrio, José Carlos Da SilveiraOsÓrio, Maria Teresa MoreiraAlves, Luis Gustavo CastroOliveira, Emanuel Almeida2018-11-12T17:28:38Z2018-11-12T17:28:38Z2016-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article729-743application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400016Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 729-743, 2016.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/15816210.1590/s1519-99402016000400016S1519-99402016000400729S1519-99402016000400729.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-09T13:01:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/158162Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-09T13:01:23Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
Carcass traits and meat quality of Pantaneiro lambs fed with increasing levels of crude glycerin
title Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
spellingShingle Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
Cunha, Camila Magalhães
coproduct
feedlot
glycerol
loin eye area
nutrition
sheep
área de olho de lombo
confinamento
coproduto
glicerol
nutrição
ovinos
title_short Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
title_full Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
title_fullStr Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
title_full_unstemmed Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
title_sort Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta
author Cunha, Camila Magalhães
author_facet Cunha, Camila Magalhães
CornÉlio, Thatiane Da Cunha
Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes
Seno, Leonardo De Oliveira
Ricardo, Hélio De Almeida
OsÓrio, José Carlos Da Silveira
OsÓrio, Maria Teresa Moreira
Alves, Luis Gustavo Castro
Oliveira, Emanuel Almeida
author_role author
author2 CornÉlio, Thatiane Da Cunha
Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes
Seno, Leonardo De Oliveira
Ricardo, Hélio De Almeida
OsÓrio, José Carlos Da Silveira
OsÓrio, Maria Teresa Moreira
Alves, Luis Gustavo Castro
Oliveira, Emanuel Almeida
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Londrina Centro de Ciências Agrárias
Universidade Federal da Grande Dourados Faculdade de Ciências Agrárias
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Cunha, Camila Magalhães
CornÉlio, Thatiane Da Cunha
Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes
Seno, Leonardo De Oliveira
Ricardo, Hélio De Almeida
OsÓrio, José Carlos Da Silveira
OsÓrio, Maria Teresa Moreira
Alves, Luis Gustavo Castro
Oliveira, Emanuel Almeida
dc.subject.por.fl_str_mv coproduct
feedlot
glycerol
loin eye area
nutrition
sheep
área de olho de lombo
confinamento
coproduto
glicerol
nutrição
ovinos
topic coproduct
feedlot
glycerol
loin eye area
nutrition
sheep
área de olho de lombo
confinamento
coproduto
glicerol
nutrição
ovinos
description SUMMARY The objective was to assess the effect of inclusion of crude glycerin (CG) replacing corn in the diet of feedlot Pantaneiro lambs on the non-carcass components, regional and tissue composition, and carcass traits. Were used 24 not castrated males, in a completely randomized design with four treatments (0, 2.5, 5.0 and 7.5% of CG on DM basis). There was no effect of GB inclusion on non-carcass components. There was a quadratic effect for hot carcass weight, with lower value to 2.5% of CG. Regional and tissue composition of the carcass was not affected by the substitution of corn by CG. The tissue composition of shoulder and leg and instrumental traits of the shoulder were not affected by CG. There was a quadratic effect for the yellowness of the leg, with high value for 5.0% of GB. The ether extract content of shoulder showed decreased linear effect. The use of 7.5% of CG, in dry matter, can be recommend to replace corn of feedlot diets, without changing carcass traits and meat quality.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-12-01
2018-11-12T17:28:38Z
2018-11-12T17:28:38Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400016
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 729-743, 2016.
1519-9940
http://hdl.handle.net/11449/158162
10.1590/s1519-99402016000400016
S1519-99402016000400729
S1519-99402016000400729.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400016
http://hdl.handle.net/11449/158162
identifier_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 729-743, 2016.
1519-9940
10.1590/s1519-99402016000400016
S1519-99402016000400729
S1519-99402016000400729.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal
0,273
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 729-743
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv UFBA - Universidade Federal da Bahia
publisher.none.fl_str_mv UFBA - Universidade Federal da Bahia
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv repositoriounesp@unesp.br
_version_ 1813546591001247744