Efeito da densidade do solo e da aplicação de composto orgânico sobre a biomassa e teores de nutrientes no milho e em atributos químicos do solo
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Data de Publicação: | 2005 |
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Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE |
Texto Completo: | http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/5322 |
Resumo: | When well utilized, organic residues lead to great benefits making organic matter and nutrients available to the soils. In this contest, the present study had the objective to verify the effect of the application of increasing dosages of organic compost on two soils submitted to different compactions. For this, three organic compost dosages were applied on 54 pots, in the amounts of 0 (test), 40 and 80 g dm-3, in two soils, being one an Argissolo Vermelho Escuro (AVE) and the other an Argissolo Vermelho Amarelo (AVA), colected on the Ap horizon on the depth of 0 to 0.20 m,conducted in tree densities (1.3, 1.5 and 1.7 kg dm-3) and three replicates. The crop used in the experiment was the corn (Zea mays), cultivar Itapuã 700. The variables evaluated were height and fresh mass (FM) of the corn shoot and levels of N, P, K, Ca, Mg and CO of the soil. The results obtained showed that the application of organic compost caused a significant effect on levels of macronutrients and CO available, inducing an increase in height and fresh matter in corn plants and that the soil compaction, enough to increase the densities from 1.3 to 1.7 kg dm-3, was able only to affect corn height |
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For this, three organic compost dosages were applied on 54 pots, in the amounts of 0 (test), 40 and 80 g dm-3, in two soils, being one an Argissolo Vermelho Escuro (AVE) and the other an Argissolo Vermelho Amarelo (AVA), colected on the Ap horizon on the depth of 0 to 0.20 m,conducted in tree densities (1.3, 1.5 and 1.7 kg dm-3) and three replicates. The crop used in the experiment was the corn (Zea mays), cultivar Itapuã 700. The variables evaluated were height and fresh mass (FM) of the corn shoot and levels of N, P, K, Ca, Mg and CO of the soil. The results obtained showed that the application of organic compost caused a significant effect on levels of macronutrients and CO available, inducing an increase in height and fresh matter in corn plants and that the soil compaction, enough to increase the densities from 1.3 to 1.7 kg dm-3, was able only to affect corn heightOs resíduos orgânicos quando bem aproveitados conduzem a grandes benefícios disponibilizando matéria orgânica e nutrientes ao solo. Nesse contexto o presente estudo teve por objetivo verificar o efeito da aplicação de doses crescentes de composto orgânico em dois solos submetidos a diferentes compactações. Para isto, em 54 vasos aplicou-se três doses de composto orgânico, nas quantidades de 0 (testemunha), 40 e 80 g dm-3, em dois solos sendo um Argissolo Vermelho Escuro (AVE) e o outro Argissolo Vermelho Amarelo (AVA), coletados no horizonte Ap, na profundidade de 0 a 0,20 m, conduzidos em três diferentes densidades (1,3, 1,5 e 1,7 kg dm-3) e três repetições. A cultura utilizada no experimento foi o milho (Zea mays), cultivar Itapuã 700. As variáveis avaliadas foram altura e massa fresca da parte aérea (MFPA) do milho e os teores de N, P, K, Ca, Mg e CO do solo. Os resultados obtidos mostraram que a aplicação do composto orgânico causou efeito significativo sobre os teores dos macronutrientes e CO disponíveis, propiciando elevação na altura e MFPA das plantas do milho e que a compactação do solo, necessária para aumentar a densidade de 1,3 para 1,7 kg dm-3, foi suficiente para afetar apenas a altura do milho.Submitted by (lucia.rodrigues@ufrpe.br) on 2016-08-15T13:44:42Z No. of bitstreams: 1 Pedro Normando Feitoza Rodrigues.pdf: 394266 bytes, checksum: f71d4417d7b44a4b7566eecc398eaf59 (MD5)Made available in DSpace on 2016-08-15T13:44:43Z (GMT). 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