Estresse salino em Rúcula (Eruca sativa mill) hidropônica: aspectos fisiológicos, bioquímicos e nutricionais.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: JESUS, Cléoma Guimarães de
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/5575
Resumo: Salinity is one of the abiotic stresses that limit to growth and productivity of agricultural crops worldwide. Scientific studies show that conventional practices aimed at solving the problem of salinization is costly and inefficient and in most cases, not viable under the economic point of view. In this scenario, hydroponics can be an alternative to the use of saline water, besides being a practice conducive to soil conservation and preservation of water sources. To evaluate the performance of two varieties of broadleaf and Cultivated arugula they were subjected to different salinity levels of 0, 20, 40, 60, 80 and 100 mol.m-3 NaCl to the nutrient solution in hydroponic systems. Salinity negatively affected all physiological parameters of both cultivars, the rate of absolute and relative growth, dry weight and piece fresh root aera and height and, except for the total number of leaves that did not correlate with the salinity factor. The high levels of sodium and chloride in the shoots and roots of plants subjected to salt stress caused a significant reduction in potassium, calcium, magnesium, and phosphorus in both varieties. Salt stress caused a reduction in both total protein and increase the concentration of free proline. The increase of chlorophyll "a" and "b" with increasing levels of salinity reflects the activation of a defense mechanism against salt stress, in addition to increasing the activity of enzymes of antioxidant system, catalase and peroxidase ascorbate and polyphenol.
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To evaluate the performance of two varieties of broadleaf and Cultivated arugula they were subjected to different salinity levels of 0, 20, 40, 60, 80 and 100 mol.m-3 NaCl to the nutrient solution in hydroponic systems. Salinity negatively affected all physiological parameters of both cultivars, the rate of absolute and relative growth, dry weight and piece fresh root aera and height and, except for the total number of leaves that did not correlate with the salinity factor. The high levels of sodium and chloride in the shoots and roots of plants subjected to salt stress caused a significant reduction in potassium, calcium, magnesium, and phosphorus in both varieties. Salt stress caused a reduction in both total protein and increase the concentration of free proline. The increase of chlorophyll "a" and "b" with increasing levels of salinity reflects the activation of a defense mechanism against salt stress, in addition to increasing the activity of enzymes of antioxidant system, catalase and peroxidase ascorbate and polyphenol.A salinidade é um dos estresses abióticos que mais limita o crescimento e a produtividade das culturas agrícolas em todo o mundo. Estudos científicos demonstram que práticas convencionais destinadas à solução do problema da salinização são onerosas e ineficientes e, na maioria das vezes, inviáveis sob o ponto de vista econômico. Nesse cenário, a hidroponia pode ser uma alternativa à utilização de águas salinas, além de ser uma prática favorável à conservação do solo e preservação dos mananciais de água. Para avaliar o desempenho de duas cultivares de rúcula Folha Larga e Cultivada estas foram submetidas a diferentes níveis de salinidade 0, 20, 40, 60, 80 e 100 mol.m-3 de NaCl na solução nutritiva, em sistema hidropônico. A salinidade influenciou negativamente todos os parâmetros fisiológicos de ambas as cultivares, como a taxa de crescimento absoluto e relativo, peso seco e fresco da parte aera e raiz e altura, com exceção do número total de folhas que não apresentou correlação com o fator salinidade. Os elevados teores de sódio e cloreto, na parte aérea e raízes, das plantas submetidas ao estresse salino provocaram uma redução significativa dos teores de potássio, cálcio, magnésio, e fósforo em ambas as variedades. O estresse salino provocou simultaneamente uma redução nos teores de proteína total e um aumento nos teores de prolina livre. O incremento do teor de clorofila “a‟ e “b” em função do aumento dos níveis de salinidade reflete a ativação de um mecanismo de defesa contra o estresse salino, além do incremento da atividade das enzimas do sistema antioxidante, como catalase e peroxidase do ascorbato e polifenoloxidase.Submitted by (lucia.rodrigues@ufrpe.br) on 2016-09-21T11:09:33Z No. of bitstreams: 1 Cleoma Guimaraes de Jesus.pdf: 1868670 bytes, checksum: 5798da2a6c8750222c8f330030fa2aa3 (MD5)Made available in DSpace on 2016-09-21T11:09:33Z (GMT). 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