Identificação, perfil de resistência a antimicrobianos e caracterização molecular de Aeromonas spp. isoladas de queijos de coalho tipo A comercializados na cidade de Recife - PE

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: LUNA, Rejane de Oliveira
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/5821
Resumo: he coalho cheese is a traditional product of the Northeast region of Brazil, produced since the colonization of the country. It is classified in coalho cheese type A made with the pasteurized milk, whole or skimmed, raw pressed mass, and coalho cheese type B that produced with raw milk. Contamination of milk by bacteria including Aeromonas can happen in obtaining or during processing, if procedures are not complied with health and safety as pasteurization and proper use of water quality in the cleaning of equipment. The objective was to evaluate the hygienic-sanitary profile of coalho cheese type A, with respect to quantification of Aeromonas, isolation and identification of species obtained in periods of summer and rainy, and check the resistance profile of isolates against antibiotics. We obtained mean Aeromonas counts ranging from 1.0 x 103 to 1.6 x 1010, and the highest counts observed during the rainy season. The species isolated were A. hydrophila (54.8%), A. caviae (24.7%) and A. sobria (17.8%), species frequently incriminated as causes of acute diarrhea, and less frequently, A. veronii (2.7%). All isolated strains showed resistance to multiple antimicrobial drugs, is resistant to at least three of the eight antibiotics tested. The coalho cheese type A may pose a risk to public health due to a high population of Aeromonas spp., presenting resistance to multiple antibiotics.
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spelling MENDES, Emiko ShinozakiPAIVA, José do Egito deMELO, Hélida Maria Gomes de deSOUZA, Juliana Chiappori Rochahttp://lattes.cnpq.br/8867471575525954LUNA, Rejane de Oliveira2016-10-21T15:14:16Z2012-02-01LUNA, Rejane de Oliveira. Identificação, perfil de resistência a antimicrobianos e caracterização molecular de Aeromonas spp. isoladas de queijos de coalho tipo A comercializados na cidade de Recife - PE. 2012. 50 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Ciência Veterinária) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife.http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/5821he coalho cheese is a traditional product of the Northeast region of Brazil, produced since the colonization of the country. It is classified in coalho cheese type A made with the pasteurized milk, whole or skimmed, raw pressed mass, and coalho cheese type B that produced with raw milk. Contamination of milk by bacteria including Aeromonas can happen in obtaining or during processing, if procedures are not complied with health and safety as pasteurization and proper use of water quality in the cleaning of equipment. The objective was to evaluate the hygienic-sanitary profile of coalho cheese type A, with respect to quantification of Aeromonas, isolation and identification of species obtained in periods of summer and rainy, and check the resistance profile of isolates against antibiotics. We obtained mean Aeromonas counts ranging from 1.0 x 103 to 1.6 x 1010, and the highest counts observed during the rainy season. The species isolated were A. hydrophila (54.8%), A. caviae (24.7%) and A. sobria (17.8%), species frequently incriminated as causes of acute diarrhea, and less frequently, A. veronii (2.7%). All isolated strains showed resistance to multiple antimicrobial drugs, is resistant to at least three of the eight antibiotics tested. The coalho cheese type A may pose a risk to public health due to a high population of Aeromonas spp., presenting resistance to multiple antibiotics.O queijo de coalho é um produto tradicional da região Nordeste do Brasil, produzido desde a colonização do país. É classificado em queijo de coalho tipo A o elaborado com leite pasteurizado, integral ou desnatado, de massa crua prensada em queijo de coalho tipo B o produzido com leite cru. A contaminação do leite, inclusive por bactérias do gênero Aeromonas pode acontecer na obtenção ou durante o processamento, se não forem observados procedimentos de higiene e de segurança como a pasteurização adequada e utilização de água de qualidade na higienização de equipamentos. Objetivou-se avaliar o perfil higiênico-sanitário de queijos de coalho tipo A, no que concerne à presença de aeromonas, a partir do isolamento e identificação das espécies obtidas nos períodos de verão e inverno, bem como verificação do perfil de resistência dos isolados frente a antibióticos. Foi observada alta freqüência de aeromonas em ambos os períodos. As espécies isoladas foram A. hydrophila (54,8%), A. caviae (24,7%) e A. sobria (17,8%), espécies frequentemente incriminadas como causadoras de diarréia aguda, e em menor freqüência, a A. veronii (2,7%). Todas as espécies isoladas apresentaram múltipla resistência a antimicrobianos, sendo resistentes no mínimo a três dos oito antibióticos testados. Queijos de coalho tipo A podem representar risco à saúde pública devido a uma alta freqüência de Aeromonas spp., apresentando múltipla resistência a antimicrobianos.Submitted by (edna.saturno@ufrpe.br) on 2016-10-21T15:14:16Z No. of bitstreams: 1 Rejane de Oliveira Luna.pdf: 624364 bytes, checksum: abb3a23602f4900daa128f502d869974 (MD5)Made available in DSpace on 2016-10-21T15:14:16Z (GMT). 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