Enoturistas en Chile: segmentación y comportamiento
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Turismo em Análise |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/114410 |
Resumo: | The aim of this work is to contribute to the analysis of the wine tourists’ profile, segmenting them according to their degree of involvement with wine and discovering how each group plans its trip and behaves before and during visiting the wineries, recommending to the entities related to tourism and wineries, respectively, measures to boost wine tourism. Twenty-three wineries representing the main Chilean winery regions participated in the study, which is a result of the opinion of 362 visitors. The results confirm that the groups least involved with wine are most susceptible to physical aspects and entertainment, while the most involved individuals value the wine, its tasting, variety and purchase. The main source of information for those planning a wine trip is their family and friend’s recommendation, while the main motivations are tasting wines and expanding knowledge about it. Unanimously, all four groups of tourists consider the service as a very important factor. |
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Enoturistas en Chile: segmentación y comportamientoWine tourists in Chile: segmentation and behaviorEnoturistas no Chile: segmentação e comportamentoEnoturismoEnoturistaSegmentaçãoChileWine tourismWine touristSegmentationChileEnoturismoEnoturistaSegmentaciónChileThe aim of this work is to contribute to the analysis of the wine tourists’ profile, segmenting them according to their degree of involvement with wine and discovering how each group plans its trip and behaves before and during visiting the wineries, recommending to the entities related to tourism and wineries, respectively, measures to boost wine tourism. Twenty-three wineries representing the main Chilean winery regions participated in the study, which is a result of the opinion of 362 visitors. The results confirm that the groups least involved with wine are most susceptible to physical aspects and entertainment, while the most involved individuals value the wine, its tasting, variety and purchase. The main source of information for those planning a wine trip is their family and friend’s recommendation, while the main motivations are tasting wines and expanding knowledge about it. Unanimously, all four groups of tourists consider the service as a very important factor.El objetivo de este trabajo es contribuir al análisis del perfil de enoturista, al segmentarlo de acuerdo con su grado de conexión con el vino para descubrir cómo cada grupo se comporta antes y durante las visitas a las viñas chilenas, y así proponer medidas de fomento del enoturismo a los órganos de turismo y a las vitivinícolas. Veintitrés viñas que representan a las principales regiones vitivinícolas de Chile participaron del estudio que incluyó la opinión de 362 visitantes. Los resultados confirman que cuanto menor es la conexión del grupo con el vino más susceptible será a los aspectos físicos y de entretenimiento, mientras que los individuos con más conexión valoran la degustación, la variedad y la compra. La principal fuente de información para aquellos que planean un viaje enoturístico es la indicación de parientes y amigos, mientras que las principales motivaciones son probar vinos y ampliar sus conocimientos. Por unanimidad, los cuatro grupos de turistas consideran el servicio como muy importante.O objetivo deste trabalho é contribuir para a análise do perfil do enoturista, segmentando-o conforme seu grau de envolvimento com o vinho e descobrindo como cada grupo planeja sua viagem e se comporta durante as visitas às vinícolas, sugerindo aos órgãos ligados ao turismo e às vinícolas, respectivamente, medidas para potencializar o enoturismo. Vinte e três vinícolas representativas das principais regiões vitivinícolas chilenas participaram do estudo que contou com a opinião de 362 visitantes. Os resultados confirmam que os grupos de menor envolvimento com o vinho são mais suscetíveis aos aspectos físicos e ao entretenimento, enquanto os mais envolvidos valorizam o vinho, sua degustação, variedade e compra. A principal fonte de informação para quem planeja uma viagem enoturística é a indicação de parentes e amigos, enquanto as principais motivações são provar vinhos e expandir os conhecimentos sobre a bebida. De forma unânime, todos os quatro grupos de turistas consideram o serviço prestado como muito importante.Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes2016-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Pares Peer-reviewedRevisado por paresapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/11441010.11606/issn.1984-4867.v27i3p474-499Revista Turismo em Análise; Vol. 27 No. 3 (2016); 474-499Revista Turismo em Análise; Vol. 27 Núm. 3 (2016); 474-499Revista Turismo em Análise; v. 27 n. 3 (2016); 474-4991984-48670103-5541reponame:Revista Turismo em Análiseinstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/114410/122218Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análiseinfo:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Flávio Faria de Abreu2017-01-06T20:45:25Zoai:revistas.usp.br:article/114410Revistahttps://www.revistas.usp.br/rtaPUBhttps://www.revistas.usp.br/rta/oaitanalise@usp.br || bragadc@usp.br1984-48670103-5541opendoar:2017-01-06T20:45:25Revista Turismo em Análise - Universidade de São Paulo (USP)false |
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