Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Luna, Francisco Vidal
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Klein, Herbert S.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Estudos Econômicos (São Paulo)
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006
Resumo: The utilization of slave labor in America was associated with export agriculture, although there was no slave regime which used slaves exclusively in such cultivation. Even in the areas most oriented toward exports, there was slave production of foodstuffs for subsistence and local market sales. But in few cases was this activity as important as in the slave economy in Brazil particularly in the pioneer areas of coffee production in São Paulo in the first half of the 19th century. The analysis of this process of foodstuffs production is the object of this article.
id USP-14_2f4880c7fea2838ccb081436348a7fa6
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/36006
network_acronym_str USP-14
network_name_str Estudos Econômicos (São Paulo)
repository_id_str
spelling Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19São Pauloslaveryproduction of foodstuffsagricultureSão Pauloescravismoprodução de alimentosagriculturaThe utilization of slave labor in America was associated with export agriculture, although there was no slave regime which used slaves exclusively in such cultivation. Even in the areas most oriented toward exports, there was slave production of foodstuffs for subsistence and local market sales. But in few cases was this activity as important as in the slave economy in Brazil particularly in the pioneer areas of coffee production in São Paulo in the first half of the 19th century. The analysis of this process of foodstuffs production is the object of this article.A utilização do trabalho escravo na América esteve associada com a agricultura para exportação. Entretanto, não houve regime escravista no qual os escravos foram utilizados somente naqueles cultivos; mesmo nas áreas mais orientadas para a exportação, houve produção de gêneros alimentícios para consumo próprio e abastecimento do mercado local. Porém, em poucos casos essa atividade foi tão marcante como na economia escravista no Brasil, em especial nas áreas pioneiras da cafeicultura em São Paulo, na primeira metade do século 19. A análise desse processo de produção é o objetivo deste artigo.Universidade de São Paulo. Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade2010-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/ee/article/view/3600610.1590/S0101-41612010000200002Estudos Econômicos (São Paulo); v. 40 n. 2 (2010); 295-317 1980-53570101-4161reponame:Estudos Econômicos (São Paulo)instname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006/38723Copyright (c) 2010 Francisco Vidal Luna, Herbert S. Kleinhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLuna, Francisco VidalKlein, Herbert S.2020-12-18T14:21:14Zoai:revistas.usp.br:article/36006Revistahttps://www.revistas.usp.br/eePUBhttps://www.revistas.usp.br/ee/oaiestudoseconomicos@usp.br||aldrighi@usp.br1980-53570101-4161opendoar:2020-12-18T14:21:14Estudos Econômicos (São Paulo) - Universidade de São Paulo (USP)false
dc.title.none.fl_str_mv Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
title Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
spellingShingle Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
Luna, Francisco Vidal
São Paulo
slavery
production of foodstuffs
agriculture
São Paulo
escravismo
produção de alimentos
agricultura
title_short Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
title_full Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
title_fullStr Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
title_full_unstemmed Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
title_sort Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
author Luna, Francisco Vidal
author_facet Luna, Francisco Vidal
Klein, Herbert S.
author_role author
author2 Klein, Herbert S.
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Luna, Francisco Vidal
Klein, Herbert S.
dc.subject.por.fl_str_mv São Paulo
slavery
production of foodstuffs
agriculture
São Paulo
escravismo
produção de alimentos
agricultura
topic São Paulo
slavery
production of foodstuffs
agriculture
São Paulo
escravismo
produção de alimentos
agricultura
description The utilization of slave labor in America was associated with export agriculture, although there was no slave regime which used slaves exclusively in such cultivation. Even in the areas most oriented toward exports, there was slave production of foodstuffs for subsistence and local market sales. But in few cases was this activity as important as in the slave economy in Brazil particularly in the pioneer areas of coffee production in São Paulo in the first half of the 19th century. The analysis of this process of foodstuffs production is the object of this article.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-06-30
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006
10.1590/S0101-41612010000200002
url https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006
identifier_str_mv 10.1590/S0101-41612010000200002
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006/38723
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2010 Francisco Vidal Luna, Herbert S. Klein
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2010 Francisco Vidal Luna, Herbert S. Klein
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade
dc.source.none.fl_str_mv Estudos Econômicos (São Paulo); v. 40 n. 2 (2010); 295-317
1980-5357
0101-4161
reponame:Estudos Econômicos (São Paulo)
instname:Universidade de São Paulo (USP)
instacron:USP
instname_str Universidade de São Paulo (USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Estudos Econômicos (São Paulo)
collection Estudos Econômicos (São Paulo)
repository.name.fl_str_mv Estudos Econômicos (São Paulo) - Universidade de São Paulo (USP)
repository.mail.fl_str_mv estudoseconomicos@usp.br||aldrighi@usp.br
_version_ 1787713828906074112