Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Econômicos (São Paulo) |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006 |
Resumo: | The utilization of slave labor in America was associated with export agriculture, although there was no slave regime which used slaves exclusively in such cultivation. Even in the areas most oriented toward exports, there was slave production of foodstuffs for subsistence and local market sales. But in few cases was this activity as important as in the slave economy in Brazil particularly in the pioneer areas of coffee production in São Paulo in the first half of the 19th century. The analysis of this process of foodstuffs production is the object of this article. |
id |
USP-14_2f4880c7fea2838ccb081436348a7fa6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usp.br:article/36006 |
network_acronym_str |
USP-14 |
network_name_str |
Estudos Econômicos (São Paulo) |
repository_id_str |
|
spelling |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19São Pauloslaveryproduction of foodstuffsagricultureSão Pauloescravismoprodução de alimentosagriculturaThe utilization of slave labor in America was associated with export agriculture, although there was no slave regime which used slaves exclusively in such cultivation. Even in the areas most oriented toward exports, there was slave production of foodstuffs for subsistence and local market sales. But in few cases was this activity as important as in the slave economy in Brazil particularly in the pioneer areas of coffee production in São Paulo in the first half of the 19th century. The analysis of this process of foodstuffs production is the object of this article.A utilização do trabalho escravo na América esteve associada com a agricultura para exportação. Entretanto, não houve regime escravista no qual os escravos foram utilizados somente naqueles cultivos; mesmo nas áreas mais orientadas para a exportação, houve produção de gêneros alimentícios para consumo próprio e abastecimento do mercado local. Porém, em poucos casos essa atividade foi tão marcante como na economia escravista no Brasil, em especial nas áreas pioneiras da cafeicultura em São Paulo, na primeira metade do século 19. A análise desse processo de produção é o objetivo deste artigo.Universidade de São Paulo. Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade2010-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/ee/article/view/3600610.1590/S0101-41612010000200002Estudos Econômicos (São Paulo); v. 40 n. 2 (2010); 295-317 1980-53570101-4161reponame:Estudos Econômicos (São Paulo)instname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006/38723Copyright (c) 2010 Francisco Vidal Luna, Herbert S. Kleinhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLuna, Francisco VidalKlein, Herbert S.2020-12-18T14:21:14Zoai:revistas.usp.br:article/36006Revistahttps://www.revistas.usp.br/eePUBhttps://www.revistas.usp.br/ee/oaiestudoseconomicos@usp.br||aldrighi@usp.br1980-53570101-4161opendoar:2020-12-18T14:21:14Estudos Econômicos (São Paulo) - Universidade de São Paulo (USP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19 |
title |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19 |
spellingShingle |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19 Luna, Francisco Vidal São Paulo slavery production of foodstuffs agriculture São Paulo escravismo produção de alimentos agricultura |
title_short |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19 |
title_full |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19 |
title_fullStr |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19 |
title_full_unstemmed |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19 |
title_sort |
Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19 |
author |
Luna, Francisco Vidal |
author_facet |
Luna, Francisco Vidal Klein, Herbert S. |
author_role |
author |
author2 |
Klein, Herbert S. |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Luna, Francisco Vidal Klein, Herbert S. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
São Paulo slavery production of foodstuffs agriculture São Paulo escravismo produção de alimentos agricultura |
topic |
São Paulo slavery production of foodstuffs agriculture São Paulo escravismo produção de alimentos agricultura |
description |
The utilization of slave labor in America was associated with export agriculture, although there was no slave regime which used slaves exclusively in such cultivation. Even in the areas most oriented toward exports, there was slave production of foodstuffs for subsistence and local market sales. But in few cases was this activity as important as in the slave economy in Brazil particularly in the pioneer areas of coffee production in São Paulo in the first half of the 19th century. The analysis of this process of foodstuffs production is the object of this article. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-06-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006 10.1590/S0101-41612010000200002 |
url |
https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006 |
identifier_str_mv |
10.1590/S0101-41612010000200002 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/36006/38723 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2010 Francisco Vidal Luna, Herbert S. Klein http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2010 Francisco Vidal Luna, Herbert S. Klein http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade |
dc.source.none.fl_str_mv |
Estudos Econômicos (São Paulo); v. 40 n. 2 (2010); 295-317 1980-5357 0101-4161 reponame:Estudos Econômicos (São Paulo) instname:Universidade de São Paulo (USP) instacron:USP |
instname_str |
Universidade de São Paulo (USP) |
instacron_str |
USP |
institution |
USP |
reponame_str |
Estudos Econômicos (São Paulo) |
collection |
Estudos Econômicos (São Paulo) |
repository.name.fl_str_mv |
Estudos Econômicos (São Paulo) - Universidade de São Paulo (USP) |
repository.mail.fl_str_mv |
estudoseconomicos@usp.br||aldrighi@usp.br |
_version_ |
1787713828906074112 |