Germinação e vigor de sementes de aspargo osmoticamente condicionadas
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Data de Publicação: | 2005 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Scientia Agrícola (Online) |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/sa/article/view/22079 |
Resumo: | The osmotic conditioning or priming is considered a promising technique to speed up germination and to improve seed performance. Four seed lots of asparagus, Mary Washington cultivar, were primed at 25°C for seven or 14 days using PEG 6000 at -1.0 or -1.2 MPa, or sea water at -3.3 MPa; or for three days in distilled water. The physiological quality of the seeds was evaluated by standard germination, first count germination, speed of seedling emergence, and germination percentage and seedling fresh and dry weights after controlled deterioration test. Primed seeds presented higher germination speed, independently of their initial physiological quality. Beneficial effects of priming on germination and vigour were more expressive in the seed lot of low physiological quality. Priming in PEG 6000 at -1.0 MPa for 14 days was the most beneficial treatment to improve asparagus seeds performance. |
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Germinação e vigor de sementes de aspargo osmoticamente condicionadas Germination and vigour of primed asparagus seeds condicionamento osmóticoqualidade fisiológicaosmotic conditioningphysiological quality The osmotic conditioning or priming is considered a promising technique to speed up germination and to improve seed performance. Four seed lots of asparagus, Mary Washington cultivar, were primed at 25°C for seven or 14 days using PEG 6000 at -1.0 or -1.2 MPa, or sea water at -3.3 MPa; or for three days in distilled water. The physiological quality of the seeds was evaluated by standard germination, first count germination, speed of seedling emergence, and germination percentage and seedling fresh and dry weights after controlled deterioration test. Primed seeds presented higher germination speed, independently of their initial physiological quality. Beneficial effects of priming on germination and vigour were more expressive in the seed lot of low physiological quality. Priming in PEG 6000 at -1.0 MPa for 14 days was the most beneficial treatment to improve asparagus seeds performance. O condicionamento osmótico ou priming tem sido considerado uma técnica promissora para acelerar a germinação e melhorar o desempenho das sementes. Sementes de quatro lotes de aspargo, cv. Mary Washington, foram condicionadas em PEG 6000 a -1,0 e -1,2 MPa, por 7 e 14 dias, em água do mar a -3,3 MPa, por 7 e 14 dias e em água destilada por 3 dias, em BOD a 25°C. Sementes não condicionadas foram usadas como testemunha. A qualidade fisiológica das sementes foi avaliada pela germinação, primeira contagem de germinação, velocidade de emergência e pela porcentagem de geminação e pesos da matéria fresca e seca das plântulas obtidas no teste de deterioração controlada (45°C/24 horas). O experimento foi instalado no delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições e oito tratamentos, sendo as médias comparadas pelo teste de Duncan a 5%. Sementes de aspargo condicionadas osmoticamente apresentaram maior velocidade de germinação, independentemente de sua qualidade fisiológica inicial. Efeitos benéficos do condicionamento osmótico, na germinação e no vigor, foram mais expressivos no lote de baixa qualidade fisiológica. O condicionamento em PEG a -1,0 MPa por 14 dias foi, em geral, o tratamento mais adequado para promover melhoria na qualidade fisiológica dessas sementes. Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz2005-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/sa/article/view/2207910.1590/S0103-90162005000400003Scientia Agricola; v. 62 n. 4 (2005); 319-324Scientia Agricola; Vol. 62 No. 4 (2005); 319-324Scientia Agricola; Vol. 62 Núm. 4 (2005); 319-3241678-992X0103-9016reponame:Scientia Agrícola (Online)instname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPenghttps://www.revistas.usp.br/sa/article/view/22079/24103Copyright (c) 2015 Scientia Agricolainfo:eu-repo/semantics/openAccessBittencourt, Mário Lúcio de CarvalhoDias, Denise Cunha Fernandes dos SantosDias, Luiz Antônio dos SantosAraújo, Eduardo Fontes2015-07-07T16:58:32Zoai:revistas.usp.br:article/22079Revistahttp://revistas.usp.br/sa/indexPUBhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpscientia@usp.br||alleoni@usp.br1678-992X0103-9016opendoar:2015-07-07T16:58:32Scientia Agrícola (Online) - Universidade de São Paulo (USP)false |
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