Germinação de sementes e desenvolvimento de plântulas de melão em resposta ao condicionamento osmótico
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2003 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Scientia Agrícola (Online) |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/sa/article/view/21874 |
Resumo: | Important factors affecting seed priming have not been extensively reported in muskmelon (Cucumis melo L.) studies. The optimization of the seed priming technique becomes very important at the commercial scale. Little information has been reported on seedling development of muskmelon subsequent to seed priming. Seeds of muskmelon were primed in darkness at 25°C in different solutions and three osmotic potentials. Seeds were also primed with and without aeration during different periods. In relation to osmotic solutions, an osmotic potential around -1.30 MPa is most adequate for muskmelon priming. Salt solutions gave better germination rate but were deleterious for seed germination, especially at higher osmotic potentials. Aeration of the soaking salt solution gave faster germination at 17°C, and because of the early germination, these treatments probably presented a better seedling development. Deleterious effect on total seed germination was observed for long soaking periods with aeration. Fungal growth increased on seeds primed in aerated solutions. Seeds from priming treatments had a better germination rate and seedling development under 17 and 25°C. |
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Germinação de sementes e desenvolvimento de plântulas de melão em resposta ao condicionamento osmótico Muskmelon seed germination and seedling development in response to seed priming Cucumis meloestabelecimento de plântulasCucumis meloosmoconditioningstand establishment Important factors affecting seed priming have not been extensively reported in muskmelon (Cucumis melo L.) studies. The optimization of the seed priming technique becomes very important at the commercial scale. Little information has been reported on seedling development of muskmelon subsequent to seed priming. Seeds of muskmelon were primed in darkness at 25°C in different solutions and three osmotic potentials. Seeds were also primed with and without aeration during different periods. In relation to osmotic solutions, an osmotic potential around -1.30 MPa is most adequate for muskmelon priming. Salt solutions gave better germination rate but were deleterious for seed germination, especially at higher osmotic potentials. Aeration of the soaking salt solution gave faster germination at 17°C, and because of the early germination, these treatments probably presented a better seedling development. Deleterious effect on total seed germination was observed for long soaking periods with aeration. Fungal growth increased on seeds primed in aerated solutions. Seeds from priming treatments had a better germination rate and seedling development under 17 and 25°C. Importantes fatores afetando o condicionamento osmótico não têm sido extensivamente relatados em sementes de melão (Cucumis melo L.). A otimização do condicionamento osmótico é extremamente importante em uma escala comercial. Poucas informações têm sido relatadas quanto ao desenvolvimento de plântulas em resposta ao condicionamento osmótico de sementes de melão. Sementes de melão foram condicionadas a 25°C, na ausência de luz, em diferentes soluções osmóticas utilizando três potenciais osmóticos para cada solução. Em outro estudo, sementes foram condicionadas com ou sem aeração durante vários períodos. Indiferentemente das soluções osmóticas, o potencial osmótico em torno de - 1,30 MPa foi mais adequado para o condicionamento osmótico. Sementes condicionadas em soluções salinas germinaram mais rápido, mas apresentaram redução na porcentagem de germinação, principalmente nos potenciais osmóticos mais altos. A aeração das soluções salinas acelerou a germinação das sementes a 17°C e, provavelmente devido a germinação mais rápida, estes tratamentos mostraram um melhor desenvolvimento das plântulas. Efeitos deletérios na germinação foram observados em sementes que foram condicionadas em soluções aeradas por períodos mais prolongados. Foi observado ainda maior crescimento de fungos em sementes condicionadas em soluções aeradas. Sementes condicionadas germinaram mais rápido e originaram plântulas mais desenvolvidas tanto a 17 como a 25°C quando comparadas com as sementes não condicionadas. Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz2003-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/sa/article/view/2187410.1590/S0103-90162003000100011Scientia Agricola; v. 60 n. 1 (2003); 71-75Scientia Agricola; Vol. 60 Núm. 1 (2003); 71-75Scientia Agricola; Vol. 60 No. 1 (2003); 71-751678-992X0103-9016reponame:Scientia Agrícola (Online)instname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPenghttps://www.revistas.usp.br/sa/article/view/21874/23898Copyright (c) 2015 Scientia Agricolainfo:eu-repo/semantics/openAccessNascimento, Warley Marcos2015-07-07T16:32:23Zoai:revistas.usp.br:article/21874Revistahttp://revistas.usp.br/sa/indexPUBhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpscientia@usp.br||alleoni@usp.br1678-992X0103-9016opendoar:2015-07-07T16:32:23Scientia Agrícola (Online) - Universidade de São Paulo (USP)false |
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