Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rodrigues, Cristiana Tristão
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Coelho, Alexandre Bragança, Braga, Marcelo José, Gomes, Adriano Provezano
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Economia Aplicada
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/ecoa/article/view/46191
Resumo: This study investigates the pattern of nutrient intake for Brazilians in the 1995 to 2003 period. For this purpose, the Almost Ideal Demand System (AIDS) was used. Results showed that the population nutrient demand is not too sensitive to prices and families tend to demand relatively more fat, cholesterol and carbohydrates than vitamins and minerals. Besides, the impacts of expenditure increases on nutrients consumption of are not very high. One important conclusion is that consumers will not necessarily consume more nutritious products when food patterns change, which may result in the deterioration of nutrients intake.
id USP-21_c712083eb7f329737c4c698e7bab4200
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/46191
network_acronym_str USP-21
network_name_str Economia Aplicada
repository_id_str
spelling Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003Demanda por nutrientesPesquisa de Orçamento Familiarmodelo Almost Ideal Demand SystemHousehold Budget SurveysAlmost Ideal Demand SystemNutrients demandThis study investigates the pattern of nutrient intake for Brazilians in the 1995 to 2003 period. For this purpose, the Almost Ideal Demand System (AIDS) was used. Results showed that the population nutrient demand is not too sensitive to prices and families tend to demand relatively more fat, cholesterol and carbohydrates than vitamins and minerals. Besides, the impacts of expenditure increases on nutrients consumption of are not very high. One important conclusion is that consumers will not necessarily consume more nutritious products when food patterns change, which may result in the deterioration of nutrients intake.Este estudo buscou analisar o padrão de consumo de nutrientes dos brasileiros de 1995 a 2003. Para este fim, empregou-se o modelo Almost Ideal Demand System. Constatou-se que a demanda de nutrientes é pouco sensível aos preços e as famílias tendem a demandar relativamente mais gorduras, colesterol e carboidratos do que vitaminas e minerais. Além disso, os impactos de aumentos no dispêndio sobre o consumo de nutrientes não são muito elevados. Conclui-se que os consumidores, diante de mudanças favoráveis ao consumo, não necessariamente consumirão produtos mais nutritivos. Essas mudanças poderão resultar na deterioração do padrão de consumo dos nutrientes.Universidade de São Paulo, FEA-RP/USP2012-03-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/ecoa/article/view/4619110.1590/S1413-80502012000100001Economia Aplicada; Vol. 16 No. 1 (2012); 5-30Economia Aplicada; Vol. 16 Núm. 1 (2012); 5-30Economia Aplicada; v. 16 n. 1 (2012); 5-301980-53301413-8050reponame:Economia Aplicadainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/ecoa/article/view/46191/49813Copyright (c) 2015 Economia Aplicadainfo:eu-repo/semantics/openAccessRodrigues, Cristiana TristãoCoelho, Alexandre BragançaBraga, Marcelo JoséGomes, Adriano Provezano2016-02-03T16:59:31Zoai:revistas.usp.br:article/46191Revistahttps://www.revistas.usp.br/ecoaPUBhttps://www.revistas.usp.br/ecoa/oai||revecap@usp.br1980-53301413-8050opendoar:2023-09-13T12:16:58.619714Economia Aplicada - Universidade de São Paulo (USP)false
dc.title.none.fl_str_mv Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003
title Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003
spellingShingle Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003
Rodrigues, Cristiana Tristão
Demanda por nutrientes
Pesquisa de Orçamento Familiar
modelo Almost Ideal Demand System
Household Budget Surveys
Almost Ideal Demand System
Nutrients demand
title_short Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003
title_full Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003
title_fullStr Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003
title_full_unstemmed Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003
title_sort Demanda por nutrientes nas principais regiões metropolitanas do Brasil no período de 1995-2003
author Rodrigues, Cristiana Tristão
author_facet Rodrigues, Cristiana Tristão
Coelho, Alexandre Bragança
Braga, Marcelo José
Gomes, Adriano Provezano
author_role author
author2 Coelho, Alexandre Bragança
Braga, Marcelo José
Gomes, Adriano Provezano
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Rodrigues, Cristiana Tristão
Coelho, Alexandre Bragança
Braga, Marcelo José
Gomes, Adriano Provezano
dc.subject.por.fl_str_mv Demanda por nutrientes
Pesquisa de Orçamento Familiar
modelo Almost Ideal Demand System
Household Budget Surveys
Almost Ideal Demand System
Nutrients demand
topic Demanda por nutrientes
Pesquisa de Orçamento Familiar
modelo Almost Ideal Demand System
Household Budget Surveys
Almost Ideal Demand System
Nutrients demand
description This study investigates the pattern of nutrient intake for Brazilians in the 1995 to 2003 period. For this purpose, the Almost Ideal Demand System (AIDS) was used. Results showed that the population nutrient demand is not too sensitive to prices and families tend to demand relatively more fat, cholesterol and carbohydrates than vitamins and minerals. Besides, the impacts of expenditure increases on nutrients consumption of are not very high. One important conclusion is that consumers will not necessarily consume more nutritious products when food patterns change, which may result in the deterioration of nutrients intake.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-03-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/ecoa/article/view/46191
10.1590/S1413-80502012000100001
url https://www.revistas.usp.br/ecoa/article/view/46191
identifier_str_mv 10.1590/S1413-80502012000100001
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/ecoa/article/view/46191/49813
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2015 Economia Aplicada
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2015 Economia Aplicada
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo, FEA-RP/USP
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo, FEA-RP/USP
dc.source.none.fl_str_mv Economia Aplicada; Vol. 16 No. 1 (2012); 5-30
Economia Aplicada; Vol. 16 Núm. 1 (2012); 5-30
Economia Aplicada; v. 16 n. 1 (2012); 5-30
1980-5330
1413-8050
reponame:Economia Aplicada
instname:Universidade de São Paulo (USP)
instacron:USP
instname_str Universidade de São Paulo (USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Economia Aplicada
collection Economia Aplicada
repository.name.fl_str_mv Economia Aplicada - Universidade de São Paulo (USP)
repository.mail.fl_str_mv ||revecap@usp.br
_version_ 1800221694967676928