Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1983 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23177 |
Resumo: | A knowledge of the bioavailability of dietary iron is indispensable to the promotion of an iron fortification program. The quantification of that property was determined for three common meals, breakfast (bread, margarine, coffee with sugar), lunch (rice, beans, meat, coffee with sugar) and dinner (rice, beans, fried egg, coffee with sugar) served to 28 apparently healthy adults of both sexes. The bioavailable iron density (dFe B) found was: breakfast - dFe B = 0,23; lunch - dFe B = 0,73 and dinner - dFe B = 0,28. These results, insufficient to supply the iron required by women, suggest that fortification is not an effective strategy for control of iron deficiency anemia if applied to meals like those studied. |
id |
USP-23_2cca9721f46a364b9e75c663f5651e87 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usp.br:article/23177 |
network_acronym_str |
USP-23 |
network_name_str |
Revista de Saúde Pública |
repository_id_str |
|
spelling |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil Densidade do ferro biodisponível em uma dieta habitual no Estado de São Paulo FerroDietaInquéritos nutricionais^i1^sEstado de São PauloBraIronDietNutritionsurveys^i2^sS. Paulo StateBra A knowledge of the bioavailability of dietary iron is indispensable to the promotion of an iron fortification program. The quantification of that property was determined for three common meals, breakfast (bread, margarine, coffee with sugar), lunch (rice, beans, meat, coffee with sugar) and dinner (rice, beans, fried egg, coffee with sugar) served to 28 apparently healthy adults of both sexes. The bioavailable iron density (dFe B) found was: breakfast - dFe B = 0,23; lunch - dFe B = 0,73 and dinner - dFe B = 0,28. These results, insufficient to supply the iron required by women, suggest that fortification is not an effective strategy for control of iron deficiency anemia if applied to meals like those studied. O conhecimento do potencial de biodisponibilidade de ferro da dieta de uma população é imprescindível na implantação de um programa de fortificação com esse mineral. A quantificação da capacidade de absorção do ferro dietético foi efetuada em três refeições, habituais entre os paulistas: desjejum (pão, margarina, café com açúcar), almoço (arroz, feijão, carne e café com açúcar) e jantar (arroz, feijão, ovo frito, café com açúcar), servidas a 28 indivíduos adultos, de ambos os sexos, aparentemente sadios. As densidades do ferro biodisponível (dFeB) nas refeições estudadas foram: desjejum dFeB = 0,23; almoço dFeB = 0,73 e jantar dFeB = 0,28. Os valores encontrados, bastante inferiores aos adequados para suprir o requerimento de ferro da mulher, sugerem que a fortificação não é estratégia efetiva no controle da anemia ferropriva, quando aplicada às refeições de composição igual àquelas estudadas. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública1983-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/2317710.1590/S0034-89101983000400004Revista de Saúde Pública; Vol. 17 No. 4 (1983); 290-296 Revista de Saúde Pública; Vol. 17 Núm. 4 (1983); 290-296 Revista de Saúde Pública; v. 17 n. 4 (1983); 290-296 1518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23177/25203Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessSzarfarc, Sophia Cornbluth2012-05-28T15:07:38Zoai:revistas.usp.br:article/23177Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2012-05-28T15:07:38Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil Densidade do ferro biodisponível em uma dieta habitual no Estado de São Paulo |
title |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil |
spellingShingle |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil Szarfarc, Sophia Cornbluth Ferro Dieta Inquéritos nutricionais^i1^sEstado de São Paulo Bra Iron Diet Nutrition surveys^i2^sS. Paulo State Bra |
title_short |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil |
title_full |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil |
title_fullStr |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil |
title_full_unstemmed |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil |
title_sort |
Bioavailable iron density in a customary diet in S. Paulo State, Brazil |
author |
Szarfarc, Sophia Cornbluth |
author_facet |
Szarfarc, Sophia Cornbluth |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Szarfarc, Sophia Cornbluth |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ferro Dieta Inquéritos nutricionais^i1^sEstado de São Paulo Bra Iron Diet Nutrition surveys^i2^sS. Paulo State Bra |
topic |
Ferro Dieta Inquéritos nutricionais^i1^sEstado de São Paulo Bra Iron Diet Nutrition surveys^i2^sS. Paulo State Bra |
description |
A knowledge of the bioavailability of dietary iron is indispensable to the promotion of an iron fortification program. The quantification of that property was determined for three common meals, breakfast (bread, margarine, coffee with sugar), lunch (rice, beans, meat, coffee with sugar) and dinner (rice, beans, fried egg, coffee with sugar) served to 28 apparently healthy adults of both sexes. The bioavailable iron density (dFe B) found was: breakfast - dFe B = 0,23; lunch - dFe B = 0,73 and dinner - dFe B = 0,28. These results, insufficient to supply the iron required by women, suggest that fortification is not an effective strategy for control of iron deficiency anemia if applied to meals like those studied. |
publishDate |
1983 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1983-08-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23177 10.1590/S0034-89101983000400004 |
url |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23177 |
identifier_str_mv |
10.1590/S0034-89101983000400004 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23177/25203 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública; Vol. 17 No. 4 (1983); 290-296 Revista de Saúde Pública; Vol. 17 Núm. 4 (1983); 290-296 Revista de Saúde Pública; v. 17 n. 4 (1983); 290-296 1518-8787 0034-8910 reponame:Revista de Saúde Pública instname:Universidade de São Paulo (USP) instacron:USP |
instname_str |
Universidade de São Paulo (USP) |
instacron_str |
USP |
institution |
USP |
reponame_str |
Revista de Saúde Pública |
collection |
Revista de Saúde Pública |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP) |
repository.mail.fl_str_mv |
revsp@org.usp.br||revsp1@usp.br |
_version_ |
1800221771739168768 |