The treatment of hypertension and the decline of mortality from cerebrovascular accidents
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Data de Publicação: | 1990 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23755 |
Resumo: | A possible cause-effect relation ship between the decline of mortality from cerebro-vascular accidents (CVA) and a better control of arterial hypertension is discussed. The international literature on the subject is critically reviewed in the light of the possible statistical artifacts for enumeration of CVAs, the incidence and fatality of the disease, the prevalence of other risk factors such as hypercholesterolemia, smoking, and the consumption of sodium, potassium and alcohol, and obesity, as well as the contribution of health care. |
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The treatment of hypertension and the decline of mortality from cerebrovascular accidents Tratamento da hipertensão e declínio da mortalidade por acidentes vasculares cerebrais Distúrbios cerebrovasculares^i1^smortalidPrevisõesHipertensão^i1^sprevenCerebrovascular desorders^i2^smortalForecastingHypertension^i2^sprevent A possible cause-effect relation ship between the decline of mortality from cerebro-vascular accidents (CVA) and a better control of arterial hypertension is discussed. The international literature on the subject is critically reviewed in the light of the possible statistical artifacts for enumeration of CVAs, the incidence and fatality of the disease, the prevalence of other risk factors such as hypercholesterolemia, smoking, and the consumption of sodium, potassium and alcohol, and obesity, as well as the contribution of health care. É discutida a possível relação causa-efeito entre o declínio da mortalidade por acidentes vasculares cerebrais (AVC) e o melhor tratamento da hipertensão arterial. Para isto são revistos criticamente na literatura internacional os possíveis artefatos estatísticos para a enumeração dos AVCs, a letalidade e a incidência de AVC a prevalência de outros fatores de risco como hipercolesterolemia, tabagismo, ingestão de sódio, potássio e álcool, a obesidade e também a contribuição da assistência médica. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública1990-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/2375510.1590/S0034-89101990000400013Revista de Saúde Pública; Vol. 24 No. 4 (1990); 332-336 Revista de Saúde Pública; Vol. 24 Núm. 4 (1990); 332-336 Revista de Saúde Pública; v. 24 n. 4 (1990); 332-336 1518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23755/25791Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessEluf Neto, JoséLotufo, Paulo AndradeLólio, Cecília Amaro de2012-05-28T20:47:30Zoai:revistas.usp.br:article/23755Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2012-05-28T20:47:30Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false |
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