Desempenho e análise econômica de frangos de corte alimentados com dietas contendo farelo de acerola em substituição ao milho
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/64536 |
Resumo: | It was aimed with this research to evaluate the performance of broiler chickens fed diets containing increasing levels of acerola meal in replacement of corn and analyze the economic viability of that production system. A total of 980 day-old male Cobb chicks were used, allotted in a completely randomized design, with four treatments - inclusion levels (0%, 5%, 10% and 15%) of acerola meal in replacement of corn – and seven replications with 35 birds per experimental unit. The birds were weighed at 21 and 42 days of age to measure the performance data. In the period between 1 and 21 days of age, differences were observed in the feed intake and feed:gain only, in which the inclusion of acerola meal linearly decreased feed intake and improved feed:gain up to a level of 10.25%. For the total rearing period, the control treatment showed higher body weight. The feed:gain showed linear effect, worsening the results with increasing amounts of acerola meal in the diets. In the same period, there was no significant difference in feed intake and productive efficiency index. With regard to the economic analysis, it was found that the lowest final cost per broiler was observed in diets with 10% of acerola meal inclusion in replacement of corn. |
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Desempenho e análise econômica de frangos de corte alimentados com dietas contendo farelo de acerola em substituição ao milhoPerformance and economic analysis of broilers fed diets containing acerola meal in replacement of cornalternate ingredientbroiler nutritionby-productsingrediente alternativonutrição de frangossubprodutosIt was aimed with this research to evaluate the performance of broiler chickens fed diets containing increasing levels of acerola meal in replacement of corn and analyze the economic viability of that production system. A total of 980 day-old male Cobb chicks were used, allotted in a completely randomized design, with four treatments - inclusion levels (0%, 5%, 10% and 15%) of acerola meal in replacement of corn – and seven replications with 35 birds per experimental unit. The birds were weighed at 21 and 42 days of age to measure the performance data. In the period between 1 and 21 days of age, differences were observed in the feed intake and feed:gain only, in which the inclusion of acerola meal linearly decreased feed intake and improved feed:gain up to a level of 10.25%. For the total rearing period, the control treatment showed higher body weight. The feed:gain showed linear effect, worsening the results with increasing amounts of acerola meal in the diets. In the same period, there was no significant difference in feed intake and productive efficiency index. With regard to the economic analysis, it was found that the lowest final cost per broiler was observed in diets with 10% of acerola meal inclusion in replacement of corn.Objetivou-se com a pesquisa avaliar o desempenho de frangos de corte alimentados com dietas contendo níveis crescentes de inclusão de farelo de acerola em substituição ao milho e analisar a viabilidade econômica desse sistema de produção. Foram utilizados 980 pintos de corte com um dia de idade, machos, da linhagem Cobb, distribuídos num delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos - níveis de inclusão (0, 5, 10 e 15%) de farelo de acerola em substituição ao milho - e sete repetições com 35 aves por unidade experimental. Aos 21 e 42 dias de idade as aves foram pesadas para a mensuração dos dados de desempenho. No período de 1 a 21 dias de idade, foram observadas diferenças somente no consumo de ração e na conversão alimentar, onde a inclusão de farelo de acerola diminuiu linearmente o consumo de ração e melhorou a conversão alimentar até o nível de 10,25%. No período total de criação o tratamento controle apresentou maior peso corporal. A conversão alimentar apresentou efeito linear, piorando os resultados com o aumento da quantidade de farelo de acerola nas dietas. Nesse mesmo período, não houve diferença significativa no consumo de ração e no fator de produção. Quanto à análise econômica, verificou-se que o menor custo final por frango foi observado nas dietas com 10% de inclusão de farelo de acerola em substituição ao milho.Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia2014-12-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/6453610.11606/issn.1678-4456.v51i3p224-232Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; Vol. 51 Núm. 3 (2014); 224-232Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; Vol. 51 No. 3 (2014); 224-232Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; v. 51 n. 3 (2014); 224-232Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; V. 51 N. 3 (2014); 224-2321678-44561413-9596reponame:Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Scienceinstname:Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo (FMVZ-USP)instacron:USPenghttps://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/64536/91493Copyright (c) 2014 Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Scienceinfo:eu-repo/semantics/openAccessZanetti, Leonardo HenriquePolycarpo, Gustavo do ValleBrichi, André Luís ConeglianBarbieri, AdrianoSabbag, Omar JorgeCooke, Reinaldo FernandesCruz-Polycarpo, Valquíria CaçãoOliveira, Raphael Fortes de2020-06-23T04:06:14Zoai:revistas.usp.br:article/64536Revistahttps://www.revistas.usp.br/bjvrasPUBhttps://www.revistas.usp.br/bjvras/oaibjvras@usp.br1413-95961413-9596opendoar:https://www.revistas.usp.br/bjvras/index2023-01-12T16:43:49.496685Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science - Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo (FMVZ-USP)false |
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