Impact of information (conventional and lactose free) on the acceptance of chocolate beverages

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Garcia, Letícia Queli
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Dutra, Mariana Borges de Lima, Mariano, Ana Flávia Crispim, Miyamoto, Michely Harumi, Annechini, Iara Machado
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
Texto Completo: https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/830
Resumo: Through the study of consumer behavior concerning food and beverages, one can find several factors that directly influence the perception of the sensory characteristics of a given product. The expectation of how a product should be in relation to the information contained on its label is one of the main factors that change these perceptions. Lactose-free foods were created to meet the demand of consumers who cannot consume foods with this type of sugar, but without the intention of changing their taste. Based on this concept, the objective of the work was to verify if there is a significant difference between chocolate beverages, with and without lactose, regarding their sensory aspects, identifying which of them is closer to the ideal sweetness and chocolate flavor, to verify if the 'lactose-free' information causes a change in consumer behavior and how it interferes with purchase intent.
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spelling Impact of information (conventional and lactose free) on the acceptance of chocolate beveragesImpacto da informação (convencional e sem lactose) na aceitabilidade de bebidas achocolatadasbehavior; expectancy; general food labeling; sensory acceptance test.Ciência e Tecnologia de Alimentos; Avaliação e Controle de Qualidade de Alimentoscomportamento; expectativa; rotulagem geral de alimentos; teste sensorial de aceitação.Through the study of consumer behavior concerning food and beverages, one can find several factors that directly influence the perception of the sensory characteristics of a given product. The expectation of how a product should be in relation to the information contained on its label is one of the main factors that change these perceptions. Lactose-free foods were created to meet the demand of consumers who cannot consume foods with this type of sugar, but without the intention of changing their taste. Based on this concept, the objective of the work was to verify if there is a significant difference between chocolate beverages, with and without lactose, regarding their sensory aspects, identifying which of them is closer to the ideal sweetness and chocolate flavor, to verify if the 'lactose-free' information causes a change in consumer behavior and how it interferes with purchase intent.Através do estudo do comportamento do consumidor em relação a alimentos e bebidas, pode-se encontrar diversos fatores que influenciam diretamente na percepção das características sensoriais de um determinado produto. A expectativa de como um alimento deve ser com relação às informações contidas em seu rótulo é um dos principais fatores que alteram essas percepções. Os alimentos sem lactose foram criados para atenderem uma demanda de consumidores que não podem consumir alimentos com esse tipo de açúcar, mas sem a intenção de modificar seu sabor. A partir deste conceito, o objetivo do trabalho foi verificar se existe diferença significativa entre bebidas achocolatadas, com e sem lactose, com relação aos seus aspectos sensoriais, identificando qual delas se aproxima mais da doçura e sabor de chocolate ideais, a fim de verificar se a informação ‘sem lactose’ causa mudança de comportamento dos consumidores e como isso interfere na intenção de compra.ILCTFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas GeraisInstituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais(FAPEMIG), Campus InconfidentesGarcia, Letícia QueliDutra, Mariana Borges de LimaMariano, Ana Flávia CrispimMiyamoto, Michely HarumiAnnechini, Iara Machado2021-09-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/83010.14295/2238-6416.v75i4.830Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 75, n. 4 (2020); 243-250Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 75, n. 4 (2020); 243-2502238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/830/542https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/830/374Direitos autorais 2021 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tosteshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-09-20T15:49:50Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/830Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2021-09-20T15:49:50Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false
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