PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
DOI: | 10.7784/rbtur.v4i3.332 |
Texto Completo: | https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332 |
Resumo: | This paper aimed at collecting data about the qualifications for professionals from the food and beverage sector in Florianópolis, the capital of Santa Catarina State, considered an important Brazilian city of tourism. Thus, a characterization of cuisine employees of a gastronomic way located in the neighborhood of Coqueiros and vicinity was carried out. Questionnaires have been applied through a structured interview with 39 workers from 15 establishments. The profile of the employees of the Coqueiros Gastronomic Way pointed to a lack of demand for schooling and professional qualification by entrepreneurs who hire the professionals. The little specialized functions for service and high turnover of staff employed have also been identified. |
id |
ANPPGT-1_4d75a3229cf7c8fb91c5a9c376eb45f9 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.emnuvens.com.br:article/332 |
network_acronym_str |
ANPPGT-1 |
network_name_str |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
spelling |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)PERFIL DE LOS TRABAJADORES DE LA COCINA DE LA VIA GASTRONÓMICA DE COQUEIROS Y NOTAS SOBRE LA CALIFICACIÓN PROFESIONAL EN EL SECTOR DE ALIMENTOS Y BEBIDAS EN FLORIANOPOLIS (SANTA CATARINA, BRASIL)PERFIL DOS TRABALHADORES DE COZINHA DA VIA GASTRONÔMICA DE COQUEIROS E NOTAS SOBRE A QUALIFICAÇÃO PROFISSIONAL NO SETOR DE ALIMENTOS E BEBIDAS EM FLORIANÓPOLIS/SCProfessional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector.Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas.Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas.This paper aimed at collecting data about the qualifications for professionals from the food and beverage sector in Florianópolis, the capital of Santa Catarina State, considered an important Brazilian city of tourism. Thus, a characterization of cuisine employees of a gastronomic way located in the neighborhood of Coqueiros and vicinity was carried out. Questionnaires have been applied through a structured interview with 39 workers from 15 establishments. The profile of the employees of the Coqueiros Gastronomic Way pointed to a lack of demand for schooling and professional qualification by entrepreneurs who hire the professionals. The little specialized functions for service and high turnover of staff employed have also been identified.Florianópolis, capital del Estado de Santa Catarina, Brasil es considerada una ciudad con relevancia turística. Con el objetivo de obtener datos sobre la calificación de los profesionales del sector de alimentos y bebidas, se procedió a la caracterización de los trabajadores de cocina de una via gastronómica específica de la ciudad, localizada en el barrio de Coqueiros y alrededores. Para ello, se utilizó un cuestionario aplicado mediante entrevista estructurada, con 39 trabajadores de 15 establecimientos. El perfil de los trabajadores de la Via Gastronómica de Coqueiros reveló que, por parte de los empresarios, falta exigencia de escolaridad y de calificación profesional en el momento de contratar y reveló también poca especialización de funciones de servicio y alto índice de rotatividad en la mano de obra.Florianópolis, capital do estado de Santa Catarina, é considerada uma cidade brasileira de relevância turística. Com o objetivo de levantar dados sobre a qualificação dos profissionais do setor de alimentos e bebidas, realizou-se uma caracterização dos trabalhadores de cozinha de uma via gastronômica específica da cidade, localizada no bairro de Coqueiros e adjacências. Para tanto, utilizou-se um questionário aplicado por meio de entrevista estruturada com 39 trabalhadores de 15 estabelecimentos. O perfil dos trabalhadores da Via Gastronômica de Coqueiros atestou a falta de exigência de escolaridade e de qualificação profissional na contratação pelo empresariado, pequena especialização de funções de serviço e elevada rotatividade da mão-de-obra empregada.Anptur2010-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedEvaluado por paresAvaliado por paresPesquisa quantitativa.application/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/33210.7784/rbtur.v4i3.332Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 4 No. 3 (2010): September/DecemberRevista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 4 Núm. 3 (2010): Septiembre/DiciembreRevista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 4 n. 3 (2010): setembro/dezembro1982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332/371Copyright (c) 2014 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinfo:eu-repo/semantics/openAccessRocha, Fernando GoulartRibas, Liz Cristina CamargoAssunção, Adrina Terezinha Chagas2020-08-05T20:05:56Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/332Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2020-08-05T20:05:56Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) PERFIL DE LOS TRABAJADORES DE LA COCINA DE LA VIA GASTRONÓMICA DE COQUEIROS Y NOTAS SOBRE LA CALIFICACIÓN PROFESIONAL EN EL SECTOR DE ALIMENTOS Y BEBIDAS EN FLORIANOPOLIS (SANTA CATARINA, BRASIL) PERFIL DOS TRABALHADORES DE COZINHA DA VIA GASTRONÔMICA DE COQUEIROS E NOTAS SOBRE A QUALIFICAÇÃO PROFISSIONAL NO SETOR DE ALIMENTOS E BEBIDAS EM FLORIANÓPOLIS/SC |
title |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) |
spellingShingle |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) Rocha, Fernando Goulart Professional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector. Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas. Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas. Rocha, Fernando Goulart Professional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector. Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas. Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas. |
title_short |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) |
title_full |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) |
title_fullStr |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) |
title_full_unstemmed |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) |
title_sort |
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL) |
author |
Rocha, Fernando Goulart |
author_facet |
Rocha, Fernando Goulart Rocha, Fernando Goulart Ribas, Liz Cristina Camargo Assunção, Adrina Terezinha Chagas Ribas, Liz Cristina Camargo Assunção, Adrina Terezinha Chagas |
author_role |
author |
author2 |
Ribas, Liz Cristina Camargo Assunção, Adrina Terezinha Chagas |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Rocha, Fernando Goulart Ribas, Liz Cristina Camargo Assunção, Adrina Terezinha Chagas |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Professional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector. Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas. Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas. |
topic |
Professional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector. Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas. Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas. |
description |
This paper aimed at collecting data about the qualifications for professionals from the food and beverage sector in Florianópolis, the capital of Santa Catarina State, considered an important Brazilian city of tourism. Thus, a characterization of cuisine employees of a gastronomic way located in the neighborhood of Coqueiros and vicinity was carried out. Questionnaires have been applied through a structured interview with 39 workers from 15 establishments. The profile of the employees of the Coqueiros Gastronomic Way pointed to a lack of demand for schooling and professional qualification by entrepreneurs who hire the professionals. The little specialized functions for service and high turnover of staff employed have also been identified. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-12-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer reviewed Evaluado por pares Avaliado por pares Pesquisa quantitativa. |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332 10.7784/rbtur.v4i3.332 |
url |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332 |
identifier_str_mv |
10.7784/rbtur.v4i3.332 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332/371 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2014 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2014 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Anptur |
publisher.none.fl_str_mv |
Anptur |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 4 No. 3 (2010): September/December Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 4 Núm. 3 (2010): Septiembre/Diciembre Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 4 n. 3 (2010): setembro/dezembro 1982-6125 reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo instname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) instacron:ANPPGT |
instname_str |
Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) |
instacron_str |
ANPPGT |
institution |
ANPPGT |
reponame_str |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
collection |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) |
repository.mail.fl_str_mv |
||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br |
_version_ |
1822178941569335296 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.7784/rbtur.v4i3.332 |