PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rocha, Fernando Goulart
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Ribas, Liz Cristina Camargo, Assunção, Adrina Terezinha Chagas
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
DOI: 10.7784/rbtur.v4i3.332
Texto Completo: https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332
Resumo: This paper aimed at collecting data about the qualifications for professionals from the food and beverage sector in Florianópolis, the capital of Santa Catarina State, considered an important Brazilian city of tourism. Thus, a characterization of cuisine employees of a gastronomic way located in the neighborhood of Coqueiros and vicinity was carried out. Questionnaires have been applied through a structured interview with 39 workers from 15 establishments. The profile of the employees of the Coqueiros Gastronomic Way pointed to a lack of demand for schooling and professional qualification by entrepreneurs who hire the professionals. The little specialized functions for service and high turnover of staff employed have also been identified.
id ANPPGT-1_4d75a3229cf7c8fb91c5a9c376eb45f9
oai_identifier_str oai:ojs.emnuvens.com.br:article/332
network_acronym_str ANPPGT-1
network_name_str Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
spelling PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)PERFIL DE LOS TRABAJADORES DE LA COCINA DE LA VIA GASTRONÓMICA DE COQUEIROS Y NOTAS SOBRE LA CALIFICACIÓN PROFESIONAL EN EL SECTOR DE ALIMENTOS Y BEBIDAS EN FLORIANOPOLIS (SANTA CATARINA, BRASIL)PERFIL DOS TRABALHADORES DE COZINHA DA VIA GASTRONÔMICA DE COQUEIROS E NOTAS SOBRE A QUALIFICAÇÃO PROFISSIONAL NO SETOR DE ALIMENTOS E BEBIDAS EM FLORIANÓPOLIS/SCProfessional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector.Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas.Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas.This paper aimed at collecting data about the qualifications for professionals from the food and beverage sector in Florianópolis, the capital of Santa Catarina State, considered an important Brazilian city of tourism. Thus, a characterization of cuisine employees of a gastronomic way located in the neighborhood of Coqueiros and vicinity was carried out. Questionnaires have been applied through a structured interview with 39 workers from 15 establishments. The profile of the employees of the Coqueiros Gastronomic Way pointed to a lack of demand for schooling and professional qualification by entrepreneurs who hire the professionals. The little specialized functions for service and high turnover of staff employed have also been identified.Florianópolis, capital del Estado de Santa Catarina, Brasil es considerada una ciudad con relevancia turística. Con el objetivo de obtener datos sobre la calificación de los profesionales del sector de alimentos y bebidas, se procedió a la caracterización de los trabajadores de cocina de una via gastronómica específica de la ciudad, localizada en el barrio de Coqueiros y alrededores. Para ello, se utilizó un cuestionario aplicado mediante entrevista estructurada, con 39 trabajadores de 15 establecimientos. El perfil de los trabajadores de la Via Gastronómica de Coqueiros reveló que, por parte de los empresarios, falta exigencia de escolaridad y de calificación profesional en el momento de contratar y reveló también poca especialización de funciones de servicio y alto índice de rotatividad en la mano de obra.Florianópolis, capital do estado de Santa Catarina, é considerada uma cidade brasileira de relevância turística. Com o objetivo de levantar dados sobre a qualificação dos profissionais do setor de alimentos e bebidas, realizou-se uma caracterização dos trabalhadores de cozinha de uma via gastronômica específica da cidade, localizada no bairro de Coqueiros e adjacências. Para tanto, utilizou-se um questionário aplicado por meio de entrevista estruturada com 39 trabalhadores de 15 estabelecimentos. O perfil dos trabalhadores da Via Gastronômica de Coqueiros atestou a falta de exigência de escolaridade e de qualificação profissional na contratação pelo empresariado, pequena especialização de funções de serviço e elevada rotatividade da mão-de-obra empregada.Anptur2010-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedEvaluado por paresAvaliado por paresPesquisa quantitativa.application/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/33210.7784/rbtur.v4i3.332Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 4 No. 3 (2010): September/DecemberRevista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 4 Núm. 3 (2010): Septiembre/DiciembreRevista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 4 n. 3 (2010): setembro/dezembro1982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332/371Copyright (c) 2014 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinfo:eu-repo/semantics/openAccessRocha, Fernando GoulartRibas, Liz Cristina CamargoAssunção, Adrina Terezinha Chagas2020-08-05T20:05:56Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/332Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2020-08-05T20:05:56Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false
dc.title.none.fl_str_mv PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
PERFIL DE LOS TRABAJADORES DE LA COCINA DE LA VIA GASTRONÓMICA DE COQUEIROS Y NOTAS SOBRE LA CALIFICACIÓN PROFESIONAL EN EL SECTOR DE ALIMENTOS Y BEBIDAS EN FLORIANOPOLIS (SANTA CATARINA, BRASIL)
PERFIL DOS TRABALHADORES DE COZINHA DA VIA GASTRONÔMICA DE COQUEIROS E NOTAS SOBRE A QUALIFICAÇÃO PROFISSIONAL NO SETOR DE ALIMENTOS E BEBIDAS EM FLORIANÓPOLIS/SC
title PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
spellingShingle PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
Rocha, Fernando Goulart
Professional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector.
Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas.
Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas.
Rocha, Fernando Goulart
Professional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector.
Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas.
Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas.
title_short PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
title_full PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
title_fullStr PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
title_full_unstemmed PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
title_sort PROFILE OF WORKERS IN THE CUISINE OF THE COQUEIROS GASTRONOMIC WAY AND NOTES ABOUT THE QUALIFICATION IN THE FOOD AND BEVERAGE SECTOR IN FLORIANÓPOLIS (SANTA CATARINA, BRAZIL)
author Rocha, Fernando Goulart
author_facet Rocha, Fernando Goulart
Rocha, Fernando Goulart
Ribas, Liz Cristina Camargo
Assunção, Adrina Terezinha Chagas
Ribas, Liz Cristina Camargo
Assunção, Adrina Terezinha Chagas
author_role author
author2 Ribas, Liz Cristina Camargo
Assunção, Adrina Terezinha Chagas
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Rocha, Fernando Goulart
Ribas, Liz Cristina Camargo
Assunção, Adrina Terezinha Chagas
dc.subject.por.fl_str_mv Professional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector.
Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas.
Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas.
topic Professional Education. Workers. Cuisine. Food and Beverage Sector.
Turismo y Gastronomia. Educación Profesional. Trabajadores de la Cocina. Sector de Alimentos y Bebidas.
Educação Profissional. Trabalhadores. Cozinha. Setor de alimentos e bebidas.
description This paper aimed at collecting data about the qualifications for professionals from the food and beverage sector in Florianópolis, the capital of Santa Catarina State, considered an important Brazilian city of tourism. Thus, a characterization of cuisine employees of a gastronomic way located in the neighborhood of Coqueiros and vicinity was carried out. Questionnaires have been applied through a structured interview with 39 workers from 15 establishments. The profile of the employees of the Coqueiros Gastronomic Way pointed to a lack of demand for schooling and professional qualification by entrepreneurs who hire the professionals. The little specialized functions for service and high turnover of staff employed have also been identified.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-12-30
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer reviewed
Evaluado por pares
Avaliado por pares
Pesquisa quantitativa.
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332
10.7784/rbtur.v4i3.332
url https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332
identifier_str_mv 10.7784/rbtur.v4i3.332
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/332/371
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2014 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2014 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Anptur
publisher.none.fl_str_mv Anptur
dc.source.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 4 No. 3 (2010): September/December
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 4 Núm. 3 (2010): Septiembre/Diciembre
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 4 n. 3 (2010): setembro/dezembro
1982-6125
reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
instname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)
instacron:ANPPGT
instname_str Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)
instacron_str ANPPGT
institution ANPPGT
reponame_str Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
collection Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
repository.name.fl_str_mv Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)
repository.mail.fl_str_mv ||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br
_version_ 1822178941569335296
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv 10.7784/rbtur.v4i3.332