Cultural traditions and "carioca" gastronomy

Bibliographic Details
Main Author: Aleixo, Mariana de Oliveira
Publication Date: 2015
Other Authors: Bartholo, Roberto
Format: Article
Language: por
Source: Acervo (Rio de Janeiro. Online)
Download full: https://revista.an.gov.br/index.php/revistaacervo/article/view/591
Summary: This article discusses the process of formation of Rio de Janeiros’s cuisine, with emphasis on street food and the creation of dietary habits and culinary activities developed in the nineteenth century, in light of the dualities involving European traditions, observed in the food of the Court, and the indigenous and African traditions, represented by the popular culinary. The starting point is that if food is indeed an important variable for understanding cultural traditions, the city of Rio de Janeiro reflects experiences that translate Rio’s soul and gastronomy.
id RAN-0_b83dfea94f4bf79cf34e0a3077ca0be5
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/591
network_acronym_str RAN-0
network_name_str Acervo (Rio de Janeiro. Online)
repository_id_str
spelling Cultural traditions and "carioca" gastronomyTradiciones culturales y la gastronomía de RíoTradições culturais e gastronomia cariocagastronomiacocina de Río de Janeirogastronomiacozinha cariocagastronomyRio’s cuisineThis article discusses the process of formation of Rio de Janeiros’s cuisine, with emphasis on street food and the creation of dietary habits and culinary activities developed in the nineteenth century, in light of the dualities involving European traditions, observed in the food of the Court, and the indigenous and African traditions, represented by the popular culinary. The starting point is that if food is indeed an important variable for understanding cultural traditions, the city of Rio de Janeiro reflects experiences that translate Rio’s soul and gastronomy.En este artículo se analiza el proceso de formación de la cocina de Río de Janeiro, con énfasis en la producción de hábitos alimentarios y actividades culinarias en el siglo XIX y la comida de la calle en la ciudad, a partir de las dualidades que implican las tradiciones europeas, observadas en la comida de la corte, y las tradiciones indígenas y africanas, representadas por la culinaria popular. El punto de partida es que si la comida es una variable importante para la comprensión de las tradiciones culturales, la ciudad de Río de Janeiro expresa experiencias y vivencias que reflejan el alma y la gastronomía de Río.Este artigo discute o processo de formação da gastronomia carioca, com ênfase na produção de hábitos e fazeres alimentares desenvolvidos no século XIX e na comida de rua da cidade do Rio de Janeiro, a partir das dualidades que envolvem as tradições europeias, observadas na comida da Corte, e as tradições indígena e africana, representadas pelas formas do fazer culinário popular. O ponto de partida para a análise é que se a comida é uma variável importante para a compreensão das tradições culturais, a cidade do Rio de Janeiro expressa experiência e vivências que traduzem a alma e a gastronomia carioca.Arquivo Nacional2015-05-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revista.an.gov.br/index.php/revistaacervo/article/view/591Acervo; Vol. 28 No. 1 (jan/jun - 2015): City of Rio de Janeiro; 67-85Acervo; Vol. 28 Núm. 1 (jan/jun - 2015): Ciudad de Rio de Janeiro; 67-85Acervo; v. 28 n. 1 (jan/jun - 2015): Cidade do Rio de Janeiro; 67-852237-87230102-700Xreponame:Acervo (Rio de Janeiro. Online)instname:Arquivo Nacional (AN)instacron:RANporhttps://revista.an.gov.br/index.php/revistaacervo/article/view/591/589Aleixo, Mariana de OliveiraBartholo, Robertoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-08-16T20:27:30Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/591Revistahttps://revista.an.gov.br//index.php/revistaacervoPUBhttps://revista.an.gov.br//index.php/revistaacervo/oairevista.acervo@arquivonacional.gov.br || revista.acervo@arquivonacional.gov.br2237-87230102-700-Xopendoar:2022-08-16T20:27:30Acervo (Rio de Janeiro. Online) - Arquivo Nacional (AN)false
dc.title.none.fl_str_mv Cultural traditions and "carioca" gastronomy
Tradiciones culturales y la gastronomía de Río
Tradições culturais e gastronomia carioca
title Cultural traditions and "carioca" gastronomy
spellingShingle Cultural traditions and "carioca" gastronomy
Aleixo, Mariana de Oliveira
gastronomia
cocina de Río de Janeiro
gastronomia
cozinha carioca
gastronomy
Rio’s cuisine
title_short Cultural traditions and "carioca" gastronomy
title_full Cultural traditions and "carioca" gastronomy
title_fullStr Cultural traditions and "carioca" gastronomy
title_full_unstemmed Cultural traditions and "carioca" gastronomy
title_sort Cultural traditions and "carioca" gastronomy
author Aleixo, Mariana de Oliveira
author_facet Aleixo, Mariana de Oliveira
Bartholo, Roberto
author_role author
author2 Bartholo, Roberto
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Aleixo, Mariana de Oliveira
Bartholo, Roberto
dc.subject.por.fl_str_mv gastronomia
cocina de Río de Janeiro
gastronomia
cozinha carioca
gastronomy
Rio’s cuisine
topic gastronomia
cocina de Río de Janeiro
gastronomia
cozinha carioca
gastronomy
Rio’s cuisine
description This article discusses the process of formation of Rio de Janeiros’s cuisine, with emphasis on street food and the creation of dietary habits and culinary activities developed in the nineteenth century, in light of the dualities involving European traditions, observed in the food of the Court, and the indigenous and African traditions, represented by the popular culinary. The starting point is that if food is indeed an important variable for understanding cultural traditions, the city of Rio de Janeiro reflects experiences that translate Rio’s soul and gastronomy.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-05-08
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revista.an.gov.br/index.php/revistaacervo/article/view/591
url https://revista.an.gov.br/index.php/revistaacervo/article/view/591
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revista.an.gov.br/index.php/revistaacervo/article/view/591/589
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Arquivo Nacional
publisher.none.fl_str_mv Arquivo Nacional
dc.source.none.fl_str_mv Acervo; Vol. 28 No. 1 (jan/jun - 2015): City of Rio de Janeiro; 67-85
Acervo; Vol. 28 Núm. 1 (jan/jun - 2015): Ciudad de Rio de Janeiro; 67-85
Acervo; v. 28 n. 1 (jan/jun - 2015): Cidade do Rio de Janeiro; 67-85
2237-8723
0102-700X
reponame:Acervo (Rio de Janeiro. Online)
instname:Arquivo Nacional (AN)
instacron:RAN
instname_str Arquivo Nacional (AN)
instacron_str RAN
institution RAN
reponame_str Acervo (Rio de Janeiro. Online)
collection Acervo (Rio de Janeiro. Online)
repository.name.fl_str_mv Acervo (Rio de Janeiro. Online) - Arquivo Nacional (AN)
repository.mail.fl_str_mv revista.acervo@arquivonacional.gov.br || revista.acervo@arquivonacional.gov.br
_version_ 1798042240294060032