An analysis of the gastronomic identity of a wine tourism destination, based on digital communication
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
Texto Completo: | https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2807 |
Resumo: | Growing interest in tourism motivated by gastronomy contributes to the economic development of destinations, with the potential to become a complementary tourist attraction, including those whose main motivation is wine tourism. Taking this importance into account and constructive collaboration between gastronomy and wine, a case study was conducted with the aim of analyzing how the gastronomic identity of a wine tourism destination is expressed in communication of the main channels used as a source of information for its visitors. To achieve the objectives, a literature review and data collection were used, conducted by a qualitative approach using the quantitative style content analysis. The results demonstrate challenges and possibilities with practical implications for the consolidation and/or construction of an image for gastronomy in this destination, as well as presenting the limitations that occurred during investigation and suggestions for future studies on digital communication based analyzes. |
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An analysis of the gastronomic identity of a wine tourism destination, based on digital communicationUn análisis de la identidad gastronómica de un destino enoturístico, basa-do en comunicaciones digitalesUma análise da identidade gastronômica de um destino turístico do vinho, com base em comunicações digitaisGastronomy Wine tourismImageDigital communicationsVale dos VinhedosGastronomia Enoturismo ImagemComunicação digital Vale dos VinhedosGastronomíaEnoturismoImagen Comunicación digital Vale dos Vinhedos Growing interest in tourism motivated by gastronomy contributes to the economic development of destinations, with the potential to become a complementary tourist attraction, including those whose main motivation is wine tourism. Taking this importance into account and constructive collaboration between gastronomy and wine, a case study was conducted with the aim of analyzing how the gastronomic identity of a wine tourism destination is expressed in communication of the main channels used as a source of information for its visitors. To achieve the objectives, a literature review and data collection were used, conducted by a qualitative approach using the quantitative style content analysis. The results demonstrate challenges and possibilities with practical implications for the consolidation and/or construction of an image for gastronomy in this destination, as well as presenting the limitations that occurred during investigation and suggestions for future studies on digital communication based analyzes. El creciente interés por el turismo motivado por la gastronomía contribuye al desarrollo económico de los destinos con potencial para convertirse en atractivo turístico complementario, incluidos aquellos cuya principal motivación es el enoturismo. Teniendo en cuenta esta importancia y la sinergia entre gastronomía y vino, se realizó un estudio de caso con el objetivo de analizar cómo se expresa la identidad gastronómica de un destino enoturístico en las comunicaciones de los principales canales utilizados como fuente de información para sus visitantes. Para lograr los objetivos, se utilizó una revisión de la literatura y la recopilación de datos, realizada mediante un enfoque cualitativo utilizando el análisis de contenido de estilo cuantitativo. Los resultados evidencian desafíos y posibilidades con implicaciones prácticas para la consolidación y/o construcción de una imagen para la gastronomía en este destino, además de presentar las limitaciones ocurridas en la investigación y sugerencias para futuros estudios sobre análisis basados en comunicaciones digitales. O crescente interesse pelo turismo motivado pela gastronomia colabora para o desenvolvimento econômico de destinos com o potencial de tornar-se um atrativo turístico complementar, inclusive naqueles cuja motivação principal é o enoturismo. Tendo em conta esta importância e a sinergia entre a gastronomia e vinho realizou-se um estudo de caso com o objetivo de analisar como a identidade gastronômica de um destino de enoturismo é expressa nas comunicações dos principais canais utilizados como fonte de informação de seus visitantes. Para atingir os objetivos utilizou-se a revisão de literatura e coleta de dados, conduzidos pela abordagem qualitativa utilizando-se da análise de conteúdo de estilo quantitativo. Os resultados demonstram desafios e possibilidades com implicações práticas para a consolidação e/ou a construção de uma imagem para a gastronomia neste destino, bem como apresentam as limitações ocorridas na investigação e sugestões para estudos futuros sobre análises com base em comunicações digitais. Anptur2023-09-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewed articleArtículo revisado por paresArtigo avaliado por parestextoapplication/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/280710.7784/rbtur.v17.2807Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2807 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2807 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 17 (2023); 2807 1982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2807/1564Copyright (c) 2023 Marcia Mariluz Amaral, Luciano Torres Tricáricohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAmaral, Marcia MariluzTricárico, Luciano Torres2024-01-20T16:49:12Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2807Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2024-01-20T16:49:12Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false |
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