Higher education in gastronomy: descriptive analysis of dissertations produced in Brazil
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
Texto Completo: | https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/703 |
Resumo: | The general purpose of this article is to assess the current situation of researches conducted in Brazil at the post-graduation level (masters degree) on professional training in Gastronomy. We have conducted literature review, documental research and descriptive analysis of dissertations defended on the subject matter in Brazil until the end of 2012. We have analyzed: the educational institutions and post graduations programs involved; keywords shown in the dissertations; researchers’ profile (major graduation and professional experience); general objectives and the research’s scope; methodologies used. The main results show: the predominance of researches conducted in the city of São Paulo, researchers with some degree of experience in Gastronomy (with respect to training and professional practice), predominance of researches focused on the learning/teaching process, predominance of qualitative research, and the lack of detailed description of methodologies used in some researches. |
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Higher education in gastronomy: descriptive analysis of dissertations produced in BrazilLa formación superior en gastronomía: análisis descriptivo de las tesis producidas en BrasilA formação superior em gastronomia: análise descritiva das dissertações de mestrado produzidas no BrasilHigher education. Gastronomy. Master dissertations. Brazil.Gastronomía. Formación superior. Tesis. Brasil.Gastronomia. Formação superior. Dissertações. Brasil.The general purpose of this article is to assess the current situation of researches conducted in Brazil at the post-graduation level (masters degree) on professional training in Gastronomy. We have conducted literature review, documental research and descriptive analysis of dissertations defended on the subject matter in Brazil until the end of 2012. We have analyzed: the educational institutions and post graduations programs involved; keywords shown in the dissertations; researchers’ profile (major graduation and professional experience); general objectives and the research’s scope; methodologies used. The main results show: the predominance of researches conducted in the city of São Paulo, researchers with some degree of experience in Gastronomy (with respect to training and professional practice), predominance of researches focused on the learning/teaching process, predominance of qualitative research, and the lack of detailed description of methodologies used in some researches.Este artículo tiene como objetivo general conocer la realidad de las investigaciones realizadas en Brasil en nivel de posgrado acerca de la formación profesional en Gastronomía. Por lo tanto, se hizo una revisión de la bibliografía, investigación documental y análisis descriptivo de las tesis leídas en Brasil hasta el final del 2012. Se han analizado: las instituciones de enseñanza y los programas de posgrado; las palabras-clave enseñadas; el perfil de los investigadores (formación y experiencia profesional); objetivos generales y el alcance de las investigaciones, bien como la metodología empleada. Los principales resultados se refieren a: el predominio de investigaciones llevadas a cabo en la ciudad de São Paulo, investigadores familiarizados con la formación técnica en gastronomía (desde un punto de vista de la formación y actuación profesional), predominio de temas orientados a un proceso de enseñanza-aprendizaje, prevalencia de investigaciones de carácter cualitativo y la ocurrencia de descripciones muy breves de la metodología empleada en algunos estudios.Este artigo tem como objetivo geral conhecer o quadro atual das pesquisas realizadas no Brasil em nível de pós-graduação (mestrado) sobre formação profissional em Gastronomia. Para tanto foi realizada revisão bibliográfica, pesquisa documental e análise descritiva das dissertações sobre o tema defendidas no país até o final de 2012. Foram analisadas: as instituições de ensino e os programas de pós-graduação cursados; as palavras-chave indicadas; o perfil dos pesquisadores (graduação e experiência profissional); objetivos gerais e a abrangência da pesquisa realizada; metodologias utilizadas. Os principais resultados apontam: a predominância de pesquisas realizadas na cidade de São Paulo, pesquisadores familiarizados com a graduação tecnológica em Gastronomia (do ponto de vista da formação e da atuação profissional), predominância de temáticas voltadas ao processo de ensino-aprendizagem , prevalência de pesquisas de caráter qualitativo, e ocorrência de descrição muito sucinta da metodologia empregada em alguns trabalhos.Anptur2015-04-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedEvaluado por paresAvaliado por paresapplication/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/70310.7784/rbtur.v9i1.703Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 9 No. 1 (2015): January/April; 156-173Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 9 Núm. 1 (2015): Enero/Abril; 156-173Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 9 n. 1 (2015): janeiro/abril; 156-1731982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/703/669Copyright (c) 2015 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinfo:eu-repo/semantics/openAccessGimenes Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia2020-06-01T22:24:57Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/703Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2020-06-01T22:24:57Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false |
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